Szerkesztő:WikiPszi/Covid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Covid szócikk szerkesztési tervek[szerkesztés]

Elavult ez az oldal, a szerkesztéshez már nem szükséges többé, ezért törlöm nemsokára.


Pszi Pont Alapítvány[1][szerkesztés]

Több mint 500 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember fogott össze, hogy ingyenes és önkéntes pszichológiai támogatást nyújtson a Covid kapcsán. Két nagyszabású program is megvalósult:

Pszichológiai támogatás a Covid miatt nehéz helyzetbe került személyeknek[2][szerkesztés]

2020-től: A járvány kezdetekor több száz pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember fogott össze, hogy pszichológiai támogatást nyújtson a Covid járvány miatt nehéz helyzetbe került személyeknek. Több ezer embernek több tízezer órában nyújtottak a szakemberek pszichológiai támogatást a járványhelyzet végéig.[3][4][5][6]

Az egészségügyi dolgozók pszichológiai támogatása[7][szerkesztés]

2021-től: A járvány elhúzódása során az egészségügyi dolgozók végtelenül leterheltté váltak. Testi és lelki kimerültségük ellenére kellett a megterhelő és sokszor nagyon hálátlan feladataikat elvégezniük. Az összefogásban résztvevő önkéntes több száz pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember észlelve ezt a leterheltséget, elérhetővé tették a pszichológiai segítségnyújtást az egészségügyi dolgozók számára is. Több ezer egészségügyi dolgozó kapott így ingyenes pszichológiai támogatást.[8][9][10][11]

"Maradj otthon" felhívás[szerkesztés]

Már a járvány kezdeti szakaszában egyre több járványügyi szakember hangoztatta, hogy a betegség terjedését legjobban úgy lehet lassítani, ha minden állampolgár minél kevesebbet tartózkodik közösségekben, ha teheti, otthon marad egész nap, akár heteken át. A „Maradj otthon!” felhívást a közismert hírességektől kezdve az „egyszerű emberekig” egyre többen terjesztették, főként a világhálós közösségi oldalakon. Otthon maradásra biztató „karanténdalokat” írt például Kovács András Péter, FankaDeli, a Fatal Error, a Csík zenekar, a KFT, Nagy Feró, Csík János és a Republic is. Online koncertet adott a Tankcsapda, és alakult egy úgynevezett karanténszínház is. Március 21-én indult újra a Maradj Otthon! Fesztivál, amelyhez számos előadó csatlakozott.

További kezdeményezések[szerkesztés]

Több városban önkéntes csoportok szerveződtek, amelyek tagjai olyan, többnyire fiatal emberekből állnak, akik vállalták, hogy segítenek az otthonukba bezárkózott idős embereknek vásárolni illetve gyógyszereiket kiváltani.

Egy közösségi oldalon szerveződött csoport kezdeményezésére minden nap este 8 órakor a mozgalomhoz csatlakozó személyek erkélyükre vagy például házuk ablakába kiállva tapsolni kezdenek, hogy így fejezzék ki nagyrabecsülésüket és biztatásukat az egészségügyben és a szociális ellátásban az ezekben a hetekben megnövekedett tehertétel mellett dolgozó emberek irányába. Egy alkalommal több száz taxis gyűlt össze a budapesti Hősök terén, ahol dudálással nyilvánítottak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak.

A HWSW informatikai hírportál programozói versenyt hirdetett, amelyen több kategóriában kell majd elkészíteni a versenyfeladatokat:

  • Ments életeket!
  • Ments meg közösségeket!
  • Ments meg vállalkozásokat!
  • Mentsd meg az oktatást!


Források:

https://mta.hu/tudomany_hirei/lelki-tamasz-jarvany-idejen-onkentes-pszichologiai-segitok-listaja-110572

https://mok.hu/orvosoklapja/diplomasokdtesz/a-covid-19-vilagjarvany-psziches-vonatkozasai--egy-nemzetkozi-vizsgalat-elozetes-magyarorszagi-adatai

https://hrpwr.hu/cikk/ingyenes-pszichologiai-tanacsadas-a-koronavirus-kapcsan

https://koronavirus-kisokos.eu/posts/110/


Eü:

https://24.hu/belfold/2021/05/26/orvosok-apolok-koronavirus-trauma-pszichologus/

https://hu.euronews.com/2021/04/12/tobb-mint-200-pszichologus-segit-ingyen-az-egeszsegugyi-dolgozoknak

https://mok.hu/orvosoklapja/diplomasokdtesz/jarvanykrizis-vagy-krizisjarvany-pszichologusok-szeles-koru-osszefogasa-lelki-segitseg-kollegainknak-es-betegeinknek

https://index.hu/belfold/2021/04/13/egeszsegugy-jarvany-pszichologus/


A:

https://pszi.hu/alapitvany/

https://pszi.hu/probono_pszichologus/

https://pszi.hu/onkentes-segitok-egeszsegugyi-szakemberek-szamara/

  1. Pszi Pont Alapítvány. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  2. Pszi Pont Alapítvány - pszichológiai támogatás a Covid miatt nehéz helyzetbe került személyeknek. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  3. Itt kérhet lelki támaszt a járvány idején – önkéntes pszichológiai segítők listája (magyar nyelven). MTA.hu, 2020. április 10. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  4. Magyar Orvosi Kamara - A COVID-19 világjárvány pszichés vonatkozásai – egy nemzetközi vizsgálat előzetes magyarországi adatai (magyar nyelven). Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  5. hrpwr.hu: Hrpwr - Ingyenes pszichológiai tanácsadás a koronavírus kapcsán (magyar nyelven). Hrpwr, 2020. március 19. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  6. Karanténba kerültem, de nem bírom a bezártságot! Mit csináljak?” (Hozzáférés: 2023. június 28.) (magyar nyelvű) 
  7. Pszi Pont Alapítvány - Pszichológiai támogatás a Covid miatt nehéz helyzetbe került egészségügyi dolgozóknak. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  8. Kezdeni kell valamit az orvosok és ápolók traumáival, különben baj lesz (magyar nyelven). 24.hu, 2021. május 26. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  9. Több mint 200 pszichológus segít ingyen az egészségügyi dolgozókon (magyar nyelven). euronews, 2021. április 12. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  10. Magyar Orvosi Kamara - Járványkrízis vagy krízisjárvány? Pszichológusok széles körű összefogása: lelki segítség kollégáinknak és betegeinknek (magyar nyelven). Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja. (Hozzáférés: 2023. június 28.)
  11. András, Siklós: Mintegy 250 pszichológus segít önként az egészségügyben dolgozókon (magyar nyelven). index.hu, 2021. április 13. (Hozzáférés: 2023. június 28.)