Vorta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vorták a Star Trek c. filmsorozat szereplői. A Star Trek: Deep Space Nine sorozatban tűnnek fel először, a Domínium alattvalói és főbb hivatalnokai az elcseréltek irányítása alatt. A filmsorozat eredeti és magyar szinkronjában gyakran hivatkoznak „vorták” helyett „a vortára” mint soktagú fajra is.

Külső[szerkesztés]

A vorta Weyoun

Erősen humanoid felépítés jellemzi őket, megkülönböztetű jellegzetességük azonban a hosszú és hegyes, a fejjel összenőtt fülkagyló.

Genetikailag kifejlesztett faj, amelyet az Alapítók, a Domínium urai fejlesztettek ki. A vorták istenként tisztelik az alapítókat, és mindenben engedelmeskednek a parancsaiknak.

Weyoun, a sorozatból legismertebb vorta elmondása szerint a vorták eredetileg csekélyebb értelmű, majomszerű élőlények voltak. Egyszer elrejtettek egy elcseréltet üldözői elől, mire az megígérte, hogy hatalmas, tiszteletre méltó fajjá teszi a vortákat. Megtartotta az ígéretét, és genetikai módosítások után a vorták elfoglalták helyüket az alapítók oldalán, ők a Dominium diplomatái. A vorták ellenállnak a legtöbb méregnek, ami a diplomatáknak igen hasznos.

A vorták a klónozás mesterei. Ha valamelyik vorta meghal, akkor klónja állhat a helyébe. Nem ismert azonban, hogy képesek-e klónozás nélkül is szaporodni.

Ha elfogják őket, akkor öngyilkosságot kell elkövetniük. Ha nem teljesítik ezt, akkor amint újra a Domínium kezére kerülnek, kihallgatják őket, hogy mit mondtak el az ellenségnek, majd kivégzik őket.

Ismert vorták[szerkesztés]

  • Weyoun IV.-VIII. (klónok)
  • Kilana
  • Yelgrun
  • Keevan
  • Elise