Vita:Csákányospuszta

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ulrich von Lichtenstein 3 évvel ezelőtt

Úz vitézek legendája[szerkesztés]

Az Arvisurákkal kapcsolatban kutakodtam: palóc csákányosok, úz csákányosok, és így jutottam ide. A szócikk említ egy helyi mondát (?), amiben az szerepel, hogy úz vitézek menekítették ki IV. Béla a muhi csata után. Annyit lehet kinyomozni, hogy a Magyar Huszár Szövetség honlapjára a Vértes Egyesület 2016-ban töltötte fel ezt:

A helyi monda szerint IV. Béla királyt a Muhi-csata után úz vitézek menekítették biztonságba. A király nem felejtette ezt el, és a tatárok kitakarodása után, a Vértes hegység északi részét hálából nekik adta, ez lett Csákányegyháza. Az úzok és kunok, majd később a magyarok rettegett fegyverére, a csákányfokosra utal a helységnév első fele, a második pedig az ekkor épült kőtemplomra, melynek romjai ma is láthatóak.[1]

Az már nem derül ki, hogy ők honnan vették a „mondát”. Elképzelhető, hogy a Vértes Egyesület valamelyik tagja az Arvisurában olvasta ezt a részt:

A csákányos vitézek kenyéradójuk, IV. Béla mellé álltak, az erőtlen nemesi sereg gyávasága miatt közrefogták a királyt és kiszabadították...
Béla király az úz csákányosokat nemesi rangra emelte és az alvidékeknek a mongol pusztítás miatt kihalt vidékeire telepítette.

és így lett belőle helyi „monda”.
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2020. augusztus 6., 16:40 (CEST)Válasz