Vita:Harry S. Truman

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Második világháború témájú szócikkek (besorolatlan)
USA-val kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)

Kép[szerkesztés]

Kit ábárzol a kép? Felül Johnson, alul Truman. --Hkoala 2006. július 13., 22:58 (CEST)Válasz

A kép Trumant ábrázolja. Akárhol láttam róla képet, mindenhol "így" nézett ki. --Cs. Ali # 2006. július 13., 23:51 (CEST)Válasz
Hehe... :)--Burumbátor 2006. július 14., 05:13 (CEST)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. február 20., 23:36 (CET)Válasz

Tényekkel nem alátámasztható véleménynyilvánítás a Wikipédia részéről[szerkesztés]

{{tartalmi segély}}(?)

Tisztelt szerkesztők a szócikkben ez a mondat olvasható:

"Truman élete végéig meg volt győződve róla, hogy amerikai és japán életeket mentett meg a bomba bevetésével, ami arra utal, hogy a totális háború borzalmai veszedelmesen eltompíthatják a legtisztességesebb emberek erkölcsi érzéseit is."

Nos egyrészt mi nem vettünk részt háborúban, mi nem vettünk részt az emberiség legpusztítóbb háborújában sem, mi kényelmes és teljesen felelősség nélküli távolságból személünk egy sztorit, igen, csak egy sztorit, és mindenféle rálátás nélkül az adott szituáció kizárólagos elméleti, de minden tapasztalati ismerete nélkül nem vonhatunk le mások döntéseiből ilyen következtetéseket.

Mi nem ismerjük a háborús mérlegkészítés, előzetes taktikai és stratégiai kockázatelemzés tudományát, és azt hiszem hogy még egy hadtörténész is csak maximális felelőtlenséggel állíthatja ezt, ellentétben gyakorló parancsnokokkal tábornokokkal, akiknek együtt kellett élni a döntéssel.

Az: "Truman élete végéig meg volt győződve róla, hogy amerikai és japán életeket mentett meg a bomba bevetésével" mondatrész valószínűleg igaz, tényszerű, és ide kell a mondat végi pont. Az: " a totális háború borzalmai veszedelmesen eltompíthatják a legtisztességesebb emberek erkölcsi érzéseit is." igaz, de semmi köze a szócikkhez, és felelőtlenség összekötni a mondat első felével, ezáltal felelősség nélküli véleményt alkotva egy felelősségteljes ember statisztikákkal (helyes vagy helytelen) alátámasztott kényszerű döntéséről. (tuti nem jókedvében dobatta le a bombát)

Magánvéleményem, hogy sajnos háborúban ölni kell, ha tetszik ha nem, és vannak emberek akiknek olyankor meg kell hozni döntéseket arról hogy kit és mennyit kell ölni, jó döntés nincs erről, csak a kisebbik rosszat lehet választani. Lehet hogy a kisebbik rossz néha nagyobbat szól. (pl. Tokió bombázásában egy éjjel többen haltak meg mint a 2 atombombától de a két atombomba szól hangosabban, nem a negyedmillió megsült anya és gyermek Tokióban, és ha nincs atombomba, hány Tokió szerű pusztítás kellett volna még napalmmal mire Japán kapitulál? 5? 10? 20? Mi nem tudjuk, és a történelemben nincs "mi lett volna ha") Sokadikpeter üzenőlapja  2013. augusztus 28., 01:40‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Én nem értek a jelenlegi közvélekedéssel nem szembemenő + polkorrekt megfogalmazáshoz, illetve radikális nézeteket vallok, javitani nem tudom, de én megadnám a formai és tartalmi javítandóság mellé a nem semleges sablont is a tetejére. Ezt például mégis hogy? A külügyekben pedig jóval tisztábban látott elődjénél: mind az Egyesült Államoknak, mind Európának előnyére vált, hogy a hidegháború idején nem egy kifinomult értelmiségi próbált kiegyezni a Fehér Házból az olyannyira szép szólamokat hangoztató Szovjetunióval, hanem egy egyszerű, de határozott ember, aki a régi erkölcsi elvek alapján különbséget tudott tenni a jó és rossz között.

--Bé Masni üzifal 2014. június 26., 18:57 (CEST)Válasz

Átfogalmazások szükségeltetnek a cikk több szakaszában is[szerkesztés]

Második ciklusa részben ezek a kicsit köznyelvies, szubjektív megfogalmazások olvashatók:

"A kínai kommunisták győzelmének és a szovjet atombomba felrobbantásának hatására (1949) Truman tovább növelte az atombombák számát"

"Truman kihasználta a szovjetek ideiglenes visszavonulását az ENSZ Biztonsági Tanácsából,"

"A kínai beavatkozás után azonban Truman nem volt hajlandó világháborúvá kiszélesíteni a háborút,"

"Ha azokra a milliókra gondolunk, akik ekkoriban a kommunista lágerekben haldokoltak"


Illetve a cikk születése óta több forrás nem került felvételre, csak a Hahner Péter által írt Az Egyesült Államok elnökei könyv.

Amennyiben más is lát problémát a cikk megfogalmazáásban, szívesen átalakítom a jövőben.– Kakasmester vita 2017. március 5., 23:56 (CET)Válasz