Szerkesztő:FoBe/Artin L-függvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Artin L-függvény az algebrai számelmélet egyik központi objektuma, ami számtestek egy Galois-bővítésének aritmetikai tulajdonságainak összességét kódolja egy analitikus objektumban. A számelmélet számos fontos kérdése megfogalmazható az Artin L-függvények viselkedése, speciálisan az egyes helyeken felvett értékein keresztül. Az Artin L-függvény általánosítja a Riemann ζ-függvény, a Dedekind ζ-függvény illetve a Dirichlet L-függvény fogalmát.

Komplex Artin L-függvények[szerkesztés]

Legyen számtestek egy Galois-bővítése, és jelölje illetve az egészek gyűrűit bennük. Legyen egy prímideál, és legyen egy fölötti prím; ekkor az véges test az véges test Galois-bővítése. A bővítés Galois-csoportja ciklikus, és egy generátora a Frobenius-leképezés, ami az egy elemét -edik hatványra emeli (ezt a kitevőt a abszolút normájának nevezik).

Jelölje illetve a -hez rendelt felbontási részcsoportot illetve inerciarészcsoportot. A faktorcsoportról a maradéktestek Galois-csoportjára képző természetes leképezés egy csoportizomorfizmus, így a faktorcsoport is ciklikus, és egy generátora a jobb oldali Frobenius-leképezés ősképe, jelölje ezt :

Legyen a Galois-csoport egy reprezentációja. Jelölje az inerciarészcsoport alatt invariáns vektorok alterét. A faktorcsoport hat a téren, így a

karakterisztikus polinom jóldefiniált. Továbbá megmutatható, hogy ez csak a prímideáltól függ, és nem műlik a prím megválasztásán.

Az bővítéshez és a reprezentációhoz tartozó Artin L-függvényt a következő képlet definiálja:[1]

,

ahol végigfut a K prímideáljain, és s egy komplex szám valós résszel. A jelölésben a külső L a függvényt jelöli, a belső L a számtestet; a különbséget bizonyos források tipográfiai stilizálással hangsúlyozzák. Az egyes prímekhez tartozó tényezőkre gyakran Euler-faktor néven hivatkoznak.

A függvény abszolút és egyenletesen konvergens a félsíkon bármely -ra, és meromorf kiterjeszthető az egész komplex számsíkra.[2] Mivel a komplex reprezentációkat meghatározza a karakterük, a függvényt gyakran jelöli, ahol a reprezentáció karaktere. A komplex Artin L-függvény funktoriális a testbővítésre illetve a karakterre nézve.[3]

A triviális karakter esetében az Artin L-függvény megegyezik a K test Dedekind zéta-függvényével, és a fenti definícióban szereplő szorzat megegyezik a zétafüggvény Euler-szorzatalakjával. Bár a Dedekind zéta-függvény nem az Euler-szorzatalak mellett egy sor összegeként is definiálható, ez utóbbi tulajdonság nem terjed ki az Artin L-függvényekre.

Az osztálytestelméleten keresztül leírható az Artin L-függvények és a Hecke L-függvények közötti kapcsolat,[4] ezen keresztül pedig az utóbbiak analitikus tulajdonságai átvihetők az Artin L-függvényekre.

p-adikus Artin L-függvények[szerkesztés]

Artin-sejtések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Kategória:Algebrai számelmélet Kategória:Függvények