Vita:Türannisz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt az Ókorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Ókori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Alkotmány[szerkesztés]

"A türannisz egy ókori görög államberendezkedés volt, amely alatt a virágkorban egy alkotmányellenesen hatalomra jutott egyeduralkodó, a türannosz (zsarnok) uralmát értették."

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy alkotmány nem létezett 1787. szeptember 17. előtt, tehát az "alkotmányellenesen hatalomra jutott egyeduralkodó" kifejezés igencsak helytelen. Azért egy ilyen oldalon ne kövessünk el ekkora hibát!

Az Arisztotelész-féle elmélet mellett pedig igazán megemlíthetted volna Platón elméletét is, ha már a jogászok, politológusok, és a szabad bölcsészek főleg a Platón-féle elképzelésről tanulnak ebben a témában.

87.97.108.191 üzenőlapja  2010. július 27., 15:06‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Az alkotmány kifejezés alatt nem csak a modern értelemben vett, speciális formába öntött alaptörvényeket értjük. A korábbi időszakokban is voltak olyan alaptörvények, amiket az államrend szempontjából sarkalatosnak tekintettek, csak éppen nem foglaltak össze külön dokumentumban - azaz az alkotmány, ha úgy vesszünk, csak formálisan nem létezett. Hogy példával illusztráljam: a magyar rendi országgyűlések az ún. "rendi alkotmányt" védelmezték körömszakadtukig, amikor ilyen című irományt keresve sem találhattak. Ajánlom elmélyedésre pl. a szolóni alkotmány, tulliusi alkotmány és magyar történelmi alkotmány cikkeket. Továbbá vitalapi kritika helyett igazán beírhattad volna az olyannyira hiányolt platóni elméletet, hogy javítsd a cikket. A szerző bizonyára nem az általad vázolt körbe tartozik, ezért lehet arisztoteliánus...

Mathae üzenőlapja  2010. július 27., 15:38‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)