Vita:Ortodox zsinagóga (Sopron)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Istvan1972 15 évvel ezelőtt a(z) Ide tartozik-e? témában
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ELVe (vita), értékelés dátuma: 2009. augusztus 2.
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Téves[szerkesztés]

Nem 1600. 1861. Csak a pontosság kedvéért. És ez a szám csak a soproni zsidókat takarja. Soproniakkal együtt vittek 300 csornai zsidót, kapuváriakat (számuk ismeretlen) és beledieket. Nah. Csak a pontosság kedvéért. És nem a zsinagógában volt a gettó, az egész Paprét a gettó volt. Ezen a téren áll a zsinagóga. És ez csak az egyik gettó volt. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.133.13.198 (vitalap | szerkesztései) 2009. február 19., 15:33

Átírtam benne mindent, amit forrás megjelölése nélkül lehetett. Ha tudsz hivatkozni vmilyen összesítésre, kérlek, annak megjelölésével javítsd a többit is!

P/c vita 2009. február 19., 17:35 (CET)Válasz


Szia. Ideírom az adatokat. Lehet javítgatni :)

Szóval. A részletezés:

Elhurcoltak: 1803 fő zsidót 44 fő zsidókeresztényt 14 fő sopronkőhidán fogvatartott zsidót Internáltak: 40 főt Munkaszolgálatra vittek: 286 főt

Visszatértek: 325 fő 308 zsidó és 17 zsidókeresztény

forrás: Dr.Németh Alajos feljegyzései, deport lista, gettólista

Bizonyíthatóan elpusztult a shoa alatt: 1532 fő forrás: Yad Vashem on-line adatbázis

Gettók sopronban : Új utca, Paprét, Kurucdomb, Jacobi gyár, Főiskola menza (zsidókeresztény gettó), Lenck téglagyár.

A papréti zsinagógán kívül neológ zsinagóga volt a Templom u.-ban, ezt 1944.12.06-án lebombázták. Az orthodox zsinagóga utolsó rabbija Simon Posen volt, ő a kasztner vonattal hagyta el az országot, túlélte a háborút és New Yorkban jeshivát alapított. A neológ templom rabbija Pollák Miksa volt. Ő elpusztult. A zsinaga mellett a Papréten áll a mai napi a régi jeshiva és rabbilakás épülete is. A kertjében még fellelhető a rituális fürdő épülete is.

Hirtelen ennyi.

istvan1972@hotmail.com

Ja. És még csak annyit, a zsinagóga az a zsinagóga volt. Az imaház kifejezést a jeshivában található teremre használták, a bejárata mellett a mai napig az imaház felírat áll.

Sajna, a Neked küdött levél nem érkezett meg, úgyhogy akkor ide:

Kedves István!

A wikipédiát bárki szerkesztheti — Te is. Sokkal hatékonyabb, ha a szükségesnek tartott javításokat magad írod be a cikkbe, mintha másokra vársz. A wikiben használatos alapjeleket másfél éve, amikor kezdtem, mintegy fél óra alatt megtanultam -- a többit nem tudom azóta se, de nem is érdekelnek. Ha sajnálod rá a fél órát, akkor írd be ahogy esik, úgy puffan alapon, aztán majd jön vki (pl. én) és megformázza, ahogy kell.

A wiki egyik legfontosabb alapelve, hogy "saját kutatás" eredményeit (olyanokat, amiket otthon őrzünk az íróasztal fiókjában) nem teszünk közzé. Ha a megadott emlékiratok megvannak levéltárban, publikációban, szóval bármilyen, nyilvánosan elérhető formában, akkor bátran hivatkozhatsz rájuk — de az elérhetőség (cikk, levéltári szám stb.) feltüntetésével. Ha nem, akkor gyorsan kapunk egy "Nincs forrás'" sablont a cikkre (de attól persze még ottmarad).

Egyebekben még arra kérlek, hogy ne légy türelmetlen! Második hete itthon fexem betegen, és nem hiszem, hogy más szerkesztő figyelné ezt a cikket.

Kevesen csináljuk a wikit: ezért is lenne jó, ha beszállnál, legalább egy-két pontosítás erejéig.

Minden javításnak örülünk:

Fügedi Ubul, geokémikus alias

P/c vita 2009. február 24., 11:40 (CET)Válasz

Kedves Ubul!

Adatpontosítás miatt vontam vissza a szerkesztést.

István

Kedves István!
Áthúzhatod, amit korábban leírtál — de ne töröld!
P/c vita 2009. február 24., 14:26 (CET)Válasz

Égtájak, homlokzatok[szerkesztés]

A korábbi és újabb adatok egybefésülése durva ellentmondásra vezetett. Ha a képen látható főhomlokzat (a befalazott ajtókkal-ablakokkal) valóban a déli oldal, akkor emellett még a nyugati oldal látszik a képen – azon viszont nincsen se befalazott rózsaablak, se ajtó. Mivel ajtónak azért csak kell lennie valahol, nem lehet-e ez a rózsaablakos-ajtós homlokzat alighanem a keleti. Ha viszont az tényleg a nyugati, ahogy a szövegben van, úgy a főhomlokzat nem déli, hanem északi oldal.

P/c vita 2009. február 26., 08:52 (CET)Válasz

Ideírnád, hogy melyik részlet szerint déli oldal az első képen látható utcafronti homlokzat? – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. február 26., 09:09 (CET)Válasz

Azt írták, hogy a Paprét déli szélén álló telket vették meg; ebből számomra az következik, hogy az utcafront a déli oldal. Mindjárt javítok mindenféléket:
P/c vita 2009. február 27., 10:26 (CET)Válasz

„… előcsarnok a Paprét déli oldalával párhuzamos, a nagyterem pedig a keleti és a nyugati telekhatárral.”
Valami nem stimmel:
P/c vita 2009. február 27., 10:29 (CET)Válasz

A főhomlokzat nem a déli oldal. Észak, észak-nyugati. A képen nem látható homlokzati részen van a rózsaablakos rész. Megpróbálok ma fotót készíteni arról.

De itt a pontos infó: http://muemlekem.hu/muemlek?id=11261

Azaz a főhomlokzat (az észak-északnyugati oldal) néz a Paprétre, a nyugatias oldal meg a Belváros felé, és ebből az irányból (azaz kelet felé nézve) készült a gettókaput ábrázoló fénykép, háttérben a zsinagóga kupolájával. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. február 26., 11:50 (CET)Válasz

Igen, így van.

A fénykép a Torna u. és István bíró u. sarkáról mutatja a gettó bejáratát.

Az nagyon jó lesz! Saját képedet az ettől a szövegtől balra, az "eszközök" ablakban található "Fájl feltöltése" menüben feltöltheted, és attól fogva nemcsak hivatkozhatunk rá („itt látható” stb.), de be is illeszthetjük a szövegbe.
P/c vita 2009. február 27., 10:26 (CET)Válasz

De jó a leírás. A zsinagóga főbejárata a paprét déli oldalára néz. Tehát a főbejárat északra nyílik. :)– istvan1972 2009. február 27., 10:57 (CET)

Na ja. Csak én egyszerű mérnökember vagyok: ha a Paprét déli oldalára néz és északra nyílik, akkor nincs a Papréten, tehát nem lehet papréti. De (mint a cikkben látható) ezen már túltettem magam:
P/c vita 2009. február 27., 11:06 (CET)Válasz

Ezt nagyon megkevertük :) – istvan1972 2009. február 27., 11:10 (CET)

A file feltöltést valahogy nem találom :) – istvan1972 2009. február 27., 11:29 (CET)

A képernyő bal felső sarkában van a wiki emblémája (a földgömbös). Alatta a téglalap alakú keresőablak a Menj és Keresés gombokkal. Még ez alatt három nagy ablak, mindegyikben egy sor menüponttal (kéxínű szövegek). A fölső ablak fölött az a felirat áll, hogy „navigáció”, a középső fölött az, hogy „részvétel”, az alsó fölött meg az, hogy „eszközök” — na ez az, ami Neked kell.
Ebből az ablakból 5 menübe juthatsz el; ezek közül a negyedik a „Fájl feltöltése”. Odakattintasz, és egy csomó dolgot kérnek tőled. Ha abból valami nem világos, kérdezz tovább!
P/c vita 2009. február 27., 15:34 (CET)Válasz
  • Mi hivatkozik erre
  • Kapcsolódó változtatások
  • Speciális lapok
  • Nyomtatható változat
  • Link erre a változatra

Én ezt látom. Feltöltési lehetőséget nem. – User:istvan1972vita 2009. február 27., 16:21 (CET)Válasz

Hú, ez nagyon kellemetlen. A Kapcsolódó… és a Speciális… között kellene látnod.
Mindjárt keresek Neked vkit, aki ért hozzá:
P/c vita 2009. február 27., 17:42 (CET)Válasz

Ide tartozik-e?[szerkesztés]

Kedves István!

Betettél egy csomó információt a vészkorszakról. Ezek fontos és lexikonba illő dolgok, ez a cikk azonban a soproni ortodox zsinagógáról szól; és ebből ezek az információk nagyon-nagyon kilógnak. Nagyon jól elférnének, teszem azt vmiféle „Zsidók Sopronban” vagy ilyesmi jellegű cikkben (Sopron történetének részeként), de itt nem jó helyen vannak.

Ha gondolod, megcsinálom Neked a cikk alapját, de akkor ígérd meg, hogy szorgoskodsz egy kicsit, és feltöltöd mindenféle hasznos adattal:

P/c vita 2009. február 27., 15:34 (CET)Válasz

Kedves Ubul!

Köszönöm, nagy segítség lenne. Feltöltöm, van cirka 50-60 teleírt oldalam erről. A "Zsidók Sopronban" tökéletes cím lenne. Előre is köszönöm. – User:istvan1972vita 2009. február 27., 16:13 (CET)Válasz

zsidók Sopronban — a benne megadott fejezetcímek teljesen esetlegesek; csak hogy legyen néhány.
Tombold ki magad kedvedre:
P/c vita 2009. február 27., 18:31 (CET)Válasz

Köszönöm. – User:istvan1972vita 2009. február 27., 18:40 (CET)Válasz