Vita:Orvostudomány

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt NCurse 18 évvel ezelőtt a(z) Kedélybetegségek és konzervatív terápia témában
Ez a szócikk témája miatt az Orvostudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2013. október 28.
Orvostudománnyal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Felix -Bad Ragaz-nak[szerkesztés]

Míg száz évvel ezelőtt a "Lipóton" Napoleonokkal, Ferenc Jóskákkal és Petőfikkel lehetett találkozni, és bizonyos tipológiákban gondolkodó, és a fizikai erőszakra támaszkodó "lélekgyógyászokkal" - mára gazdag vállalkozókkal van tele a "sárga ház", akik attól szenvednek, hogy belül, értsd, a lelkükben, üresek, ott fájdalmas hiányérzetük van, valamint olyan magasan képzett orvosokkal, akik szerint az erkölcs kémia dolga. Így azok, akik gyógyítanak, úgy érezhetik, már nem félistenek, hanem egészen azok, hiszen a kezükben van az a néhány gramm anyag, amelytől valakinek a hangulata, érzelme és intellektuális állapota függ, befolyásolható. És ilymódon a félresiklott sorsok és vagyonok felett tényleg olyan hatalommal rendelkeznek - a kábítószerkereskedőkkel és a reklámfinanszírozókkal együtt - amely példa nélküli a történelemben.

A lelki betegségeknek pedig egy igen jelentős hányada azért keletkezik, mert adott szélsőséges helyzetbe kerülő embertársainktól "minden hatalmat" elvesz az élet, a sors, a törvény vagy a törvénytelenség, beleértve a saját önazonosságához, cselekedeihez, gondolataihoz és érzelmeihez való ragaszkodás jogát is - nemcsak az anyagiakkal való rendelkezés vagy azok birtoklási jogát.

Lexikoncikkesítés[szerkesztés]

Már megint egy szócikk, ami szerintem egy lexikonhoz képest túl filozófikusra sikeredett. Túl sokat tudunk meg a szerkesztők magánvéleményéről (>0), túl keveset arról, mi is az az orvostudomány, mik a részterületei, mi a története, ki volt az a Hippokratész, stb.

Tudom, tudom, miért nem rakom én rendbe, de most nincs időm (és ebben a témában sem érzem járatosnak magam), csak szerettem volna felhívni rá a figyelmet.

Nyenyec 2004. december 7., 17:12 (CET)Válasz

Autizmus[szerkesztés]

Idemásolva a szócikkből, mert egyátalán nem lexikonszerű, POV.

==Az autizmus==
A téma több, mint aktuális. Ennek egyik nagyon "sötét" oka egy amerikai professzor megjegyzése:
  • A psychiatria eddig mégy egyetlenegy autista gyereket sem tudott meggyógyítani. De nagyon sokan meggazdagodtak belõle.
E témában különlegesen a szölõi -általában az anyák- leterheltség, a "lekeményedett" psychiátriai magatartás és a hiányzó physiotherápiás gyakorlat jelent problémát. Igazán örülnék, ha találkoznék olyan partnerekkel, akik az un. "Schulmedizin" szempontjait, a magára büszke psychiátriai elveket képes "átlépni". Nem szeretnék olvasni a méregdrága "delphin" vagy a mindennapos "lovaglás"-i terápiákról. Sokkal jobban érdekelne, hogy milyen elképzelések uralkodnak a "CSALÁDI MEGKÖNNYÍTÉS" érdekében.

--Dhanak 2004. december 7., 20:33 (CET)Válasz

Ezt magam is így látom. Külön cikkbe esetleg való, ide nem. Antifinnugor 2004. december 7., 21:46 (CET)Válasz

Szakterületek[szerkesztés]

Próbálkozok némi szerkesztéssel, de korántsem lesz teljes, javítsatok, ha hülyeséget írnék!--Bettina 2005. április 16., 04:07 (CEST)Válasz

Mi alapján számít egy terület "fő" vagy "egyéb" szakterületnek?

Kedélybetegségek és konzervatív terápia[szerkesztés]

A "különféle kedélybetegségek" terén tipikusan fordított a helyzet, mint az izomsorvadásnál. Annál elég pontosan ismert a betegség oka, míg itt úgy van lehetőség különféle gyógyszerekkel (pl. lítiummal, ill. a szerotonin- és dopamin-anyagcsere szabályozásával (SSRI, MAO-gátló)) elég jó arányban gyógyulást elérni, hogy az igazi ok ismeretlen marad, pontosabban: nem tisztázott, hogy a kémiai eltérés okozza a lelki tüneteket, vagy fordítva.

Én azt hiszem, hogy a "konzervatív terápia" kifejezés tipikusan a műtét nélküli terápiát jelöli.

Nekem nem tetszik ez a szócikk, valahogy nem érzem elég semlegesnek.


A szöveg melyik részével van pontosan gondod? Átírjuk. AttishOculus :)) NCurse 2005. október 23., 10:32 (CEST)Válasz