Vita:Pest (történelmi település)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 86.101.239.61 10 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Budapest-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: December/Cikkértékelő (vita), értékelés dátuma: 2010. március 18.
Budapest témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Nagyon szép cikk, sok érdekes információval.

Csak egy kérdésem van, mégpedig az, hogy hol találhatnék valami információt arra vonatkozóan hogy mikor változott meg a szláv eredetü PEST és a német OFEN szó 'barlang' jelentése a mai 'kemence'-re?

Tudtommal, a PEST szó eredete a Gellért- és a Várhegy közötti, ma Tabán-nak hívott területen a szlávok által folytatott cserép- és téglaégetö-ipar kemencéi.

Buda azonban Attila hun uralkodó testvéréről, Budáról (Bleda) kapta a nevét. Ezt Arany János is megörökítette Buda halála című költeményében.

Tisztelettel, ArpadGabor vita 2007. december 26., 22:38 (CET)Válasz

A Pest (Ofen) név eredetét legalábbis bizonytalannak írnám. A fentieken túl több forrás is úgy írja, hogy a Gellért-hegy déli oldalán levő gigantikus, ma már nem látható barlang volt a névadó mindkét nyelvben (szláv és német). A barlang akkora volt, hogy házakat húztak fel benne és volt benne egy kisebb templom is. Ez a hatalmas szájadék uralta a város képét dél felől. A barlangot elfalazták közbiztonsági okok miatt (nem tudom a pontos dátumot) és ma jórészt a víztározó tölti ki.

Üdvözlettel;

MJ

Nekem úgy tűnik, h ez egy jobb, egyértelműbb fejtegetés, nemtom, h azóta változott-e vmit a hivatalos álláspont. – 94.248.214.131 (vita) 2011. február 8., 22:38 (CET)Válasz

A Pest teljes Budapestre utaló megnevezését bármelyik vidéki megerősítheti. Szokott is fennakadás lenni belőle, ha budapesti lakossal beszél az ember. Pestre megy a vidéki, akkor is ha a Déliben száll le a vonatról. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 86.101.239.61 (vitalap | szerkesztései) 2013. szeptember 16., 09:55‎ (CEST)Válasz