Szerkesztővita:Xing/Archív08

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Apród 2 évvel ezelőtt a(z) Kim Jongdzsu témában

Xing vitalap-archívuma 2021. január 1-jétől 2021. december 31-ig.

Politikai userbox sablonok

Sajnálom, hogy így maradt félbe a dolog. Nagyon örülnék, ha a lezáró javaslatának megfelelően, egyenként jelölnéd őket újra törlésre. Én szívesen törlöm majd őket, ha lesz egy-két támogatója újra a javaslatoknak. Üdv – Szilas vita 2021. március 1., 17:21 (CET)

@Szilas: Szia Szilas! Köszönöm a támogatást, én is sajnálom, hogy elsikkadt a dolog. A "lezáró" javaslat ellenére sem fogom egyesével törlésre jelölni őket, pont azért jelöltem az egész kategóriát, mert egyáltalán nem lenne szabad ilyen kategóriának sem léteznie a Wikin. Azt hittem, azok után, hogy a sok-sok évvel ezelőtt általam létrehozott "USA-ellenes szerkesztők" törölve lett, evidens, hogy semmi ilyesminek nincs helye itt, hiszen a törlési megbeszélésben felvetett aggályok, illetve a törlés mellett állást foglalók is erre utaltak. Köszönöm mégegyszer, hogy támogattad a dolgot. Oppashi Mesélj csak 2021. március 1., 19:38 (CET)

Fájl:Pemszul.jpg

Szia! Ha jól értelmezem a leírást, a fotót nem te készítetted, így szükség volna Juhos Dóra írásos engedélyére ehhez a képhez. Emellett azt is fel kell tüntetni a leírólapon, hogy a címke mikori, mert ha még jogvédett, a kép Juhos Dóra engedélyével sem használható. – Regasterios vita 2021. április 5., 20:21 (CEST)

@Regasterios: Szia, így van, az ő írásos engedélyével töltöttem fel. Az írásos engedélyt Facebook-üzenetben adta meg, másoljam be? Xing 興 Mesélj csak 2021. április 6., 20:07 (CEST)

Áh, mindegy, ennyi erővel lövök róla egy saját képet, nem akarok ennyit vacakolni ilyenekkel. Xing 興 Mesélj csak 2021. április 6., 20:20 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Ez így nem elfogadható, a szerzőnek a permissions-hu@wikimedia.org címre kell elküldenie az engedélyt, méghozzá közvetlenül, tehát meg kellene kérni őt erre utólag. Nem jó, ha esetleg te elküldöd, mit leveleztél vele. Ezen kívül – mint említettem – azt is bizonyítani kell, hogy a címke szerzői jogai már lejártak. Ezt mi támasztja alá? – Regasterios vita 2021. április 6., 20:22 (CEST)

@Regasterios: Holnap átmegyek és lefotózom személyesen inkább. Mint a címkén látható, a szeszmárka alapítása 1904-es, a címke jogvédettségét mire alapozod? Betűkből és egyszerű mértani alakzatokból áll, a logót leszámítva, ami pedig nagy valószínűséggel egyidős a márkával. Xing 興 Mesélj csak 2021. április 6., 20:37 (CEST)

Nemcsak a logót, hanem a díszítést sem nevezném egyszerű mértani alakzatnak, nyilvánvalóan jogvédettnek kellene tekinteni, ha új címke lenne. Nem az a kérdés tehát, mire alapozom a jogvédettséget, hanem az, te mire alapozod, hogy már lejárt a védettség. Az alapítás éve önmagában nem jelent semmit. – Regasterios vita 2021. április 6., 20:43 (CEST)

@Regasterios: Oké. Akkor kérlek, jelöld azonnali törlésre a képet. Xing 興 Mesélj csak 2021. április 6., 20:53 (CEST)

@Regasterios Észak-Koreában 50 év a copyright, + "The property right to a copyrighted work or a copyrighted visual art work whose author is an institution, enterprise or organization shall be protected for up to 50 years from the moment of its publication". Xia Üzenő 2021. április 6., 21:10 (CEST)

@Xia: tudom, hogy ott 50 év a határ, de ez a címke van 50 éves? – Regasterios vita 2021. április 6., 21:49 (CEST)

@Regasterios: több mint ötven éves, mert a felirat koreaiul rajta: Phjongjang, CSOSZON. Ha Észak-Korea idején készült volna, akkor a kötelező népköztársaság felirat, illetve a gyár megnevezése is rajta lenne, mint ezen a modern verzión: [1] Ugyanaz a vállalat, 1904 established, csak ma már Keszong Korjo Inszamszul Kongdzsang a neve. (vagy ezen a másik márkán [2] is látható a gyár és a DPRK) Xia Üzenő 2021. április 6., 23:17 (CEST)

@Xia: rendben, akkor vagy engedélyt kell szerezni erre a fotóra a fotóstól, vagy Xingnek magának kell lefotóznia ugyanezt vagy esetleg egy még régebbi címkét. – Regasterios vita 2021. április 7., 19:55 (CEST)

@Xia, Regasterios: A minap lefotóztam és feltettem Commonsra. Törölhető ez a változat. Xing 興 Mesélj csak 2021. április 7., 20:06 (CEST)

A címkéhez külön licencet kell megadni, és nem csak a fénykép, hanem a címke készítésének (körülbelüli) évét is fel kell tüntetni, vagy azt az évet, aminél biztosan korábbi. Gondolom, a {{commons:PD-North Korea}} sablon lesz a jó, ha Timi is egyetért: File:Pyongyang Adder Liquor (Baemsul).jpg. – Regasterios vita 2021. április 7., 20:14 (CEST)

Ezen kívül azt is javaslom, hogy olyan képszerkesztőt használj, ami nem barmolja szét a kép metaadatait, mert időnként törölnek képeket emiatt a Commonsból. – Regasterios vita 2021. április 7., 20:17 (CEST)

utóbbit alátámasztom, nekem törlésre tették egy képem, mert facebook azonosító volt benne (oda egyszerűbb volt akkor feltolni mobilról, mint commonsra, mert a commons app már akkor is xar volt). Xia Üzenő 2021. április 8., 20:30 (CEST)

Te piros! :-)

Nem akarod legalább a babel sablonnal pirostalanítani a useredet? Így olyan ijesztő válaszolni... grin 2021. június 7., 14:41 (CEST)

@Grin: Igazság szerint nem nagyon használtam már a szerklapomat :-) Xing 興 Mesélj csak 2021. június 7., 14:44 (CEST)
Akkor írj rá annyit, hogy „szia!”, csak ne legyen törölt, mert így a neved piros és mindig azt hiszem, hogy elírtam. Amúgy érdemes pár szót magadról odaírni akkor is, ha semmi különöset nem írsz, mert bárki kíváncsi arra, hogy ki ez az ember(?) aki ebbe a cíkkbe írt,vagy hogy miért higgye el amit mondasz… ott sokat segíthet. Én is elmentem megnézni. (Akkor még nem volt pont üres.) – grin 2021. június 8., 08:08 (CEST)
@Grin: Tessék, nehogy hiteltelenek legyenek a szerkesztéseim Vigyor Xing 興 Mesélj csak 2021. június 8., 08:23 (CEST)

Hszie atya

Szia! Te azt írod: 谢仕光 [3] (traditional) miközben a kínaiak azt, hogy 謝仕光 [4] (simplified). Úgy érted, hogy a kínai Wikipédisták nem tudnak kínaiul? :-) Ha jól értem ők a simplified (kína, 1950-) formát használják amit te átjavítottál a tradicionális (hong-kong, kína 1950 előtt) formára (uh vagy fordítva, most megkavart ez a lap)? Pontosan miért? grin 2021. június 11., 15:55 (CEST)

@Grin: Pont fordítva. Egyszerűsített: 谢仕光, hagyományos: 謝仕光. Így helyes. Mivel a Népköztársaság területén hunyt el 2005-ben, az egyszerűsített az elsődleges. Üdv: Xing 興 Mesélj csak 2021. június 11., 17:34 (CEST)
De azt gondolom hogy születésekor kapta a nevét. :-) De természetesen nekem jó, csak furcsa, hogy másképp írjuk mint a Kínaiak. grin 2021. június 12., 00:39 (CEST)
@Grin: Értem a logikádat, de az új helyesírás bevezetésével mindenkinek a nevét az egyszerűsített írású változatra cserélték. 1945 után nálunk is kikerültek a személynevekből a ragadványnevek, a nemesi előtagok, a kettőnél több utónevek, tehát hiába született valaki pl. nagy-küküllői Küküllőy-Szentistvány Árpád Géza Laurenciusz Kirill farkas*ként, nem tarthatta meg ezt a nevet utána... :-) - * = nem Farkas mint az utónév, hanem kisbetűvel, mint ragadványnév. Üdv: Xing 興 Mesélj csak 2021. június 12., 09:31 (CEST)
@Xing: nem vitatkozni szeretnék csak rámutatni, hogy a születéskori neveket szoktuk feltüntetni, vagy azokat is feltüntetjük. Praktikus lenne gondolom mindkét nevet szerepeltetni, a megfelelő magyarázattal. De ez tényleg kína-specifikus kulturális dolog amihez én nem értek, ellentétben nagy-küküllői gróffal, akiből elég sok példa van. grin 2021. június 18., 12:14 (CEST)
@Grin: Szerintem félreértettél. Egyrészt itt egy írásjegy leírási módja változott meg, tehát fontos megjegyezni hogy a születési neve nem tér el a halálozáskori nevétől, csak a leírása módja változott meg, mint ahogy néhai drága dédapám keresztnevét is születésekor Ferencz-nek írták, de nem ezzel a helyesírással élte le az életét, amikor megkapta az új okmányokat, már Ferencként szerepelt benne és ezen a néven is halt meg. Hasonló dolog történt Szovjet-Oroszországban, ahol 1917-ben sebtiben megreformálták az orosz helyesírást, ahol szintúgy megváltozott a helyesírása egy csomó személynévnek, sok helyen eltűnt a keményjel, eltörölték a "jat"-ot, a pontos "i"-t stb. Ettől nem lett más az illetők neve, a megváltozott helyesírású nevű oroszok neveit sem az 1917 előtti formában írjuk Wikin, hanem kizárólag a jelenlegi helyesírás szerint. Másrészt Horthy Miklós esetét jó is hogy felhoztad, hiszen jól alátámasztja, amiről beszélek, hiába született ezen a néven, 1945 után ő sem tarthatta volna meg, ha Magyarországon marad. Hasonlóan történt ez egyik ükapámmal, aki debreczeni és nagyenyedi nemesi előtaggal élt és halt meg 1935-ben, de a felesége 1950-es halálozásakor már nemesi előtag nélkül került be a neve a "házastársa" rovatba az anyakönyvbe. Visszatérve Hszie nevére: semmi akadálya, hogy az egyszerűsített változat mellett a hagyományos is fel legyen tüntetve, de minden szempontból az egyszerűsített változat az elsődleges. Lehet, hogy kissé zavarosra sikeredett az irományom, de remélem, érthető. :-) Xing 興 Mesélj csak 2021. június 18., 12:46 (CEST)
Szerintem teljesen érthető, csak lehetséges, hogy elbeszélünk egymás mellett; biztos nem fogalmaztam érthetően. Arra gondoltam, hogy általában születéskori néven azt szoktuk feltüntetni ahogy az illetőt hívták, amikor szletett, és ennek analógiája az, hogy azt gondolnám hogy a nevet úgy tűntetem fel (olyan írással) ahogy azt születésekor írták. Erre példa lehet olyan ország ahol régen pl. cirill betűkkel írtak ma meg nem, és ott a születéskori nevet én cirillel írnám. Horthynál is ígyvan feltüntetve a szócikkben, azért is linkeltem. grin 2021. június 18., 15:46 (CEST)

Észak-koreai U20-as női labdarúgó-válogatott

Üdv Xing! Értesítelek, hogy az általad létrehozott Észak-koreai U20-as női labdarúgó-válogatott szócikkről megbeszélés kezdődött a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Észak-koreai U20-as női labdarúgó-válogatott oldalon. Ha részt kívánsz venni a megbeszélésben, nem tartod indokoltnak a jelölést, vagy megjegyzést szeretnél tenni, azon a lapon megteheted. Valószínűleg nagyban megkönnyíti a megbeszélést, ha ellenőrzöd a cikk tárgyának nevezetességét, a források mennyiségét és minőségét, és a cikk nézőpontjának semlegességét. Köszönöm a figyelmedet és jó szerkesztést kívánok! Vépi vita 2021. július 13., 17:22 (CEST)

Üdv! Így már teljesen rendben van a cikk. Annyit tennék hozzá, hogy az edzőnél nem szoktuk felsorolni a kapus- és segédedzőket (azok különben 2019-es adatok), de nem akartam törölni, mielőtt szólnék. Viszont beírtam az éveket, ahol szükségesnek éreztem. – Vépi vita 2021. július 15., 07:13 (CEST)

Dél-koreai U20-as női labdarúgó-válogatott

Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Az általad létrehozott Dél-koreai U20-as női labdarúgó-válogatott szócikk témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, azonban a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a csonk szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket szubcsonknak hívjuk, és ha 4-5 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress megbízható forrásokat és ügyelj arra, hogy megfeleljen a nevezetességi kritériumoknak is! Ha mindezek stimmelnek, bátran bővítsd a cikket! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek, távolítsd el a {{szubcsonk}}(?) jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt, nézd meg az útmutatót, amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm! Vépi vita 2021. július 13., 17:57 (CEST)


Tanuljunk nyelveket!

Szép napot! (©Apród) Gratulálok az eddigiekhez! Esetleg meg lehetne említeni, hogy elsősorban „önképzésre“ (meg a zugtanároknak) készültek, és időnként modernebb szemléletűre cserélték a könyveket. Pl. az angolul tanuló vén szülék még „a“ Báti−Végest mondták áhítattal, de a gyerekek már a Czobor−Horlait, amit azért is szerettek, mert az egész könyv olvasmányai együtt egy folytatásos krimit adtak ki, amiben egy eltűnt sál után nyomoznak. ′90 körül a latint is lecserélték, új spanyol 1−2 is rémlik.

A Hogy mondjákra nem emlékszem, de külön cikkben megírhatnád a teljesen független, sokkal kevesebb kötetből álló Kevés szóval... sorozatot, amiben a világnyelvek mellek olyan nyalánkságok voltak, mint holland, litván! (a Bojtár Bandi apjától), portugál, svéd és amerikai angol. A világnyelveknél a szerzők között volt átfedés a Tanuljunkkal.

További jó munkát és napot! – Sir Morosus vita 2021. szeptember 9., 22:09 (CEST)

Ázsia-hónap

Szia! Lenne kedved bírálni az Ázsia-hónap szócikkeit? Novemberben lesz, az értékelést december folyamán kellene megejtenünk a Fountain eszköz segítségével. Köszi a válaszod előre is Xia Üzenő 2021. október 10., 11:57 (CEST)

@Xia: Szia, persze, majd kérlek, szólj a fejleményekről. Üdv: Xing 興 Mesélj csak 2021. október 10., 12:30 (CEST)
Szuper, köszi, akkor felvésem a neved a szervezők közé a nemzetközi oldalon. Xia Üzenő 2021. október 10., 12:33 (CEST)

Hivatalos

A minecraft az egy hires játèk amt sokan szeretnek.sok legendája van mint pl(entity303,herobrine ès null).Az entity 303 az egy fehèr alak amit 2.hereobrinènek hivnak.Null az egy èj sötèt alak aki csak tàblákat hagy maga után.Az entity 303 az egy heker csapat aki elakarja pusztitani a minecraftot.Az entity303-as heker csapat vezetöje notch munkatársa(notch találta ki a minecraftot .Notch kirugta a munka társát ès boszut akart ezèrt álni az entity 303 hekel. 2001:4C4E:1341:D900:9919:7012:97B:BDC7 (vita) 2021. november 13., 18:58 (CET)

@2001:4C4E:1341:D900:9919:7012:97B:BDC7: Értem. Miben lehetek segítségedre? Xing 興 Mesélj csak 2021. november 13., 21:04 (CET)

Ázsia-hónap 2021

Ázsia-hónap 2021
Köszönöm a remek zsűrizést! Xia Üzenő 2021. december 12., 18:58 (CET)
@Xia: Én köszönöm a bizalmat! Xing 興 Mesélj csak 2021. december 12., 19:06 (CET)

Kim Jongdzsu

Szép jó estét kívánok! Honnan veszed, hogy Kim Jongdzsu december 13-án hunyt el, miközben még az angol halálozási lista sem közöl egyértelmű dátumot? Apród vita 2021. december 18., 21:22 (CET)

Szia, nem angol források alapján dolgozok. Most a legutóbbi forrás, amit találtam, december 14-ét ír halálozási dátumnak, ezt be is illesztettem. Üdv: Xing 興 Mesélj csak 2021. december 18., 22:35 (CET)

Köszönöm a választ. Üdv Apród vita 2021. december 19., 13:44 (CET)