Szerkesztővita:HoremWeb/TLV

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Laurelin 13 évvel ezelőtt a(z) Az első lépések témában

Mae govannen, Dunedain!

A cikkíró feladat lényege, hogy a csapatotok egy vagy több tagja a kiválasztott témában Wikipédia-cikket írjon, amely megfelel a Wikipédia elvárásainak. A végcél az, hogy a cikk kiemelt lehessen a TLV döntő idejére. Erre nagyjából négy hónapotok van a verseny indulásától számítva (2010. november 20.), ami rendkívül kevés, mert két hónapot elvesz belőle a kiemelési eljárás. Tudatában vagyok, hogy lehetetlen a küldetés, éppen ez benne a szép. Ha minden tökéletesen sikerül, akkor is csak egy csapat érheti el ezt a szintet, de akkor sincs baj, ha egy sem – a cikket folytatni lehet a verseny után is, és a versenyben a pontokat az alapján kapjátok a cikkre, hogy mennyire sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Nyilván nem lehet mindenki első.

Az első lépések[szerkesztés]

Mindenek előtt választanotok kell egy témát, ami a cikketek címe és tárgya lesz. Ezt úgy tudjátok megtenni, hogy a következő szakaszban található felsorolásból kiválasztjátok a legszimpatikusabb témát, és a szakasz címe mellett a „Szerkesztés” linkre kattintotok. Megjelenik a szerkesztőablak (valahol a lap alsó részén lesz). Ott a téma címe mellé beírtok négy tildét, így: ~~~~. Ettől a cím mellett megjelenik a nevetek és az időpont, amikor lestoppoltátok a témát. Csak olyan témát választhattok, amit más még nem stoppolt le!

Választható témák[szerkesztés]

Kiválasztottuk a témát, most mi legyen?[szerkesztés]

Írjátok be a Wikipédia keresőmezőjébe a következőt: Szerkesztő:[A saját szerkesztői nevetek]/[Téma címe] (Természetesen a szögletes zárójelek közé zárt szöveg helyett a megfelelő szöveget kell írnotok, zárójelek nélkül.) Az Enter megnyomására, vagy a keresés gombra kattintva a Wikipédia közli, hogy ilyen oldal még nincsen. A címe piros lesz. Mindig piros az a link, amihez még nincsen tartalom. Kattintsatok a piros linkre, és ezzel létrehoztátok az oldalt.

Találtok kicsit lejjebb egy szerkesztőablakot. Ide írjátok be zárójelestől-mindenestől a következőt: {{Szerkesztő:HoremWeb/TLV-s cikk}} Ez a cikk tetejére kiteszi majd a jelzést, hogy TLV-s versenycikkről van szó. Így fog kinézni:

Ebből az arra tévedő, gyakorlottabb szerkesztők tudni fogják, hogy ne piszkáljanak bele. Amúgy sem tennék, ha allapon van a cikk (azon lesz), de így még biztosabb. Első lépésként ennyi elég is lesz, kattintsatok a „Lap mentése” gombra, amivel eltároljátok a cikk kezdeményét.

Ha ezzel megvagytok, jöhet a következő lépés: ismerkedjetek meg a Wikipédiával. A szerkesztői vitalapotokra hamarosan fogtok kapni egy üdvözlő sablont, amiben számos link szerepel arról, hogy mit hogyan kell csinálni a Wikipédián. Olvassátok el figyelmesen őket! Ismerkedjetek meg a Kiemelt cikkekkel, nézzétek meg, hogy milyen a szerkezetük, milyen szerkesztési elvek szerint készültek. Olvassátok el azt is, hogy milyen egy kiemelt cikk. Ha ezek után még bírjátok, számos tudnivalót találtok még az irányelvek és útmutatók listáján – ha gondotok van, érdemes ezek között is nézelődni. Fontos segítség lesz még az az ismertető, amely megmutatja, hogy Mi nem való a Wikipédiába?

Használjátok a Wikipédia Segítségeit is – nem véletlenül ez a címük, a Wikipédia kezelésének szinte minden csínját-bínját megtaláljátok rajta. (Ha nem, kérdezzetek!)

Mielőtt tényleg nekiláttok a cikknek[szerkesztés]

  1. Célszerű egy vázlatot írni, hogy mi legyen a cikkben és mi nem. A vázlatot bármikor módosítani is lehet, de ad egy vázat, amire építkezni lehet. Ez nagyon hasznos.
  2. Célszerű összegyűjteni a használható forrásokat. Egy Wikipédia-cikkhez nem lesz elég a Hobbit–GYU–Szil hármas, kutatómunkára is szükség lesz!
  3. Gondoljátok át, hogy mi az, ami saját kútfőből, saját elgondolások alapján kerül majd a cikkbe. Ha megvan, ezeket jegyezzétek fel, mert nem kerülhetnek bele. A Wikipédiába csak olyat szabad írni, ami más, mértékadó források alapján ellenőrizhető. Ezt mindig tartsátok szem előtt, és ha nagyon szeretnétek valamit saját kútfőből a cikkbe írni, keressetek hozzá forrást! Ha az ötlet, elképzelés helytálló, akkor nagy valószínűséggel fogtok is találni.

Elakadtunk, mi legyen?[szerkesztés]

Semmi gond! Bármikor írhattok a vitalapomra, ami a nevével ellentétben arra való, hogy beszélgessünk rajta. Vitatkozni nem muszáj, bár éppenséggel azt is lehet (lehetőleg kulturáltan).

Írhattok más szerkesztők vitalapjára is, ha kapcsolatot akartok felvenni vele. Arra azonban nagyon ügyeljetek, hogy sosem tudhatjátok, ki rejtőzik a szerkesztői név mögött. A Wikipédián meglehetősen sokféle korosztály szerkeszt, a tizenévesektől a sokat tapasztalt hetvenesekig, és tovább. Legyetek mindig udvariasak!

Rengeteg dolgot kellene még írnom, de nem teszem. Éppen elég lesz első körre ennyit megemészteni. Ha valami kimaradt, kérdezzetek! ;-)

--Sötét Úr, alias HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. november 19., 21:13 (CET)Válasz