Vita:Spin

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt LouisBB 16 évvel ezelőtt
Kedves szerző,

Attól, hogy a spin egy angol szó, a perdület meg a megfelelő magyar, gondolod, hogy nem tautologikusan (saját magával) magyarázod a fogalmat? (Vesd össze: az erőmű olyan power plant stb. stb.) --Millisits

A "spin" a perdület hivatalos fizikai elnevezése, Franciaországban is. --grin 2004. szeptember 22., 00:11 (CEST)Válasz

el kellene viszont mondani, hogy

A spin nagysága[szerkesztés]

A cikk korábbi változata így fogalmazott: "A redukált Planck-állandó h/(2π) feles vagy egészszámú többszöröse lehet." Ezt kitöröltem, mert egyszerűen helytelen. Ha megmérem egy részecske impulzusmomentumának vetületét egy tengely mentén, akkor valóban vagy értéket kapok, ahol egész szám. Az impulzusmomentum-vektor nagysága viszont nem ennyi. Gondolom, az eredeti szerző arra gondolt, amikor feles vagy egész vagy 3/2-es spinű részecskékről beszélünk, de pl. egy 3/2-es spinű részecskének nagyságú a perdülete, a perdület-vetülete pedig 1/2 is lehet.

A spin magyarázata[szerkesztés]

Kedves szerző, Úgy néz ki a dolog, hogy még ha nem is teszik, ezt az idegen kifejezést (angol spin/ német spinnen=fonni, perdülni) más nyelveknek legalábbis nagy többsége magáévá tette, arról tehát nem vitázhatunk.

Magyarázatod azonban vitatható: A spin és a perdület nevek is félrevezetőek, mert arra utalnak, mintha a részecske forogna a saját tengelye körül, ahogy egy bolygó teszi. De próbáljuk meg elképzelni, ahogy egy pontszerű részecske forog. A forgáshoz legalább két ponttal kellene rendelkeznie.

Az igaz, hogy quantummechanikában/részecskefizikában igen igen igen apró, de nem végtelenül apró részecskékről beszélünk, egy pont pedig végtelenül kicsi. Tehát a perdület jelentést a tézised (tételed) nem érvényteleníti. Ha azt mondod, hogy elmélet és kísérlet eredményeiből az következtethető, hogy mi itt nem valódi forgásról beszélünk, hanem csak forgási nyomatékról, azt el kell fogadnunk, még ha el is kell képzelnünk, hogy a kettő egymás nélkül is létezhet.LouisBB vita 2008. január 13., 06:06 (CET)Válasz