Vita:Második Alapítvány

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Orion 8 6 hónappal ezelőtt a(z) Novella? témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Sci-fi témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
Irodalmi témájú szócikkek (besorolatlan)

Mikor játszódik?[szerkesztés]

Valójában egyáltalán nem lehet a cikkben szereplő pontossággal meghatározni mikor játszódik a regény, és egyébként is erősen pontatlannak találom a regény alapján a fiktív időskálán történő elhelyezést.

Az Alapítvány és Birodalomban azt olvashatjuk (A kapitány és a polgármester fejezet), hogy Pritcher A.K. 293-ban lépett be a hadseregbe, és 10 évet szolgált ott. Ez egybeesik az Öszvér hódító időszakának végével. Mind az Alapívány és Birodalom, mind a Második Alapítvány c. művek az Öszvér uralkodását két ötéves ciklusban adják meg, tehát az első fele a Második Alapítvány c. regénynek A.K. 308-ban játszódik, nem pedig A.K. 315-ben, lévén a kötet az Öszvér uralkodásának területileg állandó időszakának végén veszi fel a fonalat, mely évben az Öszvér uralkodása véget is ér.

A kötet második felének kormeghatározása a legbajosabb. Az Arcadia fejezet egyértelműen megad egy évszámot, ami a cikkben is szerepel, azonban azt is megadja, mennyi idő telt el az Öszvér uralkodása óta: 25 év. Ez az első ellentmondás, mert a két korábban megadott évszám szerint 40 évvel több telt el! A következő ellentmondás még súlyosabb. A Háború kezdete c. fejezetben is megadja az aktuális dátumot a korábbi A.K. 376-ra: A.K.348-at mond, amihez képest az Öszvér uralkodásának időpontját 51 évvel helyezi korábbra (ami megintcsak nem stimmel önmagában sem, semelyik időponthoz illesztve). Az ellentmndások az Alapítvány Peremében még egy fokkal tovább lépnek, amikor az itt A.K. 377-es dátumra A.K. 378-at ad meg az író.

Novella?[szerkesztés]

Indokolt egy fél könyvet novellának nevezni? Még a novella műfajának leírása sem nagyon húzható rá. - Orion 8 vita 2023. október 22., 13:38 (CEST)Válasz