Vita:Ambrotípia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vince 17 évvel ezelőtt

Na jó. Megy így is, ha már belekezdtem...

Tehát: "Méretei Nagyjából megegyeznek a dagerrotípiáéval, általában hozzávetõlegesen 13x18 cm."

Azért ha a fotómult oldalról másolsz lehetne jól is: ott azt írja a szerző, hogy a **legnagyobb** amit látott volt kb. 13x18-as. Az úgy normális.

"A kész képet feketére, sötét bíborra, esetleg sötétkékre festették, vagy még készítése közben, anyagában – többnyire sötétvörösre – színezték."

Na ne. Olyan volt, hogy valamilyen (anyagában – többnyire sötétvörösre – színezett) üvegre öntötték a kollódiumot, hogy rögtön a sötét háttér is meglegyen. De, hogy a képet? És anyagában? Honnan vetted ezeket (ilyesmit a fotomúlton se írnak)? Biztosan érted is amit írsz?

" Az ambrotípiát a szegény ember dagerrotípiájának is nevezték."

Szerintem ez is hülyeség (jó, nem tőled származik, hanem vszínűleg a Kincsestől -- Fotómúltilag, vagy ők is csak idézik vmi szóvirágkészítőtől) tekintve, hogy a nedves eljárás a dagerrotip után következett időrendben (bár volt párhuzamos időszak) és minden tekintetben fejlettebb volt például érzékenység dolgában is így a delikvensnek kevesebb ideig kellett volna mereven ülnie mint a dagnál. Vagyis a gazdag elment volna kínlódni a divatjamúlt dagerotipistához, a szegény meg divatozni a korszerü kollódiumos fényképészhez rövid expóval, jobb színérzékenyítéssel, minden irányú fényben jól látható képet csináltatni? Hmm.

"Fontos jellemzõje a limitált tónusrend, ami egyébként valamennyi direktpozitívra jellemzõ."

Aha. Például a Polaroidra, a színes fordítós filmre, stb? Nem annyira. Csak a kollódiumos és az albuminos direktpozitívekre és ott sem a tónusrend limitált (nedveseljárás köszöni, van neki egész jó belőle) hanem a kontraszt. (Amiatt, hogy fehér helyett csak szürkés szín van a csúcsfényekben.)

Na ennyi

Üdv: Archfot

http://archfoto.atspace.com/


A régi eljárásokat egyszer elkezdtem összerakosgatni a Képrögzítési eljárások oldalra, de mivel nem igazán érdekelnek, így félbemaradt, mert egy szóban összefoglalva modernista vagyok, tehát időben behatárolva kb. az 1945-1950 utáni dolgok érdekelnek. Ha valami nem tetszik, írd át nyugodtan. A cikk hivatkozások részében benne van, hogy honnan dolgoztam át a szöveget, mint ahogy az összes többi archív eljárásnál. Minden segítséget szívesen veszek. --Vince 2006. május 13., 15:46 (CEST)Válasz