Vita:Állampolgársági feltétel az Amerikai Egyesült Államok alkotmányában

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Malatinszky 4 évvel ezelőtt a(z) A címen el kellene gondolkodni témában
Ez a szócikk témája miatt az USA-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
USA-val kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A címen el kellene gondolkodni[szerkesztés]

A címadás valóban nem könnyű, hiszen az angol eredeti kifejezés egy zsargon, amely mindenképpen magyarázatra szorul a magyar változatnál.

A jelenlegi cím viszont problémás: nem mondja meg, minek a feltétele az amerikai állampolgárság (és nem egyszerűen nem "állampolgárság").

Két lehetőséget látok:

  1. vagy az Amerikai Egyesült Államok elnöke szócikkbe kerülhetne be,
  2. vagy egy sokkal részletesebb cím, pl. Az amerikai állampolgárság mint az elnökké választás egyik előfeltétele - ez a cikk ugyanis semmi másról nem szól!

Nos?--Linkoman vita 2019. szeptember 17., 20:37 (CEST)Válasz

Nem szeretném a cikket beolvasztani Az Amerikai Egyesült Államok elnöke szócikkbe. Inkább bővíteni szeretném történelmi példákkal, bírósági döntésekkel.

Azirányban nyitott vagyok, hogy a cikk valamilyen frappánsabb, kifejezőbb címet kapjon. Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy a címben szükséges lenne kiemelni, hogy az Amerikai Egyesült Államok alkotmányában szereplő állampolgársági feltétel az amerikai állampolgársággal kapcsolatos – úgy képzelem, a tipikus olvasó ezt a mi segítségünk nélkül is feltételezi.

Mindenesetre tartsuk észben, hogy a cikk tárgyát képező állampolgársági feltétel nem egyszerűen az, hogy aki amerikai elnök akar lenni, annak amerikai állampolgárnak kell lennie. A kérdéses feltétel az, hogy aki amerikai elnök akar lenni, annak amerikai állampolgárként kell születnie. A honosított állampolgárok az elnökösködésből ki vannak zárva.

Hát ezt kéne valahogy tömören, szabatosan kifejezni.

-- Malatinszky vita 2019. szeptember 17., 21:12 (CEST)Válasz

Szerkessz bátran. A lényeg, hogy nem "állampolgársági feltételről", hanem az elnökké választás feltételéről van szó.--Linkoman vita 2019. szeptember 17., 21:18 (CEST)Válasz
Nekem nincs jobb ötletem, mint amit eredetileg kitaláltam. Ha gondolod, hogy szabatosabban meg tudod fogalmazni azt a gondolatot, hogy ennek a cikknek a témája egy némileg ködös tartalmú feltétel, amely az USA alkotmányában szerepel, és ami valószínűleg azt jelenti, hogy csak az lehet az USA elnöke, aki már születésekor az USA állampolgára volt, de ebben nem lehetünk egészen biztosak, mert a kérdést még sosem vizsgálta meg a Legfelsőbb Bíróság, akkor az írd le itt, beszéljük meg, aztán ha megállapodtunk valamiben, akkor végezzük el az átnevezést. Esetleg használhatjuk azt a címet, amit a svéd meg a német testvércikk használ. --Malatinszky vita 2019. szeptember 19., 19:20 (CEST)Válasz