Szerkesztővita:Szabo Tamas/Bdamokos javaslata

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bdamokos 17 évvel ezelőtt a(z) kérdések témában

kérdések[szerkesztés]

Szia. Én még azon a véleményen vagyok, hogy az interwiki linkek önmagában nem tesznek hozzá semmi olyat a cikkhez, ami meghatározná a megmaradásuk. Tehát ha egy cikk egymondatos hiába szerepel már csomó Wikipédiában bővebben, az nem ok arra, hogy megtartsuk, mert ezzel a cikk nem lesz más, mint egy szótár. (és a wikipédia nem szótár :) ) . Másrészt, ez talán a legfontosabb érv amellett, hogy bels--Dami reci 2007. április 7., 14:47 (CEST)ő használatra se kellenek a túl rövid cikkek egy-egy fogalom megmagyarázására. Egyszerűen nem kínálják az olvasó számára az önfeledt wiki élményt, ami azzal jár, hogy böngészhet, és ha valami érdekli, akkor tetszés szerinti mélységig elmélyedhet benne, vagy egyszerűen továbblapozhat. A magyar wiki számomra még nem, vagy nagyon ritkán nyújtja ezt az élményt (az érdeklődési kör, a cikkek száma, illetve az engem érdeklő témák lefedettsége/frissessége miatt), de az enwikin is zavaróak az összeszedetlen, bevezető nélküli egy-két mondatos cikkek, mert ha ilyenre jutok, ott megáll az egész folyamat.Válasz

Azt már leírtam, hogy a külső olvasó számára landoló oldalnak beállítani ezeket csak a látogató idejét rabolja, és a wiki image-t rontja.

A kultúrális értékről írsz, itt még vannak alapvető hiányok, viszont pont az alapvető kulturális dolgok azok, amit máshol is megtalálsz, így ezekben a témákban lehet és kell is JÓ cikkeket írni, és nem egymondatosakat, mert azok nem azt fejezik ki, hogy érdekel minket a téma, hanem, hogy nem igazán érdekel itt senkit, hogy foglalkozzon vele. Egy nemlétező cikk egyszerűen aa szomorú tényt jelenti, hogy még nem értünk el a megírásáig. A rossz cikk azt jelenti, hogy foglalkoztunk vele, de sajnáltuk belefektetni az időt.

Egyelőre ennyit írnék, mert mennem kell...

Az utolsó kérdésem az, amit Tgr is felvetett, hogy a német Wikin nem a sima csonkokról és azok csonkként jelöléséről van szó? És ha igen, akkor nem a sszubcsonkrendszer eltörlése, hanem a csonk definíciójának kibővítése lehetne-e esetleg a helyes út..

Még utána kéne nézned az angol wiki szubcsonkjainak, mert ott tényleg megszüntették a szubcsonkok megjelölését (de ott nem is törölték előtte).

Nem akarlak megsérteni, de abban se vagyok biztos, hogy a pontok nagy része valóban a szubcsonkokra vonatkozik-e...

Üdv, és további jó szerkesztést --Dami reci 2007. április 4., 15:25 (CEST)Válasz

Azért megkövetelni a témaválasztást nem ugyanaz, mint bizonyos szintű komolyságot kérni, ha valaki lexikont szerkeszt. Ha az illetőnek nem olyan fontos a téma, hogy bővebben is írjon róla, és a közösség többi tagjának sem volt rá ideje.

Azt hiszem itt elvi ellenvéleményekről lehet szó, és így nem fogsz tudni meggyőzni egyelőre (ahogy az lenni szokott, kell egy "visionary" és egy jó idő, míg értékelni kezdik). --Dami reci 2007. április 4., 21:16 (CEST)Válasz

Szia. A jelenlegi német helyzet bemutatásánál a pontok fele nem a német wikire vonatkozik.. Véleményem szerint a jó és rossz rövid cikk megkülönböztetés vezetne csak vitákhoz. Másrészt nem adsz számomra meggyőző érvet arra, hogy mi előny származna a szubcsonkokból, illetve hogy azok nem rontják-e a magyar wiki képét (amikor a jelenlegi szubcsonk cikkek címére rákeresve az első helyen jönnek elő, és mégse tartalmaznak sok hasznos információt). Arra sem igazán válaszoltál szerintem, hogy miért írna valaki szándékosan szubcsonk cikket, vagy az ilyennel minek foglalkozzunk, ha az eredeti szerzője se foglalkozott (ha meg csak megpihent, akkor azért hét nap elég a folytatáshoz, ha meg nem, akkor is folytathatja egy allapján, vagy amikor visszatér kérheti a cikk helyreállítását.

Az már valóban érvelési hiba lehet a részemről, ezért bocsáss meg, de úgy érzem hiába akarsz jót a Wikipédiának, azt még kivülállóként teszed, és OsvátA-val kell egyetértenem, hogy csak belülről tudnád megváltoztatni a rendszert (cikkek írásával, mások cikkeinek kijavításával, meg ilyesmi). Másrészt, a kampányod kicsit olyannak tűnik, mintha meg akarnál téríteni embereket, ahelyett hogy nyílt vitára vinnéd a dolgot redundáns javaslatokat írsz, melyekből úgy kell kibányászni mit is szeretnél, de szavazásra nem viszed a dolgot.

Kérlek bocsáss meg az előbbi kirohanásomért.

Kellemes húsvéti ünnepeket, --Dami reci 2007. április 7., 14:47 (CEST)Válasz