Vita:Makai Ödön

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 12 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Érdekes dolog, hogy a cikk forrása szerint (és más források szerint is) Makai Ödön József Jolánt először Lippe Lucie-ként vette el (?) és mutatta be mindenkinek, a születésük dátuma is megegyezik: 1899. január 16., a többi adat azonban nem. Házasság Lucie-val, 1919Házasság Jolánnal, 1928 Valóban hamis adatokat diktáltak be volna be az 1919-es első házasságkötésnél? Palira vették volna a hatóságokat, és a bíróságot is, mely a válást kimondta az első házasság után? Ha igen, hogy történhetett ez meg? Gyurika vita 2011. július 24., 20:01 (CEST)Válasz

Miért lenne Lucie azonos Jolánnal? Ez fura… Alensha 2011. július 24., 21:12 (CEST)Válasz

  1. Valachi Anna: József Jolán, az édes mostoha "Makai Lippe Lucie néven vette feleségül Jolánt. Később a testvérei is ezen a néven szólították".
  2. Attila és a nők "Családtagjai előtt, akik nagy fontosságot tulajdonítottak az előkelő származásnak, Lippe Lucie erdélyi úrhölgy irataival „igazolta” Jolán személyazonosságát."
  3. Egy titkos múzsa nyomában "1924. június 11-i dátummal József Jolán - akkori nevén dr. Makai Ödönné, "született" Lippe Lucie - a következő szövegű levelet írja Budapestről Szegedre..."
  4. Dr. Czeizel Endre "Ödön beleszeretett József Jolánba, de a közöttük fennálló társadalmi különbségek miatt csak kétévi ismeretség után merte a lányt Lippe Lucie néven és fiumei menekültként családjának bemutatni. 1918 nyarának forradalmi hevületében azután feleségül is vette,..."
  5. verses antológia "...Ez a férfiú a jómódú zsidó család tudta nélkül veszi feleségül Jolánt, méghozzá Lippe Lucie álnéven lép be új házasságába.

stb.

Ezek mind azt támasztják alá, hogy Jolán és Lucie egy és ugyanaz a személy, vagyis hamis igazolvánnyal igazolta személyazonosságát a házasságkötésekor, hamis adatokat vettek fel az anyakönyvbe, és a bíróság előtt is másnak adta ki magát. A válás ezekszerint tehát azért kellett, hogy Jolánt születési nevén is feleségül tudja venni. Csak az lepett meg, hogy 1928-ban, amikor már javában voltak fényképes igazolványok, mindezt hogy sikerült meglépni? Gyurika vita 2011. július 24., 23:57 (CEST)Válasz

Jé… :O Mondjuk akkoriban még nem voltak olyan jó fényképek, ha a frizuráját megváltoztatja a hölgy, már elmegy különböző személynek :) Alensha 2011. július 25., 00:41 (CEST)Válasz