Szerkesztő:Bináris/Bináris borotvája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bináris borotvája a borotvafilozófiai irányzat egyik alapelve:

Ne tulajdoníts több bonyolultságot egy problémának, mint amennyi van benne!

Bár a mondás eredete még nem teljesen tisztázott, a legtöbb forrás és más halmazállapot-változás user:Binárisnak tulajdonítja, aki észrevette, hogy a Wikipédia irányelvei hajlamosak burjánzani, és vannak userek (divatos szóval szerkesztők), akik hajlamosak burjánoztatni őket, és mindenre szabályokat kreálni, gondosan lezárva az összes kiskaput. Sőt – horribile dictu – az is előfordul, hogy egy amúgy egyszerűen megoldható probléma megoldása helyett néhányan a szabályok alkalmazására és betű szerinti illesztésére koncentrálnak, és másokat is erre próbálnak rávenni. Pedig a Wikipédiának van valamije, ami a külvilágnak nincs, legalábbis a magyar közgondolkodásban: egy ötödik pillére.

A szabály szelleme fontosabb a szabály betűjénél.

User:Bináris a legenda szerint megfigyelte, hogy az ún. való világban azért van mindenre szabály, mert a társadalom egy része csak ezeknek a megalkotásával, betartatásával és vitatásával foglalkozik. Idetartoznak például a jogászok és rendőrök, akik ebből is élnek. Ennek a világnak vastag és folyamatosan bővülő jogszabálygyűjteménye van, maguknak a jogszabályoknak és a megalkotóiknak a csodálatos hierarchiájával, és ez a gyűjtemény önmozgásánál fogva teljességre törekszik, azaz le akarja írni az életben előforduló vagy elméletileg előfordulható helyzetek minél nagyobb részét. Bináris azonban azt is átlátta, hogy számos szervezet, például a Wikipédia nem rendelkezik jogászoknak és rendőröknek akkora fizetett hadával, akik ezt a modellt képesek lennének alkalmazni, ezért az ilyen szervezetek számára mégiscsak célszerűbb az ötödik pillért követni.

Más megfogalmazások[szerkesztés]

A borotvafilozófiai hagyomány szerint user:Bináris néha így adta elő Bináris borotváját tanítványai és követői körében:

A szabály szelleme fontosabb a szabály betűjénél, a probléma megoldása fontosabb a szabályok követésénél, a Wikipédia szerkesztése pedig fontosabb, mint a problémák keresése.

Meg azt is mondta állítólag, hogy aki mindenáron előre választ akar adni az összes lehetséges esetre, az menjen jogásznak vagy programozónak, és ne a kocsmafalon élje ki magát. De ezt már tényleg nem hallotta senki. (Talán ugyanazok terjesztik, akik szerint néha ő maga is szőrös volt, és nem borotválkozott. De ezek még nem gondolkodtak eleget az élet lényegén.)

Elődei a borbélyszakmában[szerkesztés]

  • Occam borotvája: Ne tulajdoníts bonyolultabb okokat egy jelenségnek, mint amik a megmagyarázásához szükségesek!
  • Hanlon borotvája: Ne tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amire az ostobaság is elégséges magyarázat!

Lásd még[szerkesztés]