Vita:Festő buzér

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szilas 2 hónappal ezelőtt a(z) Festő buzér vagy festőbuzér témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Pipi69e (vita), értékelés dátuma: 2009. november 23.
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Festő buzér vagy festőbuzér[szerkesztés]

2024 januárjában a szócikk átnevezését követően eszmecsere alakult ki @Szilas, @Bináris és közöttem a növényfaj magyar nevének helyesírását illetően (külön- vagy egybeírandó); ez az eszmecsere itt olvasható. Kiderült, hogy a megbízhatónak vélt szakkönyvekben, internetes helyeken ennek a növénynek a helyesírását illetően vagy nincs, vagy egymásnak ellentmondó az állásfoglalás: az OH. és a https://helyesiras.mta.hu/ weboldal az egybeírást, a magyar növénynevek helyesírási szabályzata (in: Priszter 1998 [1999]) – amire az OH. is hivatkozik szaknyelvi helyesírási szabályzatként – a különírást tartja helyesnek, az érvényes AkH. szótári része, illetve az erre épülő MHSz. nem tartalmazza ezt a növénynevet. Februárban elektronikus levélben fordultam a Nyelvtudományi Kutatóközpont nyelvi közönségszolgálatához a fenti problémával kapcsolatban, ahonnan február 22-én az alábbi választ kaptam (a válasz írója engedélyezte, hogy válaszát megoszthassam akár nevével együtt is):

„Tisztelt Kérdezőnk!

A növénynevek helyesírása összetett szaknyelvi helyesírási kérdés, mivel helyesírásukat nem az általános helyesírási alapelvek irányítják, hanem sajátos, bonyolult külön- és egybeírási szabályaik vannak, melyek alkalmazásához a növényrendszertan alapos ismeretére van szükség.

Ezek a szabályok röviden a következők:

Egybeírandók a nemi, illetve nemzetségnevek (pl. aranyeső, vörösfenyő); a faji jelző nélküli fajnevek (pl. lopótök, sárgarépa), valamint a főnévi faji jelzős fajnevek (pl. cigánymeggy, takarmánylucerna).

Különírandók a melléknévi faji jelzős fajnevek (pl. arany ribiszke, törpe mandula), illetve a fajon belüli egységek jelzős elnevezései (útszéli turbolya), illetve a fajtanévi jelzős szerkezetek (inkább az állatoknál van ilyen, pl. komondor kutya).

Az Ön által linkelt wikipédiás szerkesztői vitához (amelyet természetesen semmilyen formában nem hozunk nyilvánosságra) azt tudjuk hozzátenni, hogy Priszter Szaniszló irányadónak tekinthető Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára (1998) című munkájában különírja ezt a nevet (a buzér szócikkében), tehát valóban ez tekinthető a szakmailag helyes írásmódnak. Az Osiris Helyesírásban (OH.) elírásról van szó (és ez a írásmód sajnos átkerült a 2008-as változatba is), ezt megerősítették a kötet szerkesztői is. Köszönik a jelzést, a következő (a tervek szerint még az idén megjelenő) kiadásban javítani fogják az írásmódot.

A helyesiras.mta.hu oldallal kapcsolatban (amely valóban az egybeírt formát javasolja) utalnunk kell annak Hogyan működik? menüpontjára: „Hangsúlyozzuk, hogy a portál elsősorban a köznyelvi helyesírás kérdéseivel foglalkozik. Szaknyelvi helyesírási kérdések esetén előfordulhat – azok specifikussága miatt –, hogy a rendszer nem ad (megfelelő) választ. Különösen igaz a bonyolult helyesírási szabályrendszerrel bíró szaknyelvekre (pl. kémiai vagy orvosi szaknyelv). Ha ilyen kérdése van, kérjük, lapozza fel az adott szaknyelv helyesírási szabályzatát/szótárát, vagy forduljon bizalommal közönségszolgálatunkhoz!” Ebben a kérdésben az eszköz tehát nem adott szakmailag helyes választ. Még egy háttérinformáció ezzel kapcsolatban: a Külön vagy egybe? eszköz az OH. szótári része alapján készült háttéradatbázist használ, és a program először ott keresi a kérdéses kifejezést. Ha ott megtalálja egybeírva, mindig azt javasolja; még akkor is, ha a saját formális nyelvtana alapján a különírás jönne ki. Ebben az esetben is éppen ez történt. Viszont továbbra is hangsúlyozzuk, hogy szaknyelvi helyesírási kérdésekben nem mindig megbízható a portál javaslata.

Természetesen hivatkozhat a válaszunkra, meg is oszthatja, akár a nevemmel együtt is.


Kérjük, segítse munkánkat az alábbi háromperces kérdőív kitöltésével.

Üdvözlettel

Kozma Judit tudományos munkatárs HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont nyelvi tanácsadó szolgálat”

A fent linkelt eszmecserében elhangzottaknak és Kozma Judit (Nyelvtudományi Kutatóközpont) válaszának megfelelően a szócikket átnevezem a különírt „festő buzér” alakra. --Sphenodon vita 2024. március 3., 00:30 (CET)Válasz

És levelednek köszönhetően az új OH-ban (nahát: új OH jelenik meg idén) is benne lesz. Gratulálok! Pagony üzenet 2024. március 3., 00:49 (CET)Válasz
@Pagony: Köszönöm szépen :), bár eszembe se jutott, hogy ennek a kis történetnek ilyen hatása is lesz. És nagyon meglepődtem én is, hogy várhatóan jön az új OH. :) --Sphenodon vita 2024. március 3., 01:20 (CET)Válasz
Ez jó hír! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. március 3., 01:22 (CET)Válasz

Köszönöm az utánajárást, ez így legalább egyértelmű! – Szilas vita 2024. március 3., 07:29 (CET)Válasz