Szerkesztő:Fauvirt/próbalap/Élő személy szócikkét szerkesztenéd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Kedves Szerkesztő/Anon!

Azért kerültél ide, mert egy élő személy szócikkén szeretnél változtatni és még nem vagy regisztráltál, vagy még nincs 96 órája, hogy regisztráltál. Mivel élő személyekre külön irányelv vonatkozik, kérünk, hogy előbb olvasd el az alábbi összefoglalást:


A WP:ÉLŐ irányelvünk értelmében élő személyekről szóló cikkekből bárki azonnal eltávolíthatja a forrásokkal nem alátámasztott, vagy nem megfelelő forrásokkal alátámasztott információkat. Ilyenkor ezt az indoklást magába a szerkesztési összefoglalóba jó beleírni (esetleg elhelyezni egy ilyet: {{Vitatottszakasz}}), és ugyanakkor a cikk vitalapján célszerű egy új szakaszt nyitni és az egészet bővebben kifejteni, mert az ilyesmiből gyakran támad vita, és az egyes cikkekről szóló vitáknak első körben a cikk vitalapján van a helye.

Amíg a források meglétéről minőségéről a vita folyik, addig a sérelmes és gyengén vagy egyáltalán nem alátámasztott információk eltávolítása egy élő személy cikkéből kivételt képez a három visszaállítás szabálya alól, akárhányszor eltávolítható minden retorzió nélkül.

Forrásként alapesetben a már máshol publikált információk az elfogadhatóak, és hogy melyik forrás jó forrás, melyik nem, az adott témától is függ. Ha a cikk vitalapján nem sikerül arról megegyezni, hogy egy forrás egy adott tény alátámasztására elfogadható-e vagy sem, akkor a Wikipédia:Kocsmafal (források) nevű belső fórumon tudod az olyan szerkesztők véleményét is kikérni, akik az illető cikket és annak vitalapját addig nem figyelték. Ezen a kocsmafalon lehet megegyezni arról, ha valamelyik forrás elfogadhatatlan.

Személyes adatokat a cikk alanya vagy annak a képviselője is igazolhat a szokásos iratokkal, csakhogy ez két problémát is felvet. Egyrészt ellenőriznünk kell, hogy valóban azzal állunk szemben, akinek az illető magát kiadja, másrészt személyes iratok közzétételét nem kívánhatjuk meg senkitől. Ennek feloldására van az u.n. Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat e-mail szolgálat, amin keresztül bizalmi szerkesztőkkel, akik magukat az Alapítványnál igazolták, e-mailben kapcsolatba lehet lépni (e-mail-címük: info-hu [kukac] wikimedia [pont] org ). Ők többek között úgy tudják megállapítani, hogy az illető képviselőjével állnak szemben, hogy mondjuk egy olyan e-mail-címről kapják levelet, ami az illető honlapján szerepel. Az OTRS-nek személyes iratok másolatát is meg lehet küldeni, bizalmasan kezelik, és csak a kérdés szempontjából érdekes adatok közlik belőle egy OTRS azonosítószámmal együtt. Ezen a módon ez is egy hivatkozható forrássá válik.

Az elmondott az utakon-módokon tisztázható tehát, hogy egy állítás forrása elfogadható-e vagy sem, de marad még az a kérdés, hogy maga az állítás egyáltalán a Wikipédia-cikkbe való vagy sem. Ilyenkor elsősorban analógiákkal dolgozunk a hasonló természetű cikkek alapján, de ez nem jelenti azt, hogy egy puszta példa kellő indok, lehet, hogy éppenséggel a másik cikkből is ki kéne venni az infót valamilyen meggondolásból, és az is lehet, hogy nem találó a párhuzam a két eset között. Ennek a kérdésnek a megvitatása is az illető cikk vitalapján kezdődik, de ha nem sikerülne ott megegyezni egymással, akkor a Wikipédia:Kocsmafal (egyéb) nevű belső fórumon lehet további szerkesztőket is bevonni a megbeszélésbe.

Ha egy információ természeténél fogva a Wikipédiába való, az illető nevezetessége szempontjából releváns, és ellenőrizhetően alá is van támasztva publikus és a Wikipédiában elfogadható forrásokkal, akkor nem vesszük ki még az érintett OTRS-en keresztül közölt kérésére sem, máskülönben igen.


További jó szerkesztést kívánunk!

[Tovább lépek a megnyitott szerkesztésbe] [Mégse]