Vita:Spam

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt OsvátA 15 évvel ezelőtt a(z) Direct mail témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. május 20.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Erre a szócikkre hivatkoznak itt:

http://www.nol.hu/cikk/392086/

--Rodrigó 2006. február 2., 01:54 (CET)Válasz

Hol itt a gond? --Peda 2006. február 2., 01:58 (CET)Válasz

Kanadában élő magyar véleménye[szerkesztés]

Hozzá kell tenni még két nagyon fontos pontot: (Én egy 20 éve kanadában élő magyar vagyok)

1/ Az, hogy a cimzett kérte-e azt az ajánlatot előzetesen vagy sem, teljesen mellékes a mai (2008 október) nemzetközi jogi megitélés szerint.

Ez teljesen érthető is. Ha minden előzetesen nem kért ajánlatot spamnak tekintenénk, (és ezért jogilag büntetnénk is) ezzel gyakorlatilag azt jelentenénk ki, hogy országunk tiltja az üzleti kapcsolatok építését új kapcsolatteremtés formájában. Ez nyilvánvalóan egyetlen kormánynak sem érdeke.

2/ A "SPAM" csak akkor SPAM valójában, ha a küldött üzenet tartalma teljesen érdektelen a címzett számára. Tehát például egy ajánlat menne ki női fehérneműre egy cipő nagykereskedőnek. Az megint csak érdektelen, hogy a címzett akar-e élni az ajánlattal, vagy sem.

A fenti két példa nyilvánvalóvá teszi, hogy az ilyen, ma Magyarországon létező TELJESEN vak megitélés, miszerint " A CÍMZETT AZT NEM KÉRTE" tiltó jellegű SPAM-törvény kifejezetten romboló hatású törvény lenne, és gátolná a gazdasági fejlődést, hát senki sem gondolkodik ma már a magyar törvényalkotásban ilyen módon.

Inkább arra kéne figyelmet fordítani, hogy valamelyik magyar törvényalkotó, vagy végrehajtó szerv végre venné a bátorságot, és a nem egyszerű feledatra vállalkozna: meghatározni, hogy mi is a SPAM.

A nemzetközi törvények erre ma már igen jó támpontot adnak. Magyarországnak is át kéne végre venni azokat. Mivel Magyarország az EU tagja, a honi törvények amelyek nemzetközi kacsolatokra vonatkoznak egyébként is hatálytalanok lesznek hamarosan (természetesen ez nem vonatkozik köztörvényes cselekményekre - mint például üzleti lopások, vagy gyilkosság, stb.) , és az EU összehangolt gazdasági jogi törvényeit kell majd követni Magyarországon is.

Mivel a SPAM fogalma az Internet következtében nemzetközi jogi fogalom, senkit sem fog az érdekelni gazdasági kapcsolatok építése közben, hogy Magyarország 10 évvel ezelőtti szempontok szerint itéli meg a spammot.

A jobb érthetőség érdekében ide másolok egynéhány kritériumot a kanadai törvénykönyvből - amely szigorúan követi a nemzetközi jogot:

Felsorolnék itt egy néhányat a legfontosabbak közül amit ma már a nemzetközi jog egyértelműen meghatároz::

KATEGÓRIKUS JELLEMZŐK AMIK SPAM-OT VALÓSZÍNŰSÍTENEK - ha a kommunikáció kiküldése automatikus rendszerrel történik - ha az vaktában kiküldött kommunikáció eredménye - ha a kiküldött infromáció tartalma nem kötődik a cimzett üzleti tevékenységéhez - ha az ajánlat a cimzettnek egyértelműen érdektelen (pl. női fehérnemű ajánlata egy cipő nagykereskedőnek) - ha a kommunikáció készítője nem tüntetett fel egy közvetlen kapcsolati elérhetőséget - ha a feltüntetett kapcsolati forma egy ellenőrízhetetlen kapcsolatra utal: (tehát például egy nem ellenőrízhető email címet tüntetett fel: pl. netmail, hotmail, freemail, stb.)

(TEHÁT EZEK MINDEGYIKE EGYÜTTESEN JELEN KELL LEGYEN AHHOZ, HOGY VALAMI SPAM SZAGÚ LEGYEN, DE MÉG EKKOR SEM BIZTOS, HOGY EGY NEMZETKÖZI BÍRÓSÁG A TEVÉKENYSÉGET SPAMNAK FOGJA MEGITÉLNI.))


AMI NEM TESZ EGY KOMMUNIKÁCIÓT AUTOMATIKUSAN SPAMMÁ - ha a címzett az ajánlatot nem kérte előre - ha a címzett úgy ítéli meg, hogy az ajánlat nem érdekli


Fellhívom szíves figyelmüket, hogy a fenti felsorolásom NEM TELJES!!!!

Csak arra szerettem volna figyelmüket felhívni, hogy az Önök egyszerű megfogalmazása miszerint "A CÍMZETT AZT NEM KÉRTE ELŐZETESEN" ma már igen helytelen.

(Ezt a hozzászólást a ferenczy@telus.net emailen lehet kritizálni - ha valaki nem ért egyet vele.) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Mikicica (vitalap | szerkesztései) 2008. október 21., 00:57

Direct mail[szerkesztés]

Direct mail: a spam papíralapú, hagyományos verziója. OsvátA Palackposta 2008. december 10., 11:48 (CET)Válasz