Vita:Adórendszer

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 16 évvel ezelőtt a(z) Complex témában
Több gond van ezzel.
  • Nem jó a cím, a szöveg kizárólag a helyi adó magyarországi kritikájával foglakozik. Az adórendszer szócikknek ennél szélesebb témakörrel kell foglalkoznia, mivel az állami adók legalább olyan fontosak.
  • Nem lexikoncikk, hanem másolmány, felmerül a szerzői jog megsértése.
  • A kritika több szempontból vitatható. A magyar önkormányzatok többsége a lakosság állami adóterheit nagyon magasnak tartja, ezért csak óvatosan él a helyi adó kivetésének lehetőségével (érdekes, szerzőnknek erről nincs egy szava sem). A helyi önkormányzatok költségvetésének kérdéseit pedig alaposabban kellene elemezni annál, mint az hogy "arra költik, amire akarják".
  • A kritika előtt előbb be kellene mutatni tényszerűen a magyarországi helyi adókat, attól az apróságtól kezdve, hogy csak a rendszerváltás után kaptak a helyi önkormányzatok jogot helyi adók kivetésére stb. stb.
  • Ha sokáig így marad, ennek a törlését fogom javasolni.--Linkoman 2006. június 12., 13:23 (CEST)Válasz
Bocs, most látom, hogy ki rejtőzik a Sóhivatal név mögött. Jó, akkor nem a szerzői jog megsértése.

De nem lexikoncikk, a többit fenntartom.--Linkoman 2006. június 12., 13:26 (CEST)Válasz

Részterület[szerkesztés]

Való igaz, hogy a feltett rész nem teljes. Csak próbaképp raktam fel, kiváncsi voltam mekkora iránta az érdeklődés. Jelenleg igazából Gy-M-S megye községeinek szócikkeivel foglalkozom. A kiragadott rész 2000-ben készült. Mint volt jegyző csak annyit füznék hozzá, hogy az önkormányzatok csak a helyi lakosok adójával "sporolnak" a "gyüttmentekével" nem. pl.:Ahol idegenforgalmi adót kivetettek ott az adó mértéke maximális lett; Vagy nekem a saját üdülőm után 10x akkora adót kell fizetnem mintha ottani állandó bejelentett lakos lennék. Egyik másik településen a helyi állandó lakosoknak nem kell házadót fizetniük. Az idegeneknek igen, És sírnak, hogy az állam nem ad elegendő támogatást. Kicsi a fejkvóta, s az állami támogatásból nem tudnak fejleszteni. Ha érdekel a téma és összedolgozunk akkor a részletes kifejtésnek nem fogok tudni ellenállni. Köszi az észrevételeid. BáD_(sóhivatal) 2006. június 12., 13:47 (CEST) A helyi adók rendszere 2008-tól jelentősen meg fog változni. Ez eu-s előírás. Igazából a témának a költségvetés bevételével és kiadásával együtt tárgyalva volna értelme.

Kedeves Sóhivatal, köszönöm a válaszod. Egykoron választott önkormányzati tisztségviselő voltam, a témában készséggel együttműködöm. Első lépésként javasolom a szóckk címének "helyi adó"-ra való átmozgatását.--Linkoman 2006. június 12., 13:55 (CEST)Válasz


Úgy van[szerkesztés]

Linkoman, Sóhivatal kollégák: Mindkettőtökkel egyetértek, ez a cikk így nem arról szól, amit a címe ígér. Nem kell törölni, de át kell nevezni és meg kell rendesen csinálni. Az adórendszer leírásának az adó fogalmával, szerepével a költségvetésben, adótípusokkal, történelmi fejlődéssel, hazai rendszerekkel, egyes adónemek kritikáival kellene foglalkozni. Ez a cikk mostani állapotában: nesze semmi, fogd meg jól. Csalódik, aki idekattint. Kérlek, hozzátok rendbe. --Burumbátor 2006. június 12., 14:01 (CEST)Válasz

Üdv![szerkesztés]

Üdv! Létezik már egy nagyon hasonló szócikk adó néven. Szerintem össze kéne dolgozni a kettőt, mert a tartalmukban nagyon nagy az átfedés. Ha nincs ellenvetés, kiteszem az összevonásra vonatkozó sablont. ND 2006. június 16., 09:47 (CEST)Válasz

Dátum[szerkesztés]

Jó lenne a cikk elejére jól látható módon beírni, hogy az adótörvények mikori állapota alapján készült. Ha a cikk így marad egy évig, közben n-szer változnak a szabályozások, akkor megtéveszti a gyanútlan olvasót. --Hkoala 2006. június 17., 11:39 (CEST)Válasz


Complex[szerkesztés]

Kedves Linkoman, igaz ugyan hogy a Complex fizetős, de ez a szócikk a magyar adórendszerről szól (vagy kéne szólni). Sajnálatos módon magyar jogszabályt csak fizetős módon lehet megszerezni. Mert vagy megveszem a Magyar Közlönyt, vagy a Complex jogtárra előfizetek. (Ez utóbbi sokkal olcsóbb) Ha hiteles hivatkozást akarok a konkrét magyar joganyaggal kapcsolatban tenni, akkor alapvetően csak a Complex-re hivatkozhatok. Ráadásul a Magyar Közlönyben nem jelennek meg a jogszabályok egységes szerkezetben. Miközben javítottam az adójogszabályok hivatkozását, törölted le a Complex hivatkozást. Miután ez az első közreműködésem értelemszerűen rád bízom, hogy fenntartod-e a döntésed. Üdv : Csapajev (szerkütk)

Kedves Csapajev, ajánlom, olvass egy kicsit Wikipédiát, mielőbb továbbhaladsz.
Léteznek az Évek a jogalkotásban kategóriában lapjaink, 1945-től máig.
Számos törvény szövegére ingyenesen elérhető külső hivatkozásunk van.
sokkal nagyobb baj van ezzel a szócikkel, egyébként, mint az, hogy hogyan érhető el a helyi adóról szóló jogszabály. Esetleg ennek is szentelhetnél egy pici figyelmet.
Jó szerkesztést.Üdv.--Linkoman 2007. július 24., 18:23 (CEST)Válasz

Rendben, leszedem a Complexes hivatkozásokat.Üdv Csapajev

Átírás[szerkesztés]

Rendben, leszedem a Complexes hivatkozásokat. Nyilván senkinek sem a Wikipédiát alapján kell a saját SZJA-ját kiszámítania. Egyébként az összes adóhoz kapcsolódó szószedet meglehetősen rossz és átgondolatlan. Én több mint 15 éve gyakorló adótanácsadó, nemzetközi adószakértő vagyok, és mintegy 20 éve tanítok matekot, számítástechnikát és számvitelt. Szívesen átírom a teljes adós részt, de sok segítség kell, hogy "wikipedias" is legyen.

Miután nagyon át kell írni, nem tudom mi ilyenkor a szokás, ugyanis a teljes struktúrát - vélhetően - meg kell változtatni. Az pedig azért nem megy egyszerre. Tehát lehet, hogy egyes részek időlegesen eltünnek, majd visszajönnek.

Ha tudtok segíteni a formában ás a stílusban, akkor belevágok.

Két részt amit átirtam, csak azért tettem, hogy hogyan működik, a tartalmon azért ezzel még nem sokat segítettem.

Üdv Csapajev