Társadalmi egyenlőtlenség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

" Egyének és családok, valamint a különféle ismérvek alapján definiált társadalmi kategóriák helyzete a társadalomban nagy különbségeket mutat. " [1]

Az egyén és családok helyzete a társadalomban nagy különbségeket mutat. A társadalmat, annak struktúrájából adodó egyenlőtlenség jellemez. Az egyenlőtlenségek számos definícióját lehet megkülönböztetni. Ilyenek a jövedelem, a vagyon, a munkakörülmények, a lakásviszonyok, a műveltség, az egészségügyi állapot. A felsoroltak mind a társadalmi pozíciók közötti egyenlőtlenségek. Lehet azonban a társadalmi pozíciókba való bejutás egyenlőtlenségeiről beszélni. Ezt szokás esélyegyenlőtlenségnek nevezni.

Az egyenlőség fogalmának különböző aspektusai közötti különbség: az aktuális pozíciók egyenlősége azt jelenti, hogy a társadalom minden tagjának az adott időszakban azonos a jövedelme, a vagyona, azonosak a lakásviszonyai stb. Az esélyek egyenlősége pedig azt jelenti, hogy a társadalom minden tagjának (legalábbis életpályája elején) egyenlő esélye van arra, hogy a jövedelem stb. szempontjából kedvező pozíciókat érjen el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába. Spéder Zsolt. 2006. ISBN 963389848X Hozzáférés: 2021. január 14.