Szerkesztővita:Zsigus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szaszicska 9 évvel ezelőtt a(z) Válasz témában

Üdv mindenkinek. :)

Képek[szerkesztés]

Üdv! Interneten talált képeket nem tölthetsz fel engedély nélkül a wikipédiára. Ha van rá engedélyed, akkor a WP:OTRS lapon leírtak szerint jelezned kell, ellenkező esetben a képek a cikkekből eltávolításra, és a wikipédiáról (a commonsból is) törlésre kerülnek. --Tomcsy üzenet 2012. május 23., 22:48 (CEST)Válasz

Válasz[szerkesztés]

Oké, köszönöm.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Motherboard_From_factors.gif

PEEK és társai[szerkesztés]

Szia!

Szó szerint átvenni alapvetően csak idézetet lehet, azt is csak indokolt terjedelemben. Ha a szöveg kifejezetten szabadon felhasználhatónak van jelölve, vagy már lejárt a szerzői jogi védelme (nagyon régi könyvek, pl. A Pallas nagy lexikona), akkor másolható, de egyébként nem. Ezek persze csak ökölszabályok, további infókat pl. a Wikipédia:Szabad források lapon találhatsz. Más nyelvű wikipédia szövege is szabadon felhasználható, de az önmagában nem minősül forrásnak.

Ami a PEEK szócikket illeti, betettem még két forrást, az azokban levő infókkal együtt szerintem a még problémás részeket is át lehet úgy fogalmazni, hogy azok szintézise legyen, ne pedig szó szerint átmásolt szöveg. Másik kérdésedre válaszolva, igen, a poliamidon is jó lenne még finomítani. Ahhoz valószínűleg egyébként is könnyebb további forrásokat is találni.

üdv: Szaszicska vita 2014. október 23., 23:19 (CEST)Válasz

Válasz[szerkesztés]

Átírtam a Poliamid bejegyzést, plusz kiegészítettem még egy-két dologgal és képpel. Ha gondolod nézd át, és ha valami gond van vele szólj.

Ezen kívül a tegnapi nap folyamán még írtam két polimerről is bejegyzést (ABS, PBT) azokat már én fogalmaztam meg, remélem megfelelnek.

Ha jók lesznek így, akkor lenne még néhány kérdésem, de először ezek menjenek át rostán.

Üdv, Attila.

Szia! A poliamidot átfutottam, alakul, persze rengeteget lehetne még írni róla, de kezdetnek szerintem így már jó. üdv: Szaszicska vita 2014. október 25., 12:28 (CEST)Válasz

Navigációs sablon[szerkesztés]

Szia! A navigációs sablonok kódját nem helyezzük el a szócikkekben. A sablon lényege, hogy ne kelljen minden egyes hivatkozott szócikkben mindig javítani, ha változik (pl. új elemet kell felvenni), hanem elég legyen egy helyen, és az az összes szócikkben megjelenik. ezért van a Sablon: kezdetű névtér. Ide írjuk be a sablon kódját, és csak a rövid formát tesszük a cikkekbe. A műanyagokról szóló sablonodat áthelzetem ide: Sablon:Műanyagok. A szócikkekbe a {{Műanyagok}} kóddal lehet beilleszteni. Üdv Xiaolong Üzenő 2014. október 24., 13:08 (CEST)Válasz

Piros hivatkozások[szerkesztés]

Szia!

Bár valóban zavaró, hogy elég sok kémiai szócikkre csak piros hivatkozás mutat, mégsem szerencsés, ha ezeket úgy teszed kékké, hogy átírod a hivatkozott cikk címét, mint ahogy tetted pl. a dioloknál. Ha most például megírnám a butándiol cikket, akkor pl. az ilyen szerkesztések miatt ez "észrevétlen marad" az olvasó számára, és utólag kézzel (vissza)javítani az ilyeneket borzasztóan nehéz. A kis nyereség (hogy most legalább valami általános cikkre hivatkozunk) később sokkal jobban visszaüt. Ha nagyon fontos, akkor lehet ún. átirányítást készíteni a butándiol cikkről a diolokra, de a piros linkek "rossz" (azaz nem pontosan a megfelelő szócikkre) hivatkozásra javítását inkább ne használd.

üdv: Szaszicska vita 2014. november 9., 14:03 (CET)Válasz

Válasz[szerkesztés]

Üdv

Először én is így gondoltam, és a korábbi szócikkekben ezért nem is linkeltem diolként. De el lehet mondani annyit a butándiol-ról, hogy az külön szócikket érdemeljen? Én inkább egy bekezdésként képzelném el. De ha gond, akkor visszajavítom.

Nem igazán ismerem az üzenetküldő rendszert, remélem eljut hozzád az üzenet. Üdv, Attila

Bőven el lehet mondani róla egy szócikknyit, sőt, az angol és német wikin külön cikke van a négy szerkezeti izomernek (en:Butanediol és de:Butandiole, persze az egyes izomerekről elég eltérő terjedelemben írnak, de némelyik már önmagában is egész hosszú). Szaszicska vita 2014. november 9., 15:15 (CET)Válasz