Vita:Libéria

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Milei.vencel 4 évvel ezelőtt a(z) Elektromosság témában
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 15.

Elektromosság[szerkesztés]

Nem tudom, hogy az elektromos csatlakozásoknál miért van megadva, hogy "120 V, és 220 V". Szinte kizártnak tartom, hogy egy ilyen, technikailag kevéssé fejlett országban kétféle elektromos hálózatot tartsanak fenn, mert miért is? Lehet, hogy ez egy félreértés, és csak az elektromos csatlakozás módját jelenti. Az amerikai hagyományok csak a "110 V"-os hálózat létezését valószínűsítik. Mivel az infó a Wikidatából jön, és a forrásuk azonos, ezért ott nem tudom törölni.

A Lonely Planet igaz, hogy főleg turistainfókat közöl, de az csak a 110 V-os hálózatot adja meg, és megemlíti, hogy vidéken gyakorlatilag nem létezik elektromos ellátás.

Valaki meg tudja erősíteni bármelyik infót? (csak 110 V, vagy mindkettő létezik?) misibacsi*üzenet 2020. március 2., 18:37 (CET)Válasz

Forrásokkal ellátott bejegyzéseket nem törlünk. Még akkor sem, ha te mindenkinél bölcsebbnek tartod magad. Ott van világosan leírva, hogy Both 120V and 240V outlets can be found. It can depend on the region, the city or even the hotel which voltage you will come across. Nem egyedüli ország (még Afrikában sem), ahol két hálózati feszültség van. M. V. 2020. március 8., 16:35 (CET)Válasz

@Milei.vencel: Mondj észszerű okot rá, amiért célszerű lenne egy országban kétféle fogyasztói feszültséget szolgáltatni. Próbálj meg nem személyeskedni. misibacsi*üzenet 2020. március 9., 08:02 (CET)Válasz

Aki forrással ellátott bejegyzést töröl, ott nehéz megállni, hogy ne személyeskedjek. Nem vagyok villamossági szakértő, nem tudom miért van két hálózati feszültség. Ezt a kérdésed máshol kell feltenned. De az biztos, hogy nem célszerűségből, inkább a fejletlenség miatt. Nincs központi szabályozás, áramellátó, hanem ezek magánkézben vannak, nincs összehangolva az áramellátórendszer. Marokkóban is két hálózati fesz. van. Itt van egy országlista: Elektromos hálózatok és csatlakozók listája üdv. – M. V. 2020. március 9., 08:27 (CET)Válasz

@Milei.vencel: Szerencsére én "villamossági szakértő" is vagyok, és ahogy éles szemmel észrevetted, bölcs is, ezért rákerestem és utánaolvastam.

Az egyik kiindulópont az a negatív infó, hogy egyetlen másik nyelvű WP-oldalon sem mondanak az elektromos hálózatról semmit (úgy látszik, csak mi vagyunk ennyire precízek). Az alábbiakban néztem meg Libéria szócikkét: angol, német, francia, olasz, spanyol, eszperantó, holland, orosz, norvég. Mindegyikben van infobox, ami elvileg tartalmazhatná ezt az infót, de egyik sem tartalmazza. (némelyik szócikk elég rövid). Szerintem ez arra utal, hogy az elektromos hálózatra vonatkozó infó vagy nem áll rendelkezésre, vagy nem megbízható.

Megnéztem az általad beszúrt oldalakat is, amikből az egyetlen használható infó az, hogy "a hálózat nem homogén".

Több más netes oldalt is megnéztem, és az adatok ellentmondásosak. A fenti lista-szócikk sajnos ilyen szempontból nem használható, mivel WP-szócikk, tehát forrásnak nem jó.

Itt van egy lista, ami 120 V-ot ad meg: https://www.quantumbalancing.com/worldelectricity/electricityif.htm

Megbízható forrás lenne a CIA World Factbook - de erre vonatkozó infót nem közöl.

Az általam említett Lonely Planet főleg turistainfókat közöl, és csak a 110 V-os hálózatot adja meg.

Rájöttem, hogy abban igazad van, hogy "a hálózat nem egységes, mert többféle feszültséggel lehet találkozni". Szűkítsük le a kört Monroviára, hiszen gyakorlatilag csak ott van valamilyen áramellátás, azonban ott is gyakoriak az áramszünetek, azt olvastam, hogy ezeket ütemezetten is megtartják.

Példaként adott mondjuk egy szálloda, vagy kávéház, vagy valami hasonló hely, ahol emberek összegyűlnek. Ha elektromos fogyasztókat szeretnének üzemeltetni a vendégek szórakoztatására, ahhoz áram kell. Ha a tulaj ismeri a körülményeket, felkészül a gyakori áramszünetekre (ami árt az üzletnek), tehát beszerez egy vagy több áramellátó berendezést, ami valamilyen üzemanyag felhasználásával folyamatosan elektromos áramot állít elő. Ez azért jó, mert független az áramszolgáltatótól, aki vagy szolgáltat, vagy éppen nem. Viszont előfordulhat, hogy az áramellátó berendezés történetesen nem 110 V-ot állít elő, hanem mondjuk 230 V-ot (mert esetleg európai gyártmány).

Az újabb elektromos készülékek (tévé, számítógép, mobil töltő, stb.) képesek felismerni, illetve használni mindkét feszültséget (a régebbiek tönkremennek, ha 110 V helyett 230 V-ot kapnak). Vannak olyan átalakító segéd berendezések (konverterek), amik képesek oda-vissza alakítani a feszültséget (110 és 230 V között), ilyeneket egyénileg is meg lehet vásárolni, ha valaki turista, és Libériába készül. Tehát mondjuk a hotel tulajnak édes mindegy, hogy nála milyen hálózat van, a lényeg, hogy a berendezései működjenek.

Viszont: ez csak 1 db hotel vagy 1 db kávéház. Ezek önmagukban nem alkotnak "elektromos hálózatot", hiszen még egymással sincsenek összekötve. Azaz: nem lehet kijelenteni, hogy "az országban 230 V-os hálózat is létezik", mert ez nem lenne igaz. 230 V-os csatlakozási lehetőség van itt-ott, de a két fogalom más.

Kompromisszumként azt javaslom, hogy az infoboxból ezt az infót ki kell venni, mert nem megbízható, a cikkbe meg beleírom a fentiek alapján, hogy nem homogén a hálózat, lehet találkozni mindkét feszültségszinttel, csatlakozással, stb.

Mit szólsz hozzá?

Egyébként Marokkóban is igazad van, megnéztem a Lonely Planet leírásában, és azt írja, hogy "hivatalosan 110 V-ot használnak, de régebbi épületeknél előfordul a 230 V is". Ezzel erősíted a Lonely Planet megbízhatóságát is, aminek a szerzői hasonló módon turistáskodnak, mint bárki más, azaz elutaznak az adott országba, és feljegyzik a fontosabb dolgokat. Ezért nem kell nekem odautazni személyesen, mert mások ezt megteszik helyettem. misibacsi*üzenet 2020. március 9., 18:23 (CET)Válasz

Nem hiszem, hogy a Lonely Planet pontosabb lenne, mint az általam beszúrt három online forrás, ami kimondott villamossági témával foglalkozik a világban. Ismertebb országokban még talán viszonylag pontos az LP, Libéria esetében, ahova igen kevés turista utazik, nem bíznám 100 %-ban magam rá. Ahogy írtad, valószínű arról van inkább szó, hogy zömében 110 V van az országban, de itt-ott előfordul 230 vagy 240 V. Egyik online forrás említi is, hogy még városon belül is változhat ez, ezért ajánlott feszültségmérő vinni.

CIA World Factbook szintén felejtős. Tapasztalatból mondom (vallási adatok, társadalmi statisztikák stb.) hogy pár témában rendkívül pontatlan és megbízhatatlan.

Üdv. – M. V. 2020. március 9., 18:45 (CET)Válasz

A három beszúrt link sajnos nem elég megbízható.

  • https://www.power-plugs-sockets.com/liberia/ (120 / 220 V) Nem lehet tudni, ki felelős az oldal tartalmáért. Másrészt ez egy kereskedelmi célú oldal, ahol vásárolni lehet közvetlenül az Amazontól. Céljuk minél több átalakító, adapter, konverter, stb. eladása, nem pedig a pontos adatközlés.
  • http://treehouseguide.net/go/en/voltage/Liberia (Electricity in Liberia is 120 Volts, It is recommended that you test the voltage of an outlet before plugging in appliances.) A "Contact us" és "About us" oldalak nem léteznek, tehát azt sem lehet tudni, ki készíti az oldalt. Valószínűleg kínai, és a felhasználói által beküldött infókat használ.
  • https://whatplug.info/articles/about/ (120V & 240V, Plugs information from this website was initially created from a Wikipedia article. - hmm) Forrásnak ez se jó, mert a WP-t adja meg kezdeti forrásnak, a további forrásokat nem nevezi meg.

Ahogy mondtam, a CIA nem ad meg infót az elektromosságról. Az, hogy vallási adatokban pontatlan, nem ide tartozik.

Nem írtad, mi az álláspontod a javaslatommal kapcsolatban. Hiába van forrás, ha az megbízhatatlan. misibacsi*üzenet 2020. március 10., 08:41 (CET)Válasz

Én ezekben a forrásokban jobban megbízok, mint mint az LP-ben. Csak tegyél egy próbát az elsővel, nem is ír be minden hülyeséget a többi országhoz sem, csak mert te bizalmatlan vagy vele szemben, hogy minél több cuccot akar eladni.

Szerintem, az infoboxban maradjon az ami van, a három forrással, a cikkbe meg beírod, amit akarsz. Aki Libériába utazik, az úgyse a magyar WP alapján tájékozódik. – M. V. 2020. március 10., 08:53 (CET)Válasz