Takács Nándor (költő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Takács Nándor
Takács Nándor

Takács Nándor (Mór, 1983 –) magyar költő, szerkesztő, tanár.

Tanulmányok[szerkesztés]

2001-ben érettségizett a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2009-ben diplomázott kutató biológusként Evolúció - Ökológia - Szisztematika szakirányon. Első tanári oklevelét 2011-ben szerezte meg a Pécsi Tudományegyetem biológiatanár (MSc) szakán, majd a Pannon Egyetem hallgatója lett, ahol 2017-ben végzett magyartanár (MA) szakon.

Szakmai életút[szerkesztés]

2013-tól 2022-ig szakközépiskolákban és technikumokban tanított biológiát, illetve magyar nyelv és irodalmat. Pedagógusként környezeti neveléssel és a diákok szövegértelmezési, szövegalkotási kreativitásának fejlesztésével foglalkozott; természetvédelmi szakköröket, irodalmi önképző köröket szervezett, valamint részt vett tehetséggondozó és felzárkóztató iskolai programok lebonyolításában is.

Versei 2007-ben, a győri Műhely folyóiratban jelentek meg először, azóta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban, többek között az Alföld, az Apokrif, a Műút, a Pannonhalmi Szemle, a Szépirodalmi Figyelő és az Új Forrás hasábjain, valamint az Ambroozia, a SZIFOnline és a zEtna internetes oldalán. Első verseskötete Kolónia címmel jelent meg 2014-ben a Napkút Kiadó gondozásában.[1][2] 2021-től a Műhely folyóirat szerkesztője, a lap szépirodalmi (vers és próza), valamint pályakezdő költőket felkaroló tehetséggondozó rovatát vezeti.

Művek[szerkesztés]

  • Kolónia, versek, Napkút Kiadó, 2014

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mizsur Dániel: „Énekek” egy peremvidékről. Új Forrás, XLVII. évf. 22. sz. (2015) 22–25. o.
  2. Pintér Viktória: Kivetkőzni a világból. Műhely, XXXVIII. évf. 3. sz. (2015) 66–67. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]