Walter Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walter Csaba
Született1979december 29. (44 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
HázastársaWalterné Dancsó Adrienn (2006–)
Foglalkozásaautóversenyző, ügyvezető, BMW Driving Experience instruktor
Iskolái

Magassága186 cm
Testtömege82 kg
SablonWikidataSegítség

Walter Csaba (1979. december 29. – ) magyar bajnok autóversenyző.

1979. december 29-én született Budapesten. Édesanyja Evarics Katalin nőiruha-készítő, tanár, vállalkozó. Édesapja Walter György villamosmérnök, 2011-ben elhunyt. Egy idősebb féltestvére van, Zsolt.

Budafokon járt iskolába, felsőfokú tanulmányait először a BME-n, majd a Budapesti Műszaki Főiskolán végezte, az utóbbinál szerezte két diplomáját (gépészmérnök és minőségbiztosítási szakmérnök). Egyedülálló diplomamunkáját a versenyfutóművekről írta Cserkuti József, örökös magyar bajnok autóversenyző irányításával - ő később a versenypályákon is mentora lett. Angolul és németül beszél.

1999-ben ismerkedett meg feleségével, a 2019 decemberében a Nemzetközi Automobil Szövetség GT szakbizottságába beválasztott Dancsó Adriennel, akivel közös szenvedélyük az autósport. 2004-ben az Opel Astra Kupában (amelyet apósa, Dancsó Pál és Cserkuti József talált ki és valósított meg) egymás ellen is versenyeztek. 2006-ban házasodtak össze, hol máshol, mint a Hungaroringen.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Walter Csaba versenyzői pályafutása 1999-ben kezdődött. Kezdetben – tanulmányai mellett – sportbíróként tevékenykedett különböző versenyeken és autós eseményeken a Hungaroringen. Ezután a Racing System Kft. létrehozta az első autós versenyzőképző iskolát Magyarországon, ahol az első kurzus egyik résztvevője (és nyertese) lett.

Karrierje elején a Magyar Gyorsasági Autós Bajnokságban versenyzett a Főnix Motorsport színeiben. Az Opel Astra Kupában szerepelt, majd innen feljebb lépve egy BMW M3-as versenyautóval folytatta, amellyel három kategóriabajnoki címet szerzett. 2008-ban abszolút magyar bajnok lett egy Porsche 997 GT3 versenyautóval. Ugyanebben az évben belekóstolt a hosszú távú versenyzésbe: elindult a legendás Zöld Pokolban, a Nordschleifén rendezett 24 órás versenyen (technikai hiba miatt kiesett), majd az év végén a Schubert Motorsport színeiben abszolút ötödik helyezést ért el a hungaroringi 12 órás versenyen, amivel megnyerte a D1-es kategóriát is.

2009-ben az immár a BMW Magyarország támogatását is élvező BMW Team Hungary színeiben született meg az első történelmi siker: első magyar csapatként és versenyzőként, a kategória ötödik helyén sikerült célba érni a nürburgringi 24 órás versenyen,[2] ezután év végén még egyszer kategóriát nyert a 12 órás hungaroringi futamon. 2010-ben a BMW Team Hungary színeiben megnyerte a dubaji 24 órás verseny dízel kategóriáját, majd pole pozíciót szerzett a nürburgringi 24 óráson a BMW Team Hungary számára a dízel kategóriában, de a csapat a versenyből kiesett.

2009-ben lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálhassa magát egy gyári csapatnál: Alpina B6 GT3 versenyautóval, kitűnő profi csapattárssal – Claudia Hürtgennel – részt vett az FIA GT3 Túraautó Európa-bajnokságon, ahol teljes szezont teljesített. 2010-ben és 2011-ben is Claudia Hürtgennel versenyzett BMW Z4 GT3-as autóval a félgyári német Schubert Motorsport színeiben.

A három közös év több dobogós helyezést hozott, sőt 2010-ben Jaramában Walterék duója nyerte az Európa-bajnoki futamot.[3] Ugyanebben az évben sokáig a bajnoki dobogóra is esélyesek voltak a pontversenyben, de végül negyedikek lettek a bajnokságban. Ahogy teltek az évek, Walter több meghívást is kapott egyéb sorozatokba: 2010-ben a Blancpain Lamborghini Supertrofeóban, majd a Formula–1-es magyar nagydíj betétfutamaként is futó Porsche Szuperkupában VIP-versenyzőként vett részt, ahol a legjobb VIP-eredményt érte el abban a szezonban.[4]

Több mint tíz éve rendszeresen indul nürburgringi versenyeken, számos közép- és hosszú távú versenyen vett már részt különböző német csapatoknál. Az RCN bajnokságban egyszer abszolút futamgyőzelmet is szerzett kupás Porschével, de a legtöbb versenyt a VLN német hosszú távú bajnokság keretein belül teljesítette.

Itt több kategóriagyőzelem is fűződik a nevéhez, de a legnagyobb eredménye az volt, amikor 2016-ban az ő régi Porsche 911 GT3 Cup versenyautójával (Black Beauty) kategóriagyőztes lett a 24 órás versenyen.[5] A rent2Drive Racing az SP6-os géposztályt nyerte meg, de két évvel később, 2018-ban még ennél is nagyobb sikert ünnepelhettek közösen: a második legerősebb kategóriában, az SP8-ban lettek győztesek,[6] szintén Porschével (911 GT3 Cup MR).

Összesen nyolc alkalommal indult a nürburgringi 24 órás versenyen, ebből négyszer ért célba, kétszer kategóriagyőztesként. A 2010-es BMW Team Hungary-s kategóriagyőzelem után 2018-ban visszatért a dubaji 24 órás versenyre is, amelyet a Lambda Performance meghívott versenyzőjeként, egy Ford GT40 GT3 volánja mögött teljesített. 

Ezzel a magyar autósport legtapasztaltabb és legeredményesebb endurance versenyzőjének számít, várhatóan 2020-ban is rajthoz áll a Nürburgringen.

Autóversenyzői karrierje mellett hivatásos sportfelügyelőként is dolgozik. Sportfelügyelői pályafutása eddigi legfontosabb feladatát a 2019-es Magyar Nagydíjon kapta, ahol a betétsorozat Porsche Szuperkupa sportfelügyelői delegáltjai közé került.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Házastársak a Zöld Pokolban. (Hozzáférés: 2016. június 20.)
  2. A BMW Motorsport is büszke a magyar csapatra. (Hozzáférés: 2009. május 24.)
  3. Walter Csaba Európa-bajnoki futamot nyert. (Hozzáférés: 2010. június 21.)
  4. Walter Csaba kiválóan teljesít a Porsche Szuperkupán. (Hozzáférés: 2010. július 31.)
  5. Eszméletlen befutó és magyar győztes a nürburgringi 24 órás futamon. [2019. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 29.)
  6. A magyar, akin nem fog a Zöld Pokol. (Hozzáférés: 2018. május 15.)