Vita:Karácsonyi János

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Apród 6 évvel ezelőtt a(z) Vovadria témában
Ez a szócikk témája miatt az Erdély-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Mivel még hosszú itt az út, ide írom az összes címét 1925-ből, ebből még nem mindegyik került beírásra és tisztázásra vár, melyiknek mikortól lett tagja vagy mikortól lett az a titulusa, ami:

  • vovádriai c. püspök, nagyváradi 1. sz. nagyprépost, szentszéki bíró, a Szent István-Akadémiának r., a Heraldikai és Genealógiai Társaság, a Magyar Törté­nelmi Társulat, a Magyar Néprajzi Társaság, az Orsz. Régészeti és Embertani Társulat s a Magyar Nyelvtudományi Társaság választmányainak tagja, a biharmegyei és nagyváradi Régészeti és Történelmi Egylet alelnöke, a budapesti kir. m. Tudományegyetem hittudományi karának bekebelezett doktora. Lev. taggá vál. 1896 május 16., rendes taggá 1904 máj. 13. L. Nagyváradon (MAGYAR TUD. AKADÉMIAI ALMANACH MCMXXV-RE).

1918-ban a MAGYAR TUD. AKADÉMIAI ALMANACHban pedig ezt:

  • vovádriai ez. püspök, nagyváradi 1. sz. őrkanonok, szentszéki biró, a Szent István-Akadémiának r., a Heraldikai és Genealógiai Társaság, a Magyar Történelmi Társulat, a Magyar Néprajzi Társaság, az Orsz. Régészeti és Embertani Társulat s a Magyar Nyelvtudományi Társaság választmányainak tagja, a biharmegyei és nagyváradi Régészeti és Történelmi Egylet alelnöke, a budapesti kir. m. Tudományegyetem hittudományi karának bekebelezett doctora. Lev. taggá vál. 1896. május 15, rendes taggá 1904. május 13. L. Nagyváradon. (AKADÉMIAI ALMANACH 1918).

Az se tiszta még, hogy hol nagyváradi, hol vovádriai címzetes püspökként írnak róla, ráadásul már 1916-ban nagyváradi címzetes püspökként írtak róla. Apród vita 2017. július 2., 18:37 (CEST)Válasz

Vovadria[szerkesztés]

Ugyan nem ide kellett volna írnom, de muszájnak tartom Vovadria földrajzi helyzetét behatárolni a Pesti Napló 1929. július 4-i újságcikke alapján: Volt idő hogy a király huszonnyolc magyar papot tüntetett ki egy-egy elenyészett püspök­ség címével jelvényeivel és rangjával. Ezek most már lassanként mind kihalnak. Nem rég halt meg Karácsonyi János, hírneves tudósa a magyar egyháztörténelemnek is, egyházi rangjára nézve vovadriai püspök. Egyszer írtam neki, hogy világosítson fel, hogy hol volt az a Vovadria, mert a huszonnyolc adriai és balkáni püspök­ség közül huszonhetet már teljesen kinyomoztam, de Vovadriát nem találom. A nagy történettudós erre őszintén megírta nekem, hogy neki sincsen semmi fogalma róla, hogy hol volt Vovadria. Én azt gyanítom sokféle ok miatt, hogy Bulgáriában volt. ([1]) Apród vita 2017. július 2., 20:13 (CEST)Válasz