Szent György-templom (Tučepi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent György-templom
A Szent György-templom
A Szent György-templom
Vallásrómai katolikus
EgyházmegyeSplit-makarskai főegyházmegye
NévadójaSzent György
Építési adatok
Építése12. század
Stílusromanika, gótika
Alapadatok
Építőanyag
Elérhetőség
TelepülésTučepi
Elhelyezkedése
Szent György-templom (Horvátország)
Szent György-templom
Szent György-templom
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 16′ 23″, k. h. 17° 02′ 49″Koordináták: é. sz. 43° 16′ 23″, k. h. 17° 02′ 49″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent György-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szent György-templom egy római katolikus templom Horvátországban a Split-Dalmácia megyei Tučepi településen.

Fekvése[szerkesztés]

A templom Tučepi északnyugati szélén, a Neptun Szálloda közelében, a tengerparttól mintegy 150 méterre, ókori romok között áll.

Története[szerkesztés]

A templomot a 12. század végén építették egy ókori szakrális épület alapjain. 1311-ben említik először a helyi plébánia tulajdonában álló templomként.[1] A 14. században újították fel. Vélhetően ekkor freskófestészeti technikával szentelt, egyenlő szárú, felül gömbben végződő kereszteket festettek a falakra. A templomot 1966-ban védett műemlékké nyilvánították. 1993-ban régészetileg alaposan átkutatták, majd helyreállították. A helyreállítás során római maradványok, egy 2. századi római villa rustica és egy ókeresztény templom (bazilika) apszisának falát találták meg, melyet a 4. vagy 5. századra kelteztek.[1]

Ókori romok a templom előtt

Leírása[szerkesztés]

A templom keleti tájolású, román-gótikus stílusú, egyhajós épület, félköríves apszissal.[1] Szabálytalanul faragott kövekből építették, melyet vakolattal borítottak. Boltozata gótikus, csúcsíves, a korábbi dongaboltozatot tartóelemekkel helyettesítve. A szentély boltozata félkupola. A nyugati homlokzaton egy sekély, kőből készült portál található, amely ókori kövekből van kifaragva. Az áthidaló és az ajtófélfák simára faragott kőből készülnek. Az ajtót két erős, a belső térrel összekötött pilaszter keretezi, oldalán egy boltív található, kívül pedig háromszög alakú oromzatban végződik.[2] Az oromzat felett négyzet alakú ablak található. A homlokzat tetején egy kőből készült harangdúc található, amelynek boltívét a közelmúltban építették a régi helyett, mely akkorra már tönkrement. A déli falon egy áttört, kőkeretes ablak található. Egy másik négyszögletes ablak található az apszis közepén is.[2]

A templom belső tere

A templomba három kőlépcsőn lelépve lehet bemenni. A belső tér oldalfalai vakárkádokkal három boltszakaszra oszlanak, melyek közül a középső keskenyebb. Feltételezik, hogy a templom eredetileg kupolás volt. A második és a harmadik árkád közötti pilasztereken az alsó részen lejtős boltszékek vannak. A templomba az oltár jobb és bal oldalára két, akantuszlevelekkel díszített korinthoszi oszlopfőt építettek be, a falakon pedig freskófestészeti technikával szentelt keresztek találhatók a 14. századtól. A szentély padlószintje egy lépcsőfokkal meg van emelve. Az oltár előtt egy beépített sírkő látható, amelyet félhold és egy hatszirmú virág domborműve díszít.[3] Az ablak alatt egy négyzet alakú fülke látható, egyszerű kőprofillal, amely szentségtartóként szolgált.

A templom külső fala mellett egy 1. századi sírkő található az elhunyt arcképével. Régen úgy gondolták, hogy I. Pietro Candiano velencei dózse sírköve, aki nem messze halt meg ettől a helytől a neretvai horvát kalózokkal 887. szeptember 18-án vívott tengeri-szárazföldi csatában. A templom körüli temetőből két sírkő maradt meg, melyek most a templomot övező kőkerítés ajtaja mellé vannak állítva.[3] A helyszínen talált többi sírkövet beépítették a templomba, mely Dalmácia középkori építészeti örökségének kivételes emlékműve.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Tučepi (horvát nyelven). Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja Split. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  2. a b Peristil 8. o.
  3. a b Peristil 9. o.

Források[szerkesztés]

  • Peristil: Nevenka Bezić: Crkva sv. Jurja u Tučepima. Peristil, V. évf. 1. sz. (1962) 7–10. o.
  • Tučepi (horvát nyelven). Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja Split. (Hozzáférés: 2021. május 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Crkva sv. Jure u Tučepima című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.