Szerkesztő:Trillian~huwiki/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou (1966. február 24.-) regényíró, újságíró, költő és egyetemi tanár, francia nyelven publikál. Francia állampolgár, bár a Kongói Köztársaságban született. Jelenleg irodalmat tanít az Amerikai Egyesült Államokban. Írásai elsősorban Afrika, és a Franciaországban élő afrikaiak helyzetét mutatják be.

Élete Alain Mabanckou 1966. február 24-én született a Kongói Köztársaságban. Egyke. Édesanyja, aki nem tudott olvasni, piaci árus, apja pedig szállodai alkalmazott volt. Hat afrikai nyelven (Bembé, Lingala, Laari, Munukutuba, Vili, Kamba) tud, franciául hat évesen tanult meg az iskolában. Gyermekkorát Pointe-Noire-ban töltötte. Jogi tanulmányokat folytatott a Marien Ngouabi Egyetemen Brazzaville-ben. 22 évesen kapott egy állami ösztöndíjat Franciaországba. Miután megszerezte mesterszakos jogi diplomáját a Paris-Dauphine Egyetemen, tíz évig a Suez-Lyonnaise des Eaux-nak dolgozott, jogászként. Már Franciaországba településekor voltak lírai művei, melyeket huszonöt évesen publikált. Első verseskötete alig száz példányban kelt el, az igazi sikert első regénye, a címében a francia zászlóra utaló Bleu-Blanc-Rouge hozta meg számára 1999-ben. 2002-ben meghívást kapott a Michigani Egyetemre, 2006-tól pedig a University of Californai Los Angeles oktatója: frankofón irodalmat tanít, franciául. Jelenleg Santa Monicában él.

Írásai Azután kezdett komolyabb az írással foglalkozni, miután első regényével (Bleu-Blanc-Rouge) elnyerte a Grand Prix díjat 1999-ben. Azóta lírát és prózát is publikál, bár elsősorban regényeiről híres. Legismertebb művei közé tartozik a Bret Easton Ellis hatására írt Afrikai Psycho című regénye, mely egy elképzelt afrikai sorozatgyilkos, Gregoire Nakobomayo nézőpontjából íródott. 2005-ben jelent meg Törött pohár (Verre cassé )című műve, ami egy kocsmában játszódik. A szöveg ritmikájával Mabanckou a kongói nyelv lüktetését próbálta érzékeltetni. A Törött pohár több színpadi feldolgozást is megért, angol nyelven 2009-ben adták ki. 2006-ban jelent meg a Memoires de porc-épic , mely révén Mabanckou a legmagasabb francia irodalmi kitüntetés, a Prix Renaudot birtokosa lett. A mágikus realizmustól ihletett szöveg egy afrikai mítosz átdolgozása. Black Bazar című kötete 2009-ben jelent meg. Helyszíne egy párizsi afro-kubai bár, a regény az Afrika különböző részeiről Franciaországba vándoroltak életét mutatja be. A kötet kapcsán egy zenei album is létrejött, s Mabanckou forgatókönyvet is írt belőle – az ebből készült film várhatóan 2013-ra készül el.

Tizenhat nyelvre fordították le műveit. Magyarul egyedül a Törött pohár című kötete jelent meg 2012-ben az Európa Kiadónál, Székely Éva Mária fordításában.

Regényei:

Bleu-Blanc-Rouge 1998

L'enterrement de ma mère 2000

Et Dieu seul sait comment je dors 2001

Les Petits-fils nègres de Vercingétorix, Serpent à Plumes 2002

African Psycho 2003

Verre cassé 2005

Mémoires de porc-épic 2006

Propos coupés-décalés d'un Nègre presque ordinaire 2006

Black Bazar 2009

Demain j'aurai vingt ans 2010


Verseskötetei

1993 : Au jour le jour 1995 : La légende de l'errance 1995 : L'usure des lendemains 1997 : Les arbres aussi versent des larmes 1999 : Quand le coq annoncera l'aube d'un autre jour 2007 : Tant que les arbres s'enracineront dans la terre

Külső hivatkozások: Alain Mabanckou hivatalos honlapja: http://www.alainmabanckou.net/

Források:

Interjú a regényeiről: http://bombsite.com/issues/112/articles/3501

Riport a Black Bazar apropóján: http://francetoday.com/articles/2009/04/09/alain-mabanckou.html

A Black Bazar honlapja: http://www.blackbazarmusic.com/home