Szerkesztő:Alfa-ketosav/Komag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematikában egy f : XY morfizmus komagja olyan Q objektum és egy q : YQ morfizmus, ahol a összetett morfizmus a zéró morfizmus, és ahol Q egy bizonyos értelemben a „nagyobb” objektum ezzel a tulajdonsággal. Gyakran q-t értik ez alatt, és Q-t hasonlóképp f komagjának nevezik.[1][2]

A komagok a kategóriák magjainak duálisai, innen kapják a nevüket.

Az általános algebra számos területén, így az Abel-csoportoknál, a vektortereknél vagy a moduloknál, egy f : XY homomorfizmus komagja Y f képével vett hányadosa, vagyis . A topológiában például egy Hilbert-terek közti korlátos operátor esetén a kép lezártját kell venni a hányadosszámítás előtt.

Definíció[szerkesztés]

A komagot az Abel-kategóriák körében definiálják, ahol értelmezhető a zéró morfizmus.[3] A f : XY morfizmus komagja az f és a 0XY : XY koekvalizátoraként definiálható. Ez azt jelenti, hogy f : XY komagja az a Q objektum, amit egy q : YQ morfizmussal kaptunk meg, ami az alábbi

diagram szerint kommutatív. Ezenkívül a q morfizmusnak univerzálisnak kell lennie a diagram szerint, ami azt jelenti, hogy nincs másik egyedi u : QQ-val rendelkező egyedi q-ból megkapható q′: YQ′ morfizmus:

Mint minden koekvalizátor, a q : YQ komag szükségszerűen epimorfizmus. Fordítva, egy epimorfizmus konormális, ha egy morfizmus komagja. Egy kategória konormális, ha minden epimorfizmusa konormális.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emily Riehl. Category Theory in Context. Aurora Modern Math Originals, 82. o. (2014) 
  2. Emily Riehl. Category Theory in Context. Aurora Modern Math Originals, 139. o. (2014) 
  3. Emily Riehl. Category Theory in Context. Aurora Modern Math Originals, 223. o. (2014) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Conoyau című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Saunders Mac Lane. Categories for the Working Mathematician, második, 64. o. (1978)