Szerkesztő:Bináris/IP-konc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A magyar Wikipédia IP-ellenőrzési szabályozásának koncepciója[szerkesztés]


IP-ellenőrzéssel kapcsolatos lapok
Az IP-ellenőrzés szabályozásának koncepciója (vita) (összefoglaló)

Az IP-ellenőrzési irányelvek tervezete (vita) ( Itt lesz a szavazás után)
Az IP-ellenőrzés adatvédelme (ez az eddigi szabályozás, Grin munkája, nem irányelv) • CheckUser policy (eredetivita) • Adatvédelmi irányelvek ( eredeti · vita) • Az Alapítvány szabályzata a nem nyilvános adatokhoz való hozzáférésről IP-ellenőrzési kérések IP-ellenőrzési kérések/NaplóRegisztrációs oldal (másik)
A helyi irányelvek összehasonlító gyűjteménye a Metán (angololul)

Jelmagyarázat:  A Meta vagy az Alapítvány lapja •  Wikipédia-névtér •  Felhasználói allap

Jogi környezet[szerkesztés]

Feltettem néhány nem egyértelműnek tűnő kérdést egy adatvédelmi szakjogásznak, aki vagy fog nekem szívességből válaszolni, vagy nem, végül is ez neki munka. :-) Addig is – olvasmányaim alapján – ezeket az elveket tartom követendőnek:

  1. Az IP-cím személyes adat. Egyes esetekben az IP-címből levont következtetés (amely maga is személyes adatnak számít) különleges adat is lehet.
    Ezen lehet vitatkozni, de távolról sem a szokásos egyszerű érvek alapján. Az irodalomjegyzékben listázott könyv több oldalon keresztül sorolja az érveket pro és kontra, ennél alacsonyabb szintű vitába igazából nem szeretnék belemenni. Több érv szól az igen, mint a nem mellett, és ez a megközelítés teszi jogilag védhetővé a gyakorlatunkat. Az IP-címet a magyar és az EU-s jogalkalmazói gyakorlat is személyes adatnak tekinti (ld. Jóri 42. és 101–104. o.), ehhez célszerű alkalmazkodnunk. A személyes adatok védelme alkotmányos alapjog, amelynek szabályozását az Alkotmány kétharmados parlamenti többséghez köti, és ezért nekünk is igen komolyan kell vennünk.
  2. A Wikipédiát a Wikimedia Alapítvány üzemelteti, ezért az Alapítvány szabályai mindenképpen irányadóak, hasonlóképpen a projektek Metán közzétett közös irányelvei. Ezeket helyi szabályokkal kiegészíthetjük.
  3. A Wikipédia szerverei külföldön vannak ugyan, de maga a projekt Magyarországra irányuló szolgáltatás (ez egy jogi fogalom!), ezért a hatályos magyar jogszabályok is vonatkoznak rá.
    Ez is olyasmi, amin lehet vitatkozni, de nekünk nem lehet az a célunk, hogy önálló véleményt alkossunk szakjogászok által többféleképpen értelmezhető kérdésekben, mert ez kockázatos, és lehet, hogy rossz esetben a bíróság mondja ki, hogy nem volt igazunk. A cél az, hogy jogilag minél védhetőbb legyen a szabályozásunk, és véletlenül se sértsünk jogszabályt.

Az IP-ellenőrzéssel kapcsolatos lapok rendszere[szerkesztés]

  1. A Wikimedia-projektek checkuser policyja. (Ennek nem hivatalos magyar fordítása tervezetben itt, a lektorálás után felkerült a Metára a többi nyelvi változat közé. Köszönet Alenshának a segítségért.)
    Valaki segítsen, ami a Metán van, az csakugyan az Alapítvány dokumentuma? Miért vannak egyes lapok a Metán, mások a Wikimedián? → ld. a vitalapon
  2. Az Alapítvány szabályzata a nem nyilvános adatokhoz való hozzáférésről
  3. Az Alapítvány hivatalos adatvédelmi szabályozása. (Ennek nem hivatalos magyar fordtása a Wikipédia:Adatvédelmi irányelvek címen olvasható, és minden lap alján ott van, ha még valaki nem vette volna észre. :-))
    Ezt a fordítást kellene adatvédelmi kezdőlappá alakítani, amit a regisztrációkor elfogad a felhasználó. Ezért a fordítás szövegét kiegészítettem a már létező IP-ellenőrzési oldalakra mutató linkekkel. A végleges változatok elkészülte után a linkeket is módosítani kell.
  4. Wikipédia:IP-ellenőrzési irányelvek. Ez az oldal még nem létezik, a tervezetét hamarosan el fogom készíteni, és utána lehet szavazni. Minden szabályozásnak, ami nem az adatvédelmi irányelvek lapjára tartozik, és ami pontosítja/kiegészíti a fenti 1. számú lapot, itt kell lennie.
  5. Wikipédia:Az IP-ellenőrzés adatvédelme. Ez a meglévő, de mára elavult szabályozás. A tartalmát fel kell használni az irányelv elkészítéséhez, majd az irányelv elfogadása után kapni fog egy gyönyörű wikimúzeumi sablont, és a további változtatások ellen levédjük.
  6. Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések. Ezen a lapon maradnak a kérések és szavazások, viszont a lap tetején csak tájékoztatás lesz a szavazás módjáról. Ami jelenleg szabályozásként szerepel, az átkerül a készülő Wikipédia:IP-ellenőrzési irányelvek lapra (esetleg egy része a szavazási irányelvekbe?). Tehát ennek a lapnak a fejléce a továbiakban nem szabályoz, csak tájékoztat.
  7. Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések/Napló. Feltétlenül megőrzendő. Eddig az IP-ellenőrök saját elhatározásából üzemelt, és az alapítványi szabályozás nem írja elő kötelezően a használatát. Be kell emelni a saját irányelveinkbe, és kötelezővé kell tenni.
  8. Szavazási irányelvek
    1. Ez az irányelv rögzíti a szavazóképesség fogalmát.
    2. Ki kell térni arra az esetre, ha a szavazás során zoknibábozás gyanúja merült fel, és emiatt ellenőrzést kértek, amely nem ért véget a szavazási határidőig (az erre vonatkozó javaslatom bekerült a User:Vince/Szavazás oldalon levő javaslatba).
  9. meta:CheckUser policy/Local policies (angolul). Ez a lap, amelyet én kezdeményeztem kíváncsiságból, az egyes projektek CU-szabályait hasonlítja össze.

Az ellenőrzés esetei[szerkesztés]

Tudatosítandó, hogy pillanatnyilag az egész wikibirodalomban nálunk van messze a legszigorúbb szabályozás (ld. a fenti gyűjteményt). Sehol máshol nincs hasonló módon megkötve az ellenőrök keze. Ezen alapvetően nem szükséges változtatni, mivel ez a magyar adatvédelmi felfogáshoz és a szerkesztők igényeihez igazodik, de hatékonysági szempontból hozzávennék egy új lehetőséget.

  1. A kiindulási alap a jelenleg is érvényes szabályozás, a már megszavazott automatikus ellenőrzést sem kifelejtve.
  2. Bővítendő azzal az esettel, amikor a CU levelezőlistán vagy más módon a társprojektek ellenőreitől érkezik olyan kérés vagy jelzés, amely crosswiki vandalizmussal kapcsolatos, és nagy valószínűséggel nem érint magyar szerkesztőt. Ilyenkor legyen lehetősége az ellenőrnek saját hatáskörben eljárni, a többi ellenőr értesítése és kontrollja mellett.
  3.  
    1. A nyilvánosságra hozott adatok köre nem terjeszkedhet túl a szerkesztők által megfogalmazott kérésen (A=B? esetén nem lehet a nyilvános válasz az, hogy B=C, ha erre nem irányult az ellenőrzési kérés.) Azonban az ellenőrnek tudomására juthatnak olyan adatok, amelyek az irányelvek súlyos megsértését mutatják, és indokolttá teszik a blokkolást, de nem hozhatók nyilvánosságra. Ebben az esetben legyen lehetősége a többi ellenőr értesítése és kontrollja mellett blokkolni, és ezt a máshol már használt sablonnal jelezni (en:template:Checkuserblock).[1] Az ilyen blokkot csak CU joggal rendelkező admin vehesse le, illetve adhasson regisztrált felhasználóknak kivételt. Ez egyúttal indokolja, hogy továbbra se válasszuk szét az admini és ellenőri funkciókat. (A blokk feloldásához, illetve a kivétel megadásához is szükség lehet újabb ellenőrzésre.) A blokkolásból azonban közvetve kiderülhet az azonosság. (Nincs értelme azt várni, hogy ha az ellenőrzés olyan irányelvsértésre derít fényt, amire eddig más nem jött rá, akkor az ellenőr hunyja be a szemét. Ha például egy szavazás során a szerkesztők azt gyanítják, hogy user:A kétszer szavazott, és az derül ki, hogy valójában user:C szavazott kétszer, akkor ugyanúgy érvényteleníteni kell a szavazatot, és valószínűleg blokkolni is, ebből pedig ki fog derülni a dolog.)
    2. A fentiek miatt alternatívan a szerkesztők által megfogalmazott kérésen túlterjeszkedő egyezést is nyilvánosságra hozhasson az ellenőr, de csak ha az visszaélést bizonyít, és elegendően valószínű.
  1. Bár a feliratat szerint IP-cím vagy tartomány blokkolására szolgál, de használják regisztrált szerkesztők vitalapján is. (Példa)

A felhasználók tájékoztatása[szerkesztés]

  1. A regisztrációnál el kell fogadni az adatvédelmi és IP-ellenőrzési irányelveket.
  2. Általában mindenhol elvárás, hogy a szerződési feltételek módosításáról az érintetteket értesítsék. Ha az irányelveink változnak, arról nem tudunk mindenkit egyenként értesíteni, ezért az irányelvnek tartalmaznia kell, hogy a módosításokról a felhasználókat a kocsmafal hírrovatában értesítjük. A felhasználóknak pedig el kell fogadniuk a regisztrációnál, hogy itt tájékozódhatnak, és nem fogjuk személy szerint értesíteni őket. Esetleg javasolhatjuk, hogy az adatvédelmi lapot vegyék fel figyelőlistára, úgysme változik túl sűrűn.
  3. A változások visszamenőleg nem lehetnek hatályosak (pl. mai szavazás alapján nem lehet tegnapi zoknibábozást ellenőrizni), és a hatályba lépéshez meg kell adni valami elfogadható átmeneti időt.
  4. A be nem jelentkezett szerkesztők jelenleg igen feltűnő figyelmeztetést kapnak. Ez megfelelő, csak az IP-címre kellene linkelni benne (úgy emlékszem, most nincs link). (Már van, OK.)
  5. A szerkesztők tájékoztatása arról, hogy a stewardok szoktak saját hatáskörű ellenőrzést végezni crosswiki vandalizmus esetén.

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Jóri András: Adatvédelmi kézikönyv. Budapest: Osiris. 2005. = Osiris Kézikönyvek, ISBN 963-389-735-1