Vita:A budapesti Katona József Színház művészeinek listája (1982–2008)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kispados 14 évvel ezelőtt a(z) Vita a váratlan névváltoztatásról témában

Nem lenne alkalmasabb cím az, hogy A budapesti Katona József Színház művészeinek listája? Cassandro Ħelyi vita 2009. április 28., 18:45 (CEST)Válasz

Vita a váratlan névváltoztatásról[szerkesztés]

Hosszas polémia döntöttünk lassan egy éve a "Katonás" szócikkek nevének kialakításról. Meglepetéssel vette észre, hogy a lap indoklás és vita nélkül át lett nevezve. Véleményem a következő:

Sajnos ezt a szócikket elfelejtettem figyelőlistára tenni, így csak, ma fontosabb cikkeim ellenőrzésénél vettem észre a névmódosítást. Meglepetéssel vettem észre, hogy számtalanul vannak hibás belső hivatkozásaim.

Én voltam az aki, a színház szócikkeit elkezdtem írni. Ezt azonban nem egyedül tettem. A név meghatározással kapcsolatban is komoly viták voltak egy évvel korábban. Végül kompromisszumos megoldás született. Ennek eredményeképpen, mivel két Katona József Színház van az országban a következő formában állapodtunk meg:

Budapesti Katona József Színház - Katona József Színház (Budapest)|Budapesti Katona József Színház

Ez az alap. A néhány hete született kecskeméti szócikk is ezt a formát követi.

A budapesti cikket terjedelme miatt több al-cikkre bontottuk. Ezek száma állandóan bővül, hiszen minden évad egy új szócikket kap. Mivel ezeket a cikkeket többé-kevésbé a budapesti cikkről lehet indítani ezek neveit nem bővítettük a helység meghatározásával. Ennek megfelelően lett Katona József Színház Tagok-Vendégek-Főiskolások-Egyetemisták vagy Katona József Színház-külföldi vendégjátékai 1985- vagy Katona József Színház – 2008/2009-es színházi évad. A sablon pedig:

Tudtuk, hogy a névmeghatározás nem lehet kompromisszum mentes, Ezért hosszas polémia után döntöttük. Mindezt a wikipédia szellemében tettük. Ebben a szellemben fontos lett volna, hogy az átnevezés előtt konzultálj a cikkek szerzőivel. A szerkesztési statisztika alapján megállapítható, kik azok, akikkel vélemény lehet cserélni. Fontos lett volna a konzultáció és az együttműködés azért is mert rengeteg szócikk hivatkozása vált ezáltal hibássá, ezeket le kellett volna azonnal javítani.

A névválasztás, mint említettem nem volt egy könnyű futam. Abban az esetben azonban, ha a szócikk csokor neveit újra revízió alá vesszük, figyelembe kell venni hogy hivatkozások százait kellene javítani, amit tökéletesen szinte képtelenség lenne megcsinálni. Ebben a pillanatban, ha a wiki keresőjébe beütjük a Katona József Színház karakterláncot, a kecskeméti és a budapesti színház mellett az egyértelműsítő lap neve is megjelenik. Nehezen hihető, hogy bárki is A budapesti Katona József Színház karakterlánccal keres.

A szócikkben -egyébként- nem csak színészek szerepelnek.

A wiki szellemében -fenti indokok alapján- javaslom a szócikk nevét az eredetire visszaállítani.

Bocs a név és az üdvözlés lemaradt!!! – Kispados vita 2010. április 20., 23:16 (CEST)Válasz