Vita:Harry Potter és az azkabani fogoly

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Barty02 9 évvel ezelőtt a(z) Csak cselekmény témában
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Ez a szócikk témája miatt a Harry Potter-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: rlevente (vita), értékelés dátuma: 2014. szeptember 16.
Harry Potterrel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Mire is kellett a Tekergők Térképe, az Azkabáni Fogolyban?[szerkesztés]

Elég lett volna, ha Fred & George egyszerűen megmondják Harry-nek, hogy a Roxmorts-ba vezető titkos alagút bejárata a harmadik emeleti félszemű boszorka szobor púpjából indul, és azt, hogy jelszó: Disendium. Tehát Harry-nek ehhez nem kellett a Tekergők Térképe.

Harry második roxmorts-i kirándulása alkalmával körültekintőbb módszerrel a Térkép nélkül is el tudta volna kerülni Piton-t és Neville-t, csak a visszajövetel problémás, mert akkor Piton, ha nincs Harry-nél, nem is tudja elvenni tőle a Térképet, Piton-tól pedig Lupin. Tehát később Lupin sem láthatta volna a Térképen, hogy Sirius, Pettigrew, Hermione, Harry és Ron a Szellem-szállásra mennek.

Minden rendben lenne, ha a Tekergők Térképe csak annyi mágikus tulajdonsággal rendelkezne, hogy megmutatja azokat, akik a Szellemszállás felé mennek! (De akkor már nem lenne a Tekergök Térképe!)

Ha Remus Lupin nem megy le a Szellem-szállásra, és akkor Piton sem megy le, Sirius Black – kisebb-nagyobb huzavona után – simán megöli Pettigrew-t.

Ezek szerint: egyáltalán nincs szükség a Tekergők Térképére?

Harry milyen átokkal akarta megölni Sirius-t? Lehet, hogy már hallott az ADAVA KEDAVRA átokról, (nekünk, olvasóknak (nézőknek) erről, akkor még fogalmunk se volt), de Sirius–nál még egy orrvérzést sem tudott volna ezzel előidézni, még Hermione és Ron segítségével sem, mint ahogyan ezt az ál Rémszem Mordon-tól tudjuk. (Tűz Serlege).

Ezen kívül összeférhrtetlenség is van a Tekergők Térképe és az Időnyerő között, mert:

Amikor Lupin követi Harry-éket a Szellemszállásra, ezt a Tekergők Térképének segítségével teszi meg. De akkor látnia kellett volna a Térképen, hogy van második Harry és Hermione is, az Időnyerő jóvoltából! Pedig, ugye, Dumbledore figyelmeztette a gyerekeket, hogy amíg az Időnyerőt használják, senki sem láthatja őket!

– Papuska44 2007. december 19., 12:02 (CET) Tök jó a vérfarkas a történetbe félős és látszik, hogy küzdene ellene, hogy ne átváltozon át de nem sikerül neki. Szandi

— Mivel a filmen nem ugyanaz van mint a könyvben, el kellene dönteni, hogy itt melyikről legyen szó... NevemTeve vita 2008. július 2., 09:37 (CEST)Válasz

A cikknek a könyvről kellene szólnia, mivel létezik egy Harry Potter és az azkabani fogoly (film) cikk. Ez a cselekmény-összefoglaló azonban valóban a filmhez tartozik, vagy át kéne vinni a film cikkjébe, vagy törölni, és ezt a cikket pedig teljes mértékben újraírni. - Don golgi vita 2008. július 2., 23:56 (CEST)Válasz

Elnézést, elég régen jártam erre.

Különben, nem egészen értem némelyik vitapartneremet. Olvasták Ők a könyvet?

Mert „vita kezdeményezésem” egyértelműen a könyvről szól, bár lényegét tekintve a filmre is érvényes lehet. Bizonyítékként, bár nem szeretem magam ismételni:

„Harry második roxmorts-i kirándulása alkalmával körültekintőbb módszerrel a Térkép nélkül is el tudta volna kerülni Piton-t és Neville-t, csak a visszajövetel problémás, mert akkor Piton, ha nincs Harry-nél, nem is tudja elvenni tőle a Térképet, Piton-tól pedig Lupin”.

A film nem így mutatja be az eseményt, mármint azt, hogy Lupin elveszi a Térképet Harry-től, hanem úgy, hogy Harry látja egyszer a Térképen Pettigrew-t, keresésére indul a kastélyban, így találkozok Piton-nal, később Lupin-nal, és elveszik tőle a Térképet.

És így a filmben még rosszabb a helyzet mint a könyvben,

mert Lupin, aki úgy-e tudja, hogy hogyan működik a Térkép, megtudta, hogy ha Pettigrew él, új felállás van, nem Sirius a gyilkos, Pettigrew az áldozat, hanem ez pont fordítva van. Mégsem próbálja megkeresni Siriust és Pettigrew-t, csak akkor nézi meg a Térképet, amikor Harry, Hermione és Ron lemennek Hagrid-hoz, Csikócsőr kivégzésének alkalmából!

– Papuska44 2008. december 11., 11:36 (CET)

Kedves Papuska44! Attól tartok, félreérted, mire való a cikkek vitalapja. Nem arra szolgál, hogy a cikk tárgyáról (jelen esetben a könyvről) vitatkozzunk, hanem arról, hogy megvitassuk, mit lehetne/kellene fejleszteni a cikken. A regényről való véleményedet számos más fórumon megoszthatod az arra érdemesekkel. - Don golgi vita 2009. február 17., 22:29 (CET)Válasz

Csak cselekmény[szerkesztés]

Miért van az, hogy ezen a lapon csak a cselekményről van szó? Ilyenkor csonk?

A történetet bárki megnézheti máshol is, ahoz nem üt fel egy enciklopédiát. Szükség lenne más információkra pl.: Mi ihlette Rowlingot miközben ezt írta, milyen kapcsolódása van más könyvekhez, mi lett a hatása az utókor számára, mik a kritikák, stb.

Barty02 vita 2015. január 3., 17:11 (CET)Válasz