Vita:A fekete Orfeusz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jzana 4 évvel ezelőtt a(z) A színfalak mögött témában
Ez a szócikk témája miatt a Filmműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: OsvátA (vita), értékelés dátuma: 2016. szeptember 8.
Filmekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A színfalak mögött[szerkesztés]

Olvastam régebben elemzéseket a filmről, de sajnos a forrását nem jegyeztem fel. Ezért került a vitalapra. Mitől művészi a film?

Tekintsük a cselekmény központi eseményét. Amikor Euridiké magához hívja Orfeuszt, tisztán érthető, hogy lezajlik egy szerelemi aktus. De hogy érteti meg velünk ezt a rendező? Amatőr színészekkel előadva, mégis értjük, és nem választjuk el a líraiságától.

Hogyan oldaná meg a XXI. század rendezője? - Vágókép. Egy ruhadarabot letesznek valahová. Lehullik. Kilenctized másodperc. Nem több, mert alacsonyabb korhatári besorolással kell eladni a filmet, hogy több pénzt termeljen.

Hogyan ábrázolja ezt a francia újhullám előőrse, Marcel Camus?

Két szerelmespárt látunk. Mindkettő testi és lelki szerelem egyaránt. Igen, Szerafina is szerelmes. Amikor meghallja, hogy megjött Chico, a tengerész, táncra perdül. Érett nő létére úgy viselkedik, mint egy bakfis, egy kölyöklány, érzelmei öntik el.

Nem tudjuk, Euridiké szűzen érkezett-e a nagyvárosba. Érdektelen. Ezt a filmből nem tudjuk meg. Miért? Mert szerelmük térben és időben végtelen. A testi kapcsolat számukra természetes, az élet velejárója és adománya. Semmi magyarázni való nincs bene.

Hangsúlyossá teszi az eseményt az, hogy mennyire más Szerafina és Euridiké szerelemének kiteljesedése. Kontrasztot ad, de úgy, hogy átlátunk rajta; tudjuk, ugyanaz történik, eltérő külsőségek között.

Hozzá kell tennünk egy apró eltérést. Euridiké nem tud elaludni, hallja a fal túlsó oldaláról, hogyan szeretkezik a nagynénje. Természetes, hogy ez számára is erotikus; ez töri át az utolsó gátat, amely még elválasztja Orfeusztól. Euridiké maga nyújtja a kezét, és hívja magához a szerelmét. Orfeusz erre vár, ez teszi líraivá az eseményt.

Megtörtént? Igen. Tudjuk abból, milyen édesen álmodik a lány a szerelem beteljesedése után. Tudjuk abból, mit érez ilyenkor a férfi. Boldogságot és hálát aziránt a nő iránt, akinek szerelmét megnyerte. Minden férfi költővé válik. De Orfeusz különleges személyiség: Olyan dalt képes írni, amitől a madarak dalolni kezdenek, és a nap is felkel. Ez az, amiből megtudjuk: igen, megtörtént. MZ/X vita 2019. június 22., 10:19 (CEST)Válasz