Turáni Csongor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Turáni Csongor
Turáni Csongor 2006 Szilveszterén
Turáni Csongor 2006 Szilveszterén
Életrajzi adatok
Született1946
Budapest
Pályafutás
Műfajokfolk, ír népzene, magyar népzene, csángó népzene
Aktív évek1981
EgyüttesM.É.Z.
Botosánka Trió
Ister
Hangszerhegedű
Tevékenységhegedűs
A Wikimédia Commons tartalmaz Turáni Csongor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Turáni Csongor a Virányosi Közösségi Házban a M.É.Z.-fesztiválon, 2016. október 8.

Turáni Csongor (1946 –) a kelta zene magyar doyenje, a skót és ír muzsika hazai megteremtője, mai napig népszerűsítője.

Életrajza[szerkesztés]

1946-ban született Óbudán. Egy lánya van, Tünde. Az Óbudai zeneiskolába járt öt évig, ott tanult meg hegedülni. Miután végzett, a dekoratőr-grafikus szakmát tanulta ki, és később sokáig kirakatrendezőként dolgozott.

35 évesen csatlakozott a Dunakanyarban sátorozó – az indián létet megélő – „dunai indiánokhoz”. Ott és akkor újra elkezdett zenélni, és a zárt közösséget alkotó csoportot country-zenével szórakoztatta nap mint nap.

Egyik alkalommal egy ismerőse mutatott neki egy különleges zenét: ez volt az ír és skót muzsika. Annyira elvarázsolta a kelta hangzás, hogy elkezdett komolyabban is foglalkozni azzal, hogy elsajátítsa a különleges dallamokat. Így elindult ezen a vonalon, s annyira jól műveli, hogy mára már olyan skótduda-hangzást tud előállítani hegedűjével, amely egyedivé és utánozhatatlanná teszi játékát.

1988-tól egészen 1996-ig az első magyarországi ír-skót népzenét játszó együttesében, a Meg nem Értett Zenekarban (M.É.Z.) játszott. Muzsikált még a Dagdában, az ÍrMagban, a Celtic Evangelic Trióban és az Isterben – utóbbi kettőnek alapító tagja is volt.

Jelenleg a Botosánka együttesben találjuk meg, amelyben elhagyva az eddig már tőle megszokott kelta dallamokat, csángó folkzenét játszik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]