Vita:Csehszlovákia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hidaspal 9 évvel ezelőtt a(z) Hibás linkek témában

Hibás linkek[szerkesztés]

Rotlink javította (2014-08-19)

Rotlink javította. Hidaspal vita 2014. augusztus 19., 14:27 (CEST)Válasz

Története[szerkesztés]

Ilyen egyoldalú, primitív fogalmazású történeti részt - szerencsére - ritkán látni a Wikipédiában.
Aki leírta azt, hogy Csehszlovákia 1938 és 1945 között nem létezett, az leírná azt is, hogy Magyarország nem létezett 1944. március 19. és 1990 között? Ne keverjük a fogalmakat.
Szó sincs pl. a prágai felkelésről (1945), amely hozzájárult ahhoz, hogy Csehszlovákia integritását helyreállították a második világháború után.
1968, a prágai tavasz viszont nem volt "felkelés" és a szovjetellenes éle is finomabb megfogalmazást igényel.
Hitler Csehszlovákiát "odaadta" - ez a fogalmazás ismeretterjesztő történelmi munkákban még elmegy valahol, de egy lexikonnak a szégyene. Az 1938-as müncheni egyezményről van szócikk, a bécsi döntésekről is stb. stb.
Akkor miért nem ezeknek a cikkeknek a színvonalán foglalkozunk ezzel?
Csehszlovákia megalakítása egyértelműen az első világháború kimenetelének terméke volt, fennmaradása pedig a második világháborúé. A "csehszlovákizmus" viszont létező politikai elképzelés volt, nemcsak Benesé, másoké is.
Egy lexikon nem oszthatja azokanak az elfogult nézetét, akik Csehszlovákia egész történetét a magyaraság elleni merényletnek fogják fel.--Linkoman vita 2008. november 13., 12:27 (CET)Válasz

A szócikk állapota megváltozott, igaz még dolgozom rajta - időm függvényében - de javaslom a korábbi állapotokra vonatkozó jelenleg is olvasható tájékoztató törlését, mert az meglátásom szerint okafogyottá vált. A szócikk az angol nyelvű wiki, és szakkönyvek ismereteinek segítségével alakult át. Remélhetően jelen állapotában már sokkal objektívabb, tárgyszerűbb. --Taki 2012. szeptember 26., 21:27 (CEST)