Tengerparti délután (Agatha Christie-színdarab)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tengerparti délután
(Afternoon at the Seaside)
Adatok
SzerzőAgatha Christie
Műfajkrimi
Eredeti nyelvangol

Szereplők5 nő, 7 férfi
Cselekmény helyszíneEgy angliai tengerpart
Cselekmény idejeNapjainkban

Premier dátuma1961
Premier helyeEgyesült Királyság

Kapcsolódó művekHármasszabály (Agatha Christie-színdarabgyűjtemény)
Honlaphttps://www.theatrum-mundi.hu/tengerparti-delutan.html

A Tengerparti délután (Afternoon at the Seaside) Agatha Christie 1961-ben bemutatott színdarabja.[1]

Része a Hármasszabály (The Rule of Three) nevű Agatha Christie színdarab-kollekciónak,[2] mely három egyfelvonásos darabból áll: Tengerparti délután (Afternoon at the Seaside), Patkányok (Rats) és A páciens (The Patient).

A Hármasszabály színdarab-trió ősbemutatóját 1961-ben tartották, mely körbeturnézta az Egyesült Királyságot, s 1962-ben a West Enden a Duchess Theatre-ben talált magának otthonra.

Színpadon Magyarországon még nem került bemutatásra.[3]

Szereplők[szerkesztés]

  • Bob Wheeler
  • Noreen Somers
  • Arthur Somers
  • George Crum
  • Mrs.Crum
  • Anya
  • Fiatalember
  • Strandmester
  • Mrs. Gunner
  • Percy Gunner
  • Szépség
  • Foley felügyelő

Szinopszis[szerkesztés]

A Little-Slippyng tengerparti strandon mindenféle szerzet megfordul: a fennhéjázó arisztokrata hölgyektől kezdve, a mókamester fiatalemberen át, a kisgyermekes családokon keresztül egészen a szőke szépségig, akinek már a puszta megjelenése is bámulatba ejti a férfiakat. A strandon mindenki élvezi a nyári vakációt: Bob Arthur feleségével, Noreen-nal flörtöl, és közösen homokvárat építenek; Mrs. Gunner kötöget, amihez a fia, Percy odaadóan asszisztál; a férfiak újságot olvasnak; a fiatalok labdáznak; a Strandmester pedig ellátja szokásos teendőit.

Az idilli hangulat azonban nem tart sokáig: az ellentétek hamar kiéleződnek a különböző társadalmi rétegeket képviselő nyaralók között, különösen akkor, amikor egy rendőrfelügyelő is megjelenik, és egy ellopott nyakláncot keres a strandolóknál. Vajon kinél van a nyakék? Az önkényeskedő Mamánál, és a fiánál, Percynél? Vagy talán Mrs. Crum-nál, és papucsférjénél, George-nál? Esetleg a szőke bombázónál?

A felügyelő semmit nem talál, így gyanúsított nélkül távozik, azonban amint Percy egyedül marad a parton, a nadrágzsebében rábukkan a nyakláncra. Váltig állítja, hogy nem ő tette oda, így arra a megállapításra jutnak, hogy csakis a Szépség csempészhette bele a zsebébe a nyakláncot, tehát ő a tolvaj. Mielőtt azonban végleg kikiáltanák gyanúsítottnak a szőke lányt, Percy megdöbbentő felfedezést tesz: a strandolás közben véletlenül összecserélte a nadrágját Bobéval, tehát a tolvaj nem lehet más, mint Bob!

A gyanúsított természetesen megpróbál kereket oldani, azonban a Szépség kigáncsolja, és végül a felügyelő is visszatér. Kiderül, hogy a szőke lány valójában rendőrnő, és a feladata a tolvaj kézre kerítése volt. Bobot letartóztatják, a strandolók pedig elindulnak hazafelé.

Az igazság győzedelmeskedett. Vagy mégsem?

Mikor már csak ketten maradtak a parton, Arthur és George felfedik valódi énjüket. Mint kiderül, Somers-ék valódi bűnöző-házaspár: a nyaklánc elrablója Arthur volt, akinek a tett közben ki kellett volna cserélnie a láncot egy másolatra, ez azonban meghiúsult. Így vált szükségszerűvé, hogy a náluk maradt másolattal gyanúba keverjenek valakit, aki így elviszi helyettük a balhét: Noreen választása Bobra esett.  Végezetül Arthur előhúzza az ellopott eredeti nyakláncot a homokvárból, átadja cinkosának, George-nak, majd mintha mi sem történt volna, cigarettára gyújtanak és távoznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Afternoon at the Seaside - Play (angol nyelven). www.agathachristie.com. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  2. The Rule of Three (angol nyelven). www.agathachristie.com. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  3. Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség: Tengerparti délután - Agatha Christie-színdarab (magyar nyelven). [2019. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 29.)