Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája
(Escape Room 2)
2021-es amerikai film
RendezőAdam Robitel
ProducerNeal H. Moritz
Műfaj
  • pszichológiai horror
  • rejtélyfilm
Főszerepben
ZeneBrian Tyler
John Carey
OperatőrMarc Spicer
VágóSteve Mirkovich
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő88 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Sony Pictures Releasing France
  • InterCom (Magyarország)
Bemutató
  • 2021
  • 2021. július 15. (Magyarország)[1]
  • 2021. július 16. (Amerikai Egyesült Államok)
  • 2021. augusztus 19. (Németország)[2]
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel51,9 millió amerikai dollár
Kronológia
ElőzőVégtelen útvesztő (2019)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Végtelen útvesztő 2. – Bajnokok csatája (eredeti cím: Escape Room: Tournament of Champions) 2021-ben bemutatott amerikai lélektani horrorfilm, melyet Will Honley, Maria Melnik, Daniel Tuch és Oren Uziel forgatókönyvéből Adam Robitel rendezett. A film a 2019-es Végtelen útvesztő folytatása: Taylor Russell, Logan Miller és Deborah Ann Woll ismét szerepel a filmben, az új szereplők, Indya Moore, Holland Roden, Thomas Cocquerel és Carlito Olivero mellett.

Miután az első film 2019-ben váratlan sikert aratott, a Columbia Pictures jóváhagyta a folytatást. Robitel visszatért rendezőként, Schut írta a forgatókönyvet, Russell és Miller pedig új szereplőkkel kiegészülve ismét eljátszotta szerepét. A forgatás a dél-afrikai Fokvárosban zajlott 2019 augusztusa és szeptembere között.

A film 2021. július 1-jén került a mozikba Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban pedig július 16-án a Sony Pictures Releasing forgalmazásában, miután a COVID-19 világjárvány miatt többször is csúszott a bemutató. Magyarországon augusztus 12-én mutatta be az InterCom Zrt.. A film 51,8 millió dolláros bevételt szerzett és általánosságban vegyes visszajelzéseket kapott az kritikusoktól: dicsérték a bonyolult feladványokat, de megjegyezték, hogy a filmnek nem sikerült felülmúlni elődjét.

Rövid történet[szerkesztés]

Hat ember akaratlanul egy újabb szabadulószobasorozatba zárva találja magát. Lassan kiderül, mi a közös bennük és rájönnek, hogy mindannyian játszottak már korábban.

Cselekmény[szerkesztés]

Miután megmenekültek a Minos Corporation által szervezett „egyetlen túlélő” szabadulószobákból, Zoey Davis és Ben Miller úgy döntenek, szembeszállnak az árnyékszervezettel, amikor megtalálják a New York-i központ koordinátáit. Zoey-t arra biztatja a terapeutája, tegye túl magát a traumáján és a akrofóbián, de ő a repülés helyett inkább a vezetést választja Bennel.

A páros a főhadiszállást elhagyatottan találja, egy csavargó megszólítja őket és ellopja Zoey nyakláncát. A lány és Ben egyenesen a Q metróra üldözik, ahol a férfi csapdába csalja őket. Vagonjuk leválik a szerelvény többi részétől és egy távoli állomásra irányítják át, bezárva Zoey-t, Bent és a többi utast; Rachelt, Briannát, Nathant és Theót. Amikor az utasok rémülten rádöbbennek, hogy ismét Minos halálos játékába keveredtek, a jármű áram alá kerül. Zoey és Ben megtudja, hogy a többiek a korábbi szabadulószobák „győztes” túlélői. A meneküléshez a csoportnak metróérméket kell gyűjtenie, miközben az elektromosság egyre erősödik. Theó meghal, míg a többieknek sikerül megmenekülniük. Nathan elárulja, hogy az ő szabadulószobájában mindenki pap volt, Brianna csoportja mind influenszerekből állt, a Rachelében lévők pedig nem éreztek fizikai fájdalmat.

A következő szoba egy bank, lassan csukódó páncélteremmel és halálos lézeres biztonsági rendszerrel. A csoportnak másodpercek híján, de sikerül megfejtenie a bonyolult útvonalat, elkerülve a halálos lézereket. A helyiségben Zoey-t megzavarják egy Sonya nevű személyre történő egyre gyakoribb utalások és az, hogy a szabadulószobáknak a korábbiakkal ellentétben nincs nyilvánvaló kapcsolatuk a csoporttal.

A következő szoba egy képeslapra emlékeztető tengerpart, még több utalással Sonyára. Felfedezik, hogy a partot futóhomok borítja. Nathan feláldozza magát Rachelért, és a lány helyett őt nyeli el a homok. Zoey talál egy alternatív kiutat, éppen akkor, amikor Brianna kinyitja a kijelölt kijáratot. Vita tör ki arról, melyik útvonalon menjenek; Rachel és Ben Zoey oldalára áll. Brianna a fő kijáraton keresztül menekül, míg Rachel és Ben az alternatív útvonalon halad át. Ben beleesik a futóhomokba.

Zoey és Rachel egy csatornanyíláson keresztül jutnak vissza a városba. Először örülnek, hogy kint vannak, de hamar rájönnek, még mindig a játékban vannak, amikor a pánikba esett Briannával összetalálkoznak. Ha nem jutnak ki a szobából, időszakosan savas esőt szórnak rájuk. A csoport kinyit egy taxi ajtaját, amiben megmenekülhetnek, de amint Zoey beszáll, az ajtó becsukódik Rachelt és Brianna előtt. Zoey a következő szobába zuhan, míg Rachel és Brianna a halálos eső áldozataivá válnak.

A következő terem egy gyerekszoba, Sonya naplójával, amelyből kiderül, hogy a szobák az édesanyjával eltöltött, vidám kirándulás alapján készültek. Zoey felfedezi, hogy Sonya édesanyja Amanda Harper, aki túlélte az eredeti szabadulószobában történt zuhanását és arra kényszerült, hogy szabadulószobákat tervezzen a Minos számára, miután elrabolták a lányát. Amanda megjelenik és könyörög Zoey-nak, hogy ő legyen a Minos következő rejtvénykészítője, figyelmeztetve, hogy nincs más választása. Benről kiderül, hogy egy ketrecben tartják fogva. Amikor Zoey visszautasítja a Minos kérését, Ben ketrece elkezd megtelni vízzel, de Zoey és Amanda közös erővel kiszabadítják. Sikerül elmenekülniük a létesítményből, majd jelentést tesznek a rendőrségnek, akik előkerítik Rachel, Brianna, Nathan és Theo holttestét. A Minosról szóló hír nyilvánosságra kerül. Egy FBI-ügynök biztosítja Zoey-t arról, hogy a Minos nyomára fognak bukkanni.

Zoey magabiztosan úgy dönt, hazarepül Bennel. A fedélzeten rájön, hogy a terapeutája is benne volt a dologban és a repülő egy újabb szabadulószoba. A játékmester kigúnyolja Zoey-t, amiért beleesett legújabb csapdájukba, miközben a repülő zuhanni kezd, és altatógáz telíti meg az utasteret.

Szereplők[szerkesztés]

Taylor Russell, a film egyik főszereplője
Szerep Színész Magyar hang
Zoey Davis Taylor Russell
Ben Miller Logan Miller Baráth István
Amanda Harper Deborah Ann Woll
Rachel Ellis Holland Roden
Brianna Collier[3] Indya Moore
Nathan Thomas Cocquerel
Theo Carlito Olivero Ember Márk

Isabelle Fuhrman és James Frain a film bővített változatában, Claire és Henry szerepében látható a rejtvénykészítő történetét feltáró cselekményszálban. Tanya van Graan egy stáblistán nem feltüntetett szerepben Sonyaként tűnik el, aki Henry felesége és Claire édesanyja ebben a változatban.[4]

Lucy Newman-Williams megjelenik Zoey terapeutájaként, Scott Coker pedig egy FBI-ügynököt alakít a mozis verzióban. Mindkét változatban Matt Esof alakítja a csavargót, aki Zoey-t és Bent Minos csapdájába csalja.

A film készítése[szerkesztés]

2019 februárjában bejelentették, hogy aktívan fejlesztik az Végtelen útvesztő folytatását, amelynek rendezőjeként Adam Robitel visszatér Bragi F. Schut forgatókönyvíróval és Neal H. Moritz producerrel együtt.[5] 2019 áprilisában Robitel a Bloody Disgustingnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a produkciós csapat egyik kihívása a fejlesztés során az volt, hogy kitalálják, hogyan tervezzenek új szabadulószobákat, amelyek felülmúlják az eredeti filmben szereplő helyeket.[5]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2019 októberében a Collider arról számolt be, hogy Isabelle Fuhrman csatlakozott a visszatérő szereplők a stábjához, Taylor Russell és Logan Miller mellé.[6] Ugyanebben a hónapban Holland Roden, Thomas Cocquerel, Indya Moore és Carlito Olivero is a szereplőgárda tagja lett.[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Escape Room: Tournament of Champions című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  2. https://www.imdb.com/title/tt9844522/releaseinfo
  3. There's No Way Out Of The Escape Room: Tournament Of Champions Trailer. GameRant , 2021. május 26. (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  4. Squires, John: ‘Escape Room: Tournament of Champions’ Comes Home This Month With a Longer “Alternate Cut”. Bloody Disgusting, 2021. szeptember 10. (Hozzáférés: 2021. szeptember 12.)
  5. a b Escape Room Director Talks Sequel Rooms, Mythology and Returning Stars. Bloody Disgusting , 2019. április 19. [2019. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 12.)
  6. Sneider, Jeff. „Exclusive: Isabelle Fuhrman Joins Taylor Russell, Logan Miller in Escape Room 2”, 2019. október 3.. [2020. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2019. november 3.) 
  7. N’Duka, Amanda: Escape Room 2: Sony Sets Lead Cast for Sequel. Deadline Hollywood, 2019. október 18. [2019. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 21.)

További információk[szerkesztés]