Szerkesztő:Greece eyemarks/Pelion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szatelit kép
Az erdővel borított Pelion
Agios Ioannis tengerpartja

Pelion vagy Pelium (görögül: Πήλιο, ősi görögül: Πήλιον) egy hegység a dél-keleti partján Thessalynak közép Görögországban. Csúcsa a Pourianos Stavros 1.610 méteren van.

A Pelion hegységhez a GR-38-as (Görög Nemzeti 38-as út) út visz a déli részéhez és a GR-38A út visz a terület középső részéhez. Pelion népszerű túrista paradicsom. Több televíziós és rádiós csatornája is van Pelionnak, a TV adók közül ilyenek az ANT1, Mega, ERT, Alter, TRT, a rádió adók közül sugároz az ERA, ANT1 FM, meg a többiek. A panoráma csodálatos kilátást nyújt a völgyre, a Nyugat-Magnesia hegyeire, Olümposz hegyére és a környező hegyre, mint a Mavrovouni, Sporades-szigetekre.

A modern Pelionnak 24 faluja tradícionális pelioni építészettel bír. A kő épületek szürke, kék, vagy zöld, vörös burkolattal bírnak. Teraszokat alakítottak ki a lakosok a hegyoldalakon. Az Ablakok keskenyek és magasak, ornamentális fesztészettel dekorált. A pelioni házak 3 szintűek. A földszintet munkára használják (eszközök, konyha, tárolás, sufni, mosás, vasalás), a középső szint a társas összejöveteleknek a helyszíne (közösségi terek). A felső, harmadik szint a privát hálószobák helye. Vannak 300 éves öreg kő épületek a 17., 18. 19. század építészeti jegyeivel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Kategória:Görögország