Vita:Buda (keresztnév)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 17 évvel ezelőtt
Kedves Jerabak, ezt honnan veszed?:

"Érdekes momentum továbbá Buda és Buddha nevének feltűnő hasonlósága. Buddha (családi nevén Sziddhártha Gautama, a megvilágosodott) nevét a magyaron kívül gyakorlatilag minden nyelven - néma "h"-val - ugyanazon módon ejtik mint a hun fejedelem öccsének nevét. Mivel tudvalevő, hogy a hunok Közép-Ázsia felől törtek Kelet- és Közép Európába, mely szomszédos földrajzi terület a Megvilágosodott származási helyével, nem elvetendő annak lehetősége, hogy nevük alak- és hangtani egyezésén kívül egyazon tőről is fakad és azonos jelentéssel - "aki felébredt" - bír." Kérlek, jelöld meg a forrásodat.--Linkoman 2006. augusztus 27., 03:00 (CEST)Válasz


Kérdéseim: 1.) Nem érdekes? 2.) Nem hasonló? 3.) A Budumirra való hivatkozás forrás nélkül került fel a lapra. Azt is törlöd?

A többi állítás pedig amit fölírtam tény. Az alaktani, hangtani egyezés, a kiejtésben való egyezés (kérdezz meg egy külföldi ismerősödet!) valamint a hunok Belső-Ázsiából való kiözönlése, mely földrajzi terület Perzsián keresztül az indiai szubkontinenssel érintkezik.

Azért bátorkodtam beszerkeszteni, mert más állítás (ld. fent) is hivazkozás nélkül került beszerkesztésre. Valóban elegánsabb lett volna előbb a vitalapra tenni; nos elnézést kérek.

Fölhívom továbbá figyelmedet a következő hivatkozásra: Budha [1]

Ha a Budumir hivatkozást meg tudod jelölni, mely etimológiailag alátámasztja a két név rokonságát, kénytelen leszek meghajolni érveid előtt. (Ha csupán hangtani egyezésre hivatkoznak, megbocsátasz, de én sem fogadom el.)