Urbán József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urbán József
Született1964 (60 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaáldozópap
Tisztségea Piarista Rend Magyar Tartománya provinciálisa
Piarista Rend
Vallásarómai katolikus egyház
Szerzetesrendpiaristák
Szerzetesi fogadalom1991. augusztus 25.
Budapest

Hivatalmagyarországi tartományfőnök (praepositus provincialis)
Hivatali idő2003–2011
ElődjeKállay Emil
UtódjaLabancz Zsolt

Hivatalrendfőnöki asszisztens (assistens generalis)
Hivatali idő2015–
A Wikimédia Commons tartalmaz Urbán József témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Urbán József (Budapest, 1964 – ) magyar piarista szerzetes, pap, tanár, tartományfőnök.

Életpályája[szerkesztés]

1964-ben született Budapesten. Érettségi után, 1982-ben jelentkezett a piarista rendbe, ahol 1991-ben tett örök-fogadalmat, majd egy év múlva pappá szentelték. Teológiai tanulmányait a rendtartomány Kalazantinum hittudományi főiskoláján kezdte el, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán fejezte be licenciátusi fokozattal 1993-ban. Ezzel párhuzamosan elvégezte az angol tanári szakot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, 2008-ban pedig a Semmelweis Egyetem Menthálhigiénés Intézete által szervezett posztgraduális kurzusán szerzett lelkigondozói diplomát.

1993-tól tíz éven át tanított az akkor újonnan induló szegedi piarista gimnáziumban, amelynek 1998-tól igazgatója is volt. 2003-tól 2011-ig a Piarista Rend Magyar Tartományának provinciálisa, majd egy éven át az egyszerű fogadalmas szerzetesek magisztere volt Budapesten. 2012. augusztus 15-től a budapesti Piarista Gimnáziumot vezette igazgatóként. 2015 tavaszán a társadalmi felelősségvállalásról híres piarista közösségek és iskolák szemléletformáló átalakítása érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült.

2015 nyarán a piarista rend Esztergomban tartott egyetemes káptalanja az ázsiai cirkumskripcióért felelős generálisi asszisztensnek választotta.[1] E tisztsége megtartásával, a Szentszéktől kapott külön engedéllyel, 2019. április 10-én a Generálisi Kongregáció az indiai viceprovincia vezetőjévé (viceprovinciálisává) is kinevezte.[2]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]