Vita:Jugoszlávok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Maxval 14 évvel ezelőtt a(z) Jugoszláv = állampolgárság témában

A délszláv népek egyesítésének törekvéseit sokkal részletesebben ki kellene fejteni. Jugoszlávia 1990-es években vívott háborúinak népességmozgásra gyakorolt hatását, ezen belül a jugoszlávok számának változását ki kell fejteni. --Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 4., 11:05 (CET)Válasz

Jugoszláv népesség[szerkesztés]

A "jugoszlávok népessége" szakasz nekem egy kicsit furcsa. Ennek alapján az embernek az az érzése, mintha valóban egy külön nemzet lenne. Ez azonban nem igaz, a következő okok miatt:

- A jugoszláv szó maga délszlávot jelent. Azaz elvileg mint a 20+ millió délszláv egyben jugoszláv is.

- A jugoszláv mint "nemzetiség" egy technikai dolog: ha valaki nem tudott vagy nem akart dönteni, akkor "dzsoli-dzsókerként" választhatta ezt.

- Bennem van egy olyan intuíció, hogy az egységes nemzetnek a tagjai sok szempontból - kultúrájukban, nyelvükben, származásukban stb. - hasonlítanak egymásra. Viszont vegyünk két példát: az egyik legyen egy horvát-magyar vegyesházasságban született, katolikus vallású ember, a másik pedig mondjuk egy albán-bosnyák vegyesházasságból született ember, aki muzulmánból lett ateista, és mondjuk Dél-Szerbiából Szlovéniába költözött. Mindkettő vallhatta magát jugoszlávnak, valójában azonban semmi közük sincs egymáshoz.

- Kissé furcsa, hogy Brazíliában él a legtöbb jugoszláv, de nagy a minimum és maximum becslés hányada, az Egyesült Államokban is sokan élnek, de ott "fillérre pontosan" tudjuk, hogy hányan, míg a volt jugoszlávia területén alig. Feltehető, hogy egészen mást jelent az egyik esetben a jugoszlávság, és mást a másikban. Feltételezhető, hogy mondjuk Amerikában mindenki jugoszlávnak minősül, aki az egykori Jugoszláviából vándorolt ki. Ilyen logikával Szerbiában 10 millió jugoszláv élne. Ennek ellenére Montenegróval együtt is csak 80 ezer főről beszélünk. Viszont óriási a két megközelítésbeli különbség: a kettő nem összeadható. (Mivel nem egységes a definíció.)

- A fenti amerikai logika szerint Nyugat-Európában, leginkább Németországban milliós nagyságrendben kellene, hogy jugoszlávok éljenek. De a délszláv logika szerint is feltehetően sok ember vallaná magát jugoszlávnak, főleg azok, akik már nem annyira kötődnek az eredeti nemzetükhöz, de nem érzik magukat németnek sem. Ez egy kényelmes dzsóker lenne számukra. Viszont feltehető, hogy ott nincs erre lehetőség (különben megjelenne a statisztikában).

- A teljes népességet 400.000 főre teszi a cikk, viszont csak Brazíliában többen élnek, még az alsó becslés szerint is. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire képlékeny talajon állunk: megállapítunk egy olyan tényt, amit magunk sem igazán hiszünk el.

Az persze jó kérdés, hogy mit lehet tenni. A cikk eleje kiváló! A javaslataim a következőek lennének:

  • A jugoszláv népességről szóló részt úgy kellene kezdeni, hogy a volt jugoszláv tagköztársaságokban továbbra is lehetőséget biztosítanak azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak dönteni arról, hogy milyen nemzetiségűek, hogy jugoszlávnak vallhassák magukat. De fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy olyan önálló nemzet, mint mondjuk a szerb, az albán vagy éppen a magyar, hanem sokkal inkább egy gyűjtőtégely.
  • Annak jó lenne utánanézni, hogy az amerikai kontintensen miért él olyan sok jugoszláv. Az a feltételezésem, hogy ott az összes szerb, horvát, vajdasági magyar stb. jugoszlávnak minősül. Ha viszont az tényleg így van, akkor felesleges minden további összehasonlítás, mert a volt Jugoszlávia területén nem ugyanarról beszélünk, mint Amerikában.

Fcsaba 2007. augusztus 28., 21:40 (CEST)Válasz

Oks, majd megpróbálok valami normálisat kihozni belőle - csak ez még elfog tartani, mert a napokban elfoglalt vagyok. Szeva: --Dzsivan 2007. augusztus 30., 09:37 (CEST)Válasz

Jugoszláv = állampolgárság[szerkesztés]

Az egész cikk úgy tünteti fel a jugoszlávot, mintha nemzetiség lenne, holott állampolgárság volt. A "svájci" is állampolgárság, nem nemzetiség.
Ráadásul nincs forrása ennek a szövegelésnek, mivel a külföldi Wikiket nem tekintjük annak.
A nacionalizmus leggyilkosabb formája aratott a Balkánon. Nem csodálkozom, ha valaki szerbnek addig érezte magát, amíg horvát földre nem ért, vagy fordítva. És közben jugoszlávozták magukat, önvédelemből. --Linkoman vita 2009. július 25., 23:51 (CEST)Válasz
A svájci az nemzetiség. Itt a munkahelyen van egy svájci munkatársam. Ő pl. német anyanyelvű svájci, magát SVÁJCI NEMZETISÉGŰNEK vallja, a németekről többes szám harmadik személyben beszél. A jugoszláv is az volt, nemzetiség, máés kérdésm hogy Jugoszlávia lakosságának csak néhány %-a vallotta magát annak. – maxval 2009. július 27., 10:13 (CEST)Válasz