Vita:Heavy metal/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szócikk szerkesztése

Annyit jó lenne elérni, hogy a szócikk szerkesztése regisztrációhoz legyen kötve. KZ monogram ápr.23-i módosításai mellett csak IP cím van (a laptörténet oldalon), és így nem lehet vele megbeszélni, hogy amit írt, az igencsak vázlatos és egyoldalú áttekintése a műfaj "főbb" stílusainak és "fontosabb" zenekarainak.

--Ary 2007. április 27., 15:26 (CEST)

Szerintem nyugodtan írd át a te verziód szerint, ha KZ akar még szerkeszteni, úgyis észreveszi a változtatásaidat, és remélhetőleg megbeszélést generál. Ha meg nem tér vissza, akkor úgyis mindegy.

De ha észrevételeid vannak, írd le ide, itt veszi észre a leghamarabb. Pupika Vita 2007. április 27., 20:22 (CEST)

Sziasztok, valóban röviden ("vázlatosan") próbáltam meg összefoglalni a kialakulást (pl. a NWOBHM teljesen hiányzott belőle) és a főbb stílusokat, legfontosabb zenekarokat, mert én is igen szegényesnek éreztem a szócikket. Azért most már alakul :-)) Megpróbáltam legjobb tudásom szerint, de sajnos minden nem fér bele (tudnék amúgy 200 oldalt is írni erről, haha) egy rövid ismertetőbe. Tényleg próbáltam a legnagyobb hatású zenekarokat megnevezni, személyes preferenciáktól függetlenül. Ennek ellenére egészen biztos vannak benne szubjektív elemek, amit máshogy gondoltok, szívesen megvitatnám veled, mi az amit egyoldalúnak tartasz.

Kotta 2007. május 3., 17:48 (CEST)

Katt a usernevemre és ott találsz egy email címet! --Ary 2007. május 7., 19:57 (CEST)

Hello Kotta! Mivel még nem írtál, gondoltam leírom ide a kifogásaimat a vázlatos összefoglalóddal kapcsolatban:

  • Nem a rock és a hard rock zenéből alakult ki a heavy metal, hanem a blues-rock (Rolling Stones, Yardbirds, Cream) és a pszichedelikus rock (főleg Hendrix) hatására alakult ki.
  • A Rainbow nem volt az elsők között. A Deep Purple-ből kilépett Richie Blackmore alapította 1975-ben, amikor már évek óta létezett a stílus. Igaz, 2007-ből nem tűnik olyan vészes különbségnek az a pár év.
  • Melyik a hard rock keményebb válfaja, amelynél a többi stílusalapító maradt?
  • Ez a kitétel, hogy valódi heavy metal kicsit necces.
  • A death metal alapjait maximum Európában rakhatta le a Sodom és a Kreator. Az amerikai (floridai) vonal alapcsapatai az 1980-as évek elején a Possessed, a Death és a Morbid Angel voltak, és semmi közük nem volt a német thrash metal alapcsapataihoz (Sodom, Kreator, Destruction).
  • Az összefoglalódban a '90-es évekről csak annyi szerepel, hogy a grunge betett a műfajnak. Igazság szerint csak a mainstreamből (a kereskedelmi műsorokból és a lemezeladási listák elejéről, bár ez sem igaz teljesen) tűnt el a metal. Az underground pezsgett tovább, és olyan stílusok alakultak ki, mint a doom-death metal, folk metal, dallamos death metal, gothic metal, szimfonikus metal, industrial metal, norvég black metal, viking metal, sludge metal, groove metal, stoner rock. Hogy csak néhányat említsek. :)
  • A Nightwish pedig sosem játszott "gótikus metalt". Tuomas csapata "szimfonikus" power metalt játszik.

A hétvégén berakom az angol szócikkből és a kapcsolódó linkek alapján készült fordítást és kiveszem majd az általad írt összefoglalót. Remélem megértő leszel. :) Üdv! --Ary 2007. május 11., 18:48 (CEST)

Az első négy kérdésedre a válasz: egyetértek, a cikk elejét nem én írtam, csak folytattam egy már meglévőt. 5. pont: magas labda volt, magam is gondoltam, hogy ez kiegészítésre szorul. Valóban, csak a - nálunk ismertebb - német zenekarokat neveztem meg. 6. pont: ok egy félmondat volt a grunge-ról amivel magam is azt akartam éreztetni, hogy korántsem tett be a műfajnak. 7. A Nightwish hatása a futó csajos/atmoszférikus trendre szerintem elvitathatatlan, kb mint a Queensryche-é a prog metalra, holott maguk nem is azt játszanak. Erre gondoltam.

Kár volt erőlködnöm amúgy, semmi se maradt a magvas gondolataimból :-) Látom belehúztál, majd átnézem (most rajtam a sor fikázás terén :-)) Persze csak tréfálok, nagyon alapos munkának tűnik első látásra (még ha a Jane's Addiction-t semiképpen sem sorolnám a metalba - bocs, de ez elsőre feltűnt).

195.56.12.214 2007. május 14., 19:05 (CEST)

Nos átnéztem, tényleg nagyon jó. Csak néhány apró megjegyzés:

1. A billentyűs hangszerek degradálása prog és black metalra nem túlzó? A klasszikus metalban nem alaphangszer, az igaz, de vagy ikergitár, vagy gitár-szinti a leggyakoribb felállás. Tényleg, az AOR nem érdemelt volna meg egy félmondatot szerinted? Mondjuk a Boston mint hatás? 2. Ha már a szélsőséges énekstílusokról beszélünk, Lemmynél azért lehetett volna extrémebbett találni... 3. Kolomp mint stílusjegy? Az általam hallott több ezer metal lemezről 3-4-en biztos volt kolomp is, igaz ezek tényleg stílusteremtőek (Mötley: Too Fast, Twisted: Stay Hungry, Zep, stb.). 5. A punk "válasz az akkori szociális viszonyokra" félreérthető. Talán a diszkóra váasz. És az akkori szociális viszonyoknak is köszönhető a megjelenése. 6. Ha az AC/DC nem metal, akkor a Motörhead miért lett az egyik stílusteremtő? Nálam kb. egy kategória a kettő (zajos R'n'R). 7. Rhandy Rhoads gitáristen de szerintem egyik bandája (Quiet Riot, Ozzy) sem volt neoklasszikus. 8. A legelnagyoltabb rész talán a Power Metallal foglalkozó. Itt asztán jól összemosódik a speed, neoklasszikus és szimfónikus metal, csak éppen power metalról (Metal Church, korai Savatage) nincsen benne szó. 9. Prog metal hatásként talán említeném még a Kansast. Viszont a Tool, de talán még a Tiamat és az Opeth sem igazi prog metal, szerintem. Progresszívak ugyan a szó eredeti értelmében, keménynek is kemények, de a prog metal stílusjegyeknek nem igazán felelnek meg, asszem. Akkor már inkább a Voivod hiányzik innen. 10. Végül, akiket hiányolok az amúgy nagyon is széles felsorolásból: Raven, Anvil a kezdeteknél (utóbbi Metal on Metal lemeze/"slágere" már csak a név miatt is említhető), Helloween, Bathory is fontos volt a speed/black metal kialakulásánál, talán a Nightwisht sem láttam sehol, ami a befolyásukat/sikereiket tekintve mindenképpen furcsa, Whitesnake!, DIO! és ne feledkezzünk meg a Hammerfallról sem, akiknek a műfaj ujraélesztésében vitathatatlan a szerepe. Amúgy tényleg pöpec, és gondolom a legtöbb fent említett dolog az eredeti szövegből jön... Köszi a fordítást! Kotta 195.56.12.214 2007. május 14., 20:33 (CEST)

... ja és még a Europe, szintén a sikereik nyomán. 195.56.12.214 2007. május 14., 20:42 (CEST)

... a Manowar-ról nem is beszélve... Azért érdekes, hogy egy heavy metallal kapcsolatos ismertető többször is említi mondjuk a Jane's Addiction-t, meg a System Of A Down-t (egyiknek sincs sok köze hozzá szerintem), miközben a Manowar-ról egy szó sincs benne. Ez eléggé olyan "angol rokkujságírós", nem? Csak azt akartam ezzel mondani, hogy kemény zenében nem feltétlenül a szigetországi szaksajtó a mérvadó, az eredeti cikk pedig nem egyszer hivatkozik oda, ha jól emlékszem. Kotta 2007. május 15., 15:02 (CEST)

Nos, a szócikk angol eredetijét amerikaiak szerkeszthették, és leginkább a Billboard lista és a hagyományok domináltak az egyes bandák felemlegetésekor, szerintem. Sokszor éreztem hiányosnak, vagy következetlennek én is egyes műfajoknál a leírást. Ezeket próbáltam javítani. A gothic metal például a sludge és a stoner stílussal egy fejezetben szerepelt, ezt szét is bontottam. Vagy az Operation:Mindcrime album egyáltalán nem volt megemlítve az eredetiben, pedig... Szóval vannak ilyen lyukak. Mondjuk a Manowart én nem tartom se stílusteremtőnek, se annyira nagy hatású bandának, kivéve a pózolást. :) A US Power vonal valóban hiányzik: Metal Church, korai Savatage, Vicious Rumors. A Power Metal fejezet csak az európai vonallal foglalkozik, ez tény. Az alternatív és a nu metal stílusról leírtakkal nem tudok vitatkozni, mert nem hallgatom ezeket a bandákat. Bár ezen az alapon se a P.O.D., se a Limp Bizkit nem metal szerintem. :) A Europe meg a Bon Jovi nyomán lett sikeres. :)

--Ary 2007. május 15., 16:47 (CEST)

Manowar: én sem, de mégiscsak a jelenkor egyik legsikeresebb metal bandája (úgy Ozzy, Maiden magasságban népszerűség tekintetében), gyakorlatilag töretlenül a 80-as évek óta... vannak ennél gyérebb bandák is megemlítve. Kotta 2007. május 16., 18:09 (CEST)

Szegényes ez a szócikk

Összehasonlítva az angol Wikipedia szócikkével, nagyon szegényes a heavy metal leírása itt. Ha megengeditek, akkor elejétől a végéig befrissíteném. Egyrészt az angol változat lefordításával, másrészt a magyar vonatkozások hozzáillesztésével. Nem hiszem, hogy túl lényeges például a műfajra és a magyar vonatkozásokra kíváncsiak számára, hogy Oroszországban melyik volt az első heavy metal zenekar. :)

--Ary 2007. április 13., 15:24 (CEST)

Hú, személy szerint nagyon örülnék neki :-) Csak rajta! Pupika Vita 2007. április 13., 17:01 (CEST)

Gubb kételyei

  • Magam is kétlem, hogy a punknak köze lenne a heavy metal kialakulásához - akkor már inkább fordítva. Mindenesetre az angol oldalon sem találtam ilyet. A Sex Pistols a hetvenes éveknek eléggé a végén alakult, a metál kezdetei már a hatvanas évek végén megvannak.
Kételyeid nem alaptalanok. Bár már a hatvanas években is léteztek zenekarok, melyek részt vettek a punk kialakulásábna, azok teljesen más zenei/ideológiai vonalat képviseltek (pl. The Stooges), így még közös ősökről sem beszélhetünk.
Lephafta 2005. május 10., 12:24 (CEST)
  • Nem tudom, jó-e a cím helyesírása (?). Gubb
El vagyok borzadva, hogy a "heavy metál" hány magyar netes honlapon szerepel 'á'val. Azért borzasztó, mert a magyar nyelvi beolvasztásnak vagy az eredeti angol megtartása vagy a magyar magánhangzókkal való átírás (tehát hevi metál, nem metl!) lenne a módja. Egyébként rokkot, blúzt, regit és pankot is írhatnánk, nemde? Én azt gondolom, hogy a helyes ékezet nélkül lenne.--Linkoman

Ki is szedtem ezt a borzalmat, hogy "újabban heavy metálnak is írják" Brrrrr. --Puff 2006. augusztus 28., 10:20 (CEST)

Ki is az Atya?

Hát legjobb tudomásom Jimmy Page volt az első, aki vonót használt az elektromos gitárjához (Les Paul) és ezzel a heavy metál ihletője lett. Azon se lepődnék meg a Jimi Hendrix lenne az atya. A legjobb - egyenlőre & legegyszerűbb - az angol (en:Heavy Metal music) cikk magyarra ferdítése. -- Peda 2004. november 27., 10:14 (CET)

tudjátok mi am metál laci

Bevezető + egy "idézet" (Fémzene Magyarországon)

A bevezetőben ez áll: "A heavy metal a könnyűzenei műfajok legextrémebb formája." Milyen szempontból? A techno egyes műfajai, a hard techno, rave stb. is eléggé extrém, ha a hangzásokat nézzük. Tehát ez szubjektív. Vagy az extrémséget nem a hangzás, hanem a dalszövegek, mondanivaló alapján kell itt érteni? Ez szerintem nem egyértelmű. (Extrémnek extrém, de szubjektív, hogy a LEGextrémebb-e.) Javaslatom: írjuk át, hogy "A heavy metal a könnyűzenei műfajok egyik legextrémebb formája." – Szipucsu vita 2008. augusztus 24., 15:05 (CEST)

nN egyáltalán azt sem értem, hogy miért extrém. Ha egyáltalán valamikor extrém volt, akkor a 70-es években, manapság már más extrém. Peligro vita 2008. augusztus 25., 07:58 (CEST)

Az "egyik legextrémebb" megfogalmazással egyet értek. Extrémnek pedig a mainstream zenékhez képest extrém. Peligro, elég, ha meghallgatod a heavy metal néhány stílusirányzatát, mint például a grindcore death metal, ami ugye a '90-es évek elején alakult ki, szerintem elég extrém, és a metal folyamatosan osztódik egyre változatosabb, vadabb, extrémebb irányzatokra. :) Extrém... tehát nem a szokásos nagy langyos átlag. – Ary vita 2008. augusztus 25., 21:17 (CEST)

Igaz. Peligro vita 2008. augusztus 25., 22:50 (CEST)

Egyből a Fémzene Magyarországon cím alatt valahonnan máshonnan szó szerint ki van másolva egy rész. (Nem tudom pontosan, talán a Rock szócikkből.) Vagy az is lehet, hogy ez a rész volt előbb és ezt másolták át máshova... Nem tudom, probléma-e, mindenesetre egy "Bővebben itt" linkkel ezt ki lehetne kerülni.

"Magyarországon mindig is mostohán kezelték a műfajt, bár a nemzetközi trendeknek megfelelően az 1970-es évektől már itthon is tömegeket vonzottak a külföldi példaképek követői. Az állampárti kultúrpolitika miatt az első magyar heavy metal lemezek elkészítése azonban csak a következő generációnak adatott meg a 1980-as évek második felében." – Szipucsu vita 2008. augusztus 24., 15:05 (CEST)

A Fémzene Magyarországon rész bevezetője ide készült, ez az eredeti. Azt nem tudom, hogy ki és hova másolhatta még le. – Ary vita 2008. augusztus 25., 21:17 (CEST)