Vita:Nagy Hadronütköztető

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kaboldy 11 évvel ezelőtt a(z) Képdömping témában
Ez a szócikk témája miatt a Fizikaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Fizikai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Első szakasz[szerkesztés]

Miért nem használunk magyar neveket, ha van, a lapok elnevezésében? --Gnomon 2004 április 29, 15:41 (CEST)

Nem igazán használják magyarul. Amúgy pedig az a gondom, hogy többször angolosan nagy kezdőbetűvel írják a nagy hadron ütköztetőt, néha kicsivel (lásd google találat), sőt van ahol az utóbbi kettő tag közt kötőjel van, ismerem a szerzőket, elismert szakemberek. Én most a kiskezdőbetű felé hajlok. Harp 2004 április 30, 13:20 (CEST)

Annak, hogy ne fordítsuk magyarra, nem látom okát, mivel az angol anyanyelvűek számára értelmes és értelmezhető egységekből áll, amelyekre a magyarban is létezik bevett elnevezés. Az angol név használata a Wikipédiához hasonló ismeretterjesztő (és nem kizárólag szaktudományos jellegű) fórumokon nem lenne indokolt.

Hogy hogyan fordítják magyarra, az a szakemberek dolga és csak az övék. Ha viszont létrejött egy megállapodás a magyar nevéről a szakemberek között, egy megfelelő magyar terminus technicus, ennek írásában a szakértő fontos konzultáns, de „csak” konzultáns a nyelvész, korrektor stb. számára. – Tehát ha a szakértők azt mondják, hogy a nagy hadronütköztető a megfelelő magyar elnevezés, akkor ez lesz a fordítás; ennek írása azonban két szóban, kötőjel nélkül lesz helyes (mint fent).

Az pedig, hogy nagybetű vagy kisbetű, megint nem az angoltól függ, és nem is a Google-től, hanem attól, hogy ez

  • egy bizonyos fajta gyorsító, amiből több is létezhet, és amelyek mind ezt a nevet kapnák – ekkor kisbetű –,
  • vagy pedig egy konkrét, egyedi gyorsító, amiből jelen formájában biztos, hogy nem lesz több ugyanezen a néven – ebben az esetben pedig nagybetű.

A leírásból úgy tűnik, hogy ez egy bizonyos építménynek a neve, és ha egy másik, ugyanolyan célú gyorsító épülne, az már új nevet kellene kapjon; tehát itt szerintem a nagybetű lesz a helyes, azaz Nagy Hadronütköztető. Lásd még: Élet és Tudomány.

Adam78 2004 április 30, 16:04 (CEST)

Világvége[szerkesztés]

Kéne valamit írni a világmérető paranoiáról, ami szerint a kísérlet során fekete lyuk keletkezhet, elnyeli a Földet (és hogy miért nem én írom, hanem mástól kunyizom? egyszerű:lusta vagyok, nem tudok megfelelően fogalmazni, és keveset tudok a dologól :P ) 85.66.156.43 (vita) 2008. szeptember 10., 18:39 (CEST)Válasz

Egy hasonló paranoia előzte meg a Relativisztikus nehézion-ütköztető építését is és az ezzel kapcsolatos vitát (Lásd: „A lakosság félelme” fejezetét) LouisBB vita 2009. február 4., 00:54 (CET)Válasz

Képdömping[szerkesztés]

Nem túlzás két azonos kép egymás alatt?Kaboldy vita 2012. május 31., 08:27 (CEST)Válasz