Szedresvölgyi berkenye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szedresvölgyi berkenye
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Magyarországon védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Maloideae
Nemzetség: Berkenye (Sorbus)
Alnemzetség: S. subg. Sorbus
Faj: S. vallerubusensis
Cs. Németh 2009
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szedresvölgyi berkenye témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szedresvölgyi berkenye témájú kategóriát.

A szedresvölgyi berkenye (Sorbus vallerubusensis) a rózsafélék családjába, ezen belül a berkenyék (Sorbus) növénynemzetségébe tartozó növényfaj. Különálló taxonként Németh Csaba írta le 2009-ben, a lisztes berkenye (Sorbus aria) rokonsági körébe tartozó, de attól és más közel rokon kisfajoktól is több jellegzetességében eltérő fajként.

Megjelenése[szerkesztés]

Leírója szerint 15 méter magasra is megnőhet, egyszerű levelei karéjosak, a karéjok rövidek, hegyesek, finoman kihegyezettek, csak a szélükön fogazottak. A levelek ékvállúak, fonákuk viszonylag sűrűn, fehéresszürkén molyhos és a 16–22 mm hosszú levélnyél is gyéren molyhos. A levéálérpárok száma 8-9. Virágzatában a virágok száma 40–50 is lehet, a fehér párta széles tojásdad, belső oldalának alsó harmadában szintén molyhos. Az érett termés barnásvörös, alma alakú, a szélességénél mindig kicsit rövidebb, paraszemölcsökkel pettyezett.

Hasonlít hozzá a csákberényi berkenye (Sorbus pseudovertesensis), de ez utóbbi levele lándzsás vagy tojásdad-lándzsás, levélfonáka zöldesszürkén molyhos és levélérpárjainak száma több (9–11). Szintén hasonló a bakonyi előfordulású Rédl-berkenye (Sorbus redliana), ennek levele azonban kisebb, vastagabb, erőteljesebben és durvábban fogazott.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj előfordulási területe a Vértes hegységben található, a Csákberénytől északra elterülő szövevényes völgyrendszerben, amelyen belül a Szedres-völgy (egyes térképeken Juhdöglő-völgy) bennszülöttje. Állománya itt nyílt és zárt dolomit sziklagyepekkel mozaikosan elegyes tölgyes, illetve a völgy felől felhúzódó bükkös közötti átmeneti zónában él, számos más berkenye-kisfajjal közös társulásban.

Védettsége[szerkesztés]

Magyarországon a lisztes berkenye rokonsági körébe tartozó összes kisfajjal együtt védett faj, természetvédelmi értéke jelenleg (2013-as állapot szerint) 10.000 forint.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]