Whose Line Is It Anyway?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Whose Line is it Anyway? szócikkből átirányítva)
Whose Line Is It Anyway?
(Whose Line Is It Anyway?)
Műfajszituációs, improvizációs szórakoztató műsor

AlkotóDan Patterson
Mark Leveson
RendezőBruce Gowers
MűsorvezetőUSA: Drew Carey
UK: Clive Anderson
Főszereplő

Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Évadok8
Epizódok220
Gyártás
ProducerDrew Carey
Ryan Stiles
Részenkénti játékidő21 perc
ForgalmazóWarner Bros.
Sugárzás
Eredeti adóBBC, Channel 4, ABC Family
Eredeti sugárzás1998. augusztus 5.2006. november 10.
Kronológia
Kapcsolódó műsorBeugró
További információk
SablonWikidataSegítség

A Whose Line Is It Anyway? (rövidítve Whose Line? vagy WLIIA; magyar fordításban kb. Most akkor ez kinek a szövege?) eredetileg a brit BBC rádiócsatorna improvizáción alapuló műsora volt, melyet egy évad után, a Channel 4 televíziós csatorna 1988-ban tévére alkalmazott. 10 évad után, 1998-ban a műsort Nagy-Britanniában befejezték, de az USA-ban Drew Carey vezetésével az ABC Family csatorna műsorára tűzte a játék egy enyhén módosított változatát. Itt 8 évadot ért meg, majd a csekély érdeklődés miatt 2004-ben a showt levették műsorról. Később, 2006-ban adtak addig nem sugárzott, kivágott jeleneteket tartalmazó, úgynevezett válogatás műsort, de új showt már nem rögzítettek. 2013-ban az amerikai CW újraindította a showt.

Eredet[szerkesztés]

Rádiós múlt[szerkesztés]

A műsor Dan Patterson és Mark Leveson által 1988-ban a BBC Radio 4 csatornáján kezdte meg pályafutását. A játék e korai változata teremtette meg azt a hagyományt, miszerint a végefőcím alatti stáblistát a szereplők valamilyen előre meghatározott stílusban olvassák fel; mivel rádióműsor volt, valakinek 'fel kellett' olvasni a műsor készítőit, és úgy döntöttek, ez a tevékenység legyen a műsor része, ne pedig a BBC egy hivatásos műsorolvasója. A 6 epizódból álló rádióműsor vezetője Clive Anderson volt, John Sessions és Stephen Fry állandó szereplésével. A producerek felvetették a BBC-nek az ötletet, miszerint jó lenne televízióra alkalmazni a műsort, de a BBC hezitált az ötleten. Mire döntésre került volna a sor, a brit Channel 4 televíziós csatorna is bejelentkezett az ötletre.

Brit televíziós változat[szerkesztés]

A BBC a pilot epizódra, és még 6 adásra akart szerződést kötni, ezzel szemben a Channel 4 csatorna a pilot adásra, 13 további epizódra, valamint még az első adás műsorba kerülése előtt a teljes második évadra ajánlott szerződést. Ezek után nem volt kérdés, hogy a készítők a Channel 4 ajánlatát fogadják el.

Amerikai televíziós változat[szerkesztés]

Felépítés[szerkesztés]

Brit változat[szerkesztés]

Amerikai változat[szerkesztés]

Játékok[szerkesztés]

Scenes From a Hat (Jelenetek a kalapból):

Az adás kezdete előtt megkérik a közönséget, hogy írjanak fel pár ötletet bármilyen témában egy-egy cetlire. Később ezek közül az ígéreteseket kiválasztják, majd összekeverik egy nagy kalapban. A játék során a műsorvezető sorra kihúz pár ilyen ötletet (külföldi himnuszok kezdő sora, nem megfelelő Valentin-napi ajándékok, a Titanic alternatív végkifejletei, stb) melyeket a színészek fantáziájuk szerint eljátszanak.

Változatok[szerkesztés]