Váradi János (gépészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Váradi János
Született1920
Budapest
Elhunyt2005 (84-85 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Váradi János (Budapest, 19202005) Jedlik Ányos-díjas magyar gépészmérnök, egyetemi tanár.

Élete[szerkesztés]

1920-ban született Budapesten, értelmiségi családban, gépészmérnöki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetem jogelődjén szerezte meg. 1951-ig különféle beosztásokban az iparban dolgozott, abban az évben kezdett oktatással is foglalkozni. Egyetemi oktatóként négy évtizeden át tanította hallgatók generációit a mezőgazdasági gépekkel és a gépjárművekkel kapcsolatos műszaki ismeretekre.

Csaknem 35 évig vezette a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen – a mai Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jogelődjén – a jármű- és hőtechnika tanszék elődjét, amelyet maga alapított, akkor még Traktorok és Automobilok Tanszéke néven; emellett 11 éven keresztül volt a Mezőgazdasági Gépészmérnöki Kar dékánja. Oktatói tevékenysége mellett egy időben a Ganz–MÁVAG vezérigazgató-helyettesi feladatait is ellátta. Alapító tagja volt a Gépipari Tudományos Egyesületnek, a Magyar Agrártudományi Egyesület Gépesítési Társasága pedig tiszteletbeli elnökévé választotta.

Tudományos munkásságának főbb területei a motorok hőterhelése, a traktorszerkesztés agrotechnikai alapjai, gépjármű-erőátvitel, gépjármű-rugózás, de sokat foglalkozott az ergonómiával és a technikatörténettel is. Tankönyvíróként alapvető, a diákok által évtizedeken át forgatott egyetemi tankönyvek és jegyzetek fűződnek a nevéhez, nagy számú szakcikke pedig a kutatási eredményeit tükrözik. Innovációs törekvéseiről komoly szabadalmak, új szabadalmi és használati mintaoltalmi bejelentések tanúskodnak.

Elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A Jedlik Ányos-díjasok névsora 2002-ben
  • A Földművelésügyi Minisztérium előterjesztése a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányhoz Váradi János tanszékvezető egyetemi docens egyetemi tanárrá történő kinevezéséről. 1958. július 11. Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, XIX-K-1-c-119, 001/45