Szerkesztő:Cranach~huwiki/munka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olympia (Olympia)
MűvészÉdouard Manet (1865)
Típusolaj, vászon
Magasság130,5 cm,
51,4 in
Szélesség190 cm,
74,8 in
MúzeumMusée d’Orsay
TelepülésPárizs

Az Olympia (1865) Édouard Manet festménye, melyet első alkalommal a párizsi Salonban mutattak be. A modell Victorine Meurent volt. A festményt 1890-ben a francia kormány vásárolta meg.

A festmény[szerkesztés]

Tiziano: Urbinói Vénusz (1538)

Manet alkotása megbotránkoztatta a közönséget, mert a festmény több részlete is arra utalt, hogy a pamlagon heverő hölgy egy demimonde vagyis kurtizán. Az orchidea a hajban, a karkötő, a gyöngy fülbevaló,a keleti kendő, melyen fekszik, mind a gazdagság és érzékiség szimbólumai. Az Olympia nevet abban az időben a prostituáltakkal társították.


A művészetben kedvelt téma a meztelenül fekvő nőalakok ábrázolása. A festményt Tiziano Urbinói Vénusz (1538) című alkotása ihlette. Tiziano alkotásáról Manet pályája elején készített egy másolatot is. A két festmény között több hasonlóság is megfigyelhető: mindkét kép belső teret ábrázol, a jobb kéz tartása egyforma, karkötőt viselnek, bal karjukat ölükön pihentetik, tekintetüket a nézőkre irányítják. A háttérben ruhás nőalak van. Lábaiknál egy kis állat látható: Tizianónál egy kiskutya, melyet Manet az Olympián egy fekete macskára cserélt, ami a prostitució egyik ősi jelképe. Emellett Giorgione Alvó Vénusz (1510 körül) és Goya Meztelen Maja (1800 körül) című alkotásának hatása is érződik. Olympia nem vesz tudomást a fekete szolgálóról, aki feltehetően egy vendégtől kapott csokrot tart a kezében.

Szemben Alexandre Cabanel La naissance de Vénus (1863) festményével az Olympia nem egy idealizált szépséget, hanem egy igazi nőt ábrázol, akinek meztelenségét az erős megvilágítás hangsúlyozza.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Clark, T.J.. The Painting of Modern Life: Paris in the Art of Manet and His Followers, Revised edition (angol nyelven), Princeton: Princeton University Press, 86. o. (1999) 
  • Millett-Gallant, Ann (2010-08-03). The Disabled Body in Contemporary Art. Palgrave Macmillan. pp. 31–. ISBN 9780230109971. Retrieved 6 September 2014.
  • Reff, Theodore. (1976) Manet: Olympia. London: Allen Lane, p. 57. ISBN 0713908076

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Cranach~huwiki/munka témájú médiaállományokat.

[[Kategória:Festmények]]