Szabó Dénes (faipari mérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabó Dénes
Született1910
Kolozsvár
Elhunyt1993. december 24. (82-83 évesen)[1]
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiMagyar királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (–1938)
SírhelyeMegyeri temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabó Dénes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szabó Dénes (Kolozsvár, 1910Budapest, 1993. december 24.) magyar gépészmérnök, egyetemi tanár. Pályája során főleg a faipar és fafeldolgozás gépészeti fejlesztésével foglalkozott, faipari gépek tervezése, továbbfejlesztése és kivitelezése terén is komoly eredményeket ért el; később a szakterület oktatásának egyik úttörője lett.

Élete[szerkesztés]

1910-ben született Kolozsvárott, alkalmazotti családban; apja pénzbeszedő volt egy biztosító intézetnél. Felsőbb tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem jogelődjén végezte. ahol 1938-ban szerzett gépészmérnöki diplomát. Oklevelének megszerzése után előbb egy erdélyi fűrészüzemben lett gyakorló mérnök, majd a Rimamurányi Vasműnél tervezőmérnök gyakornok. 1941-től öt éven át a Weiss Manfréd Acél- és Fémműveknél üzemvezető mérnökként dolgozott. 1946-ban az Országos Munkabérmegállapító Bizottság faipari gépészeti szakértője lett, majd 1948-ban a Faipari Igazgatóság üzemszervezési vezetőjének nevezték ki. Oktatással már ebben az időben is foglalkozott: a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán az esti tagozatos faipari képzés előadója volt.

1953-tól 1957-ig a Könnyűipari Tervező Iroda osztályvezető-helyettese volt, majd 1957-ben a Faipari Kutató Intézethez került, mint tudományos osztályvezető, 1959-ben pedig egyetemi tanári kinevezést kapott a Soproni Erdőmérnöki Főiskola akkor alakult Faipari Géptani Tanszékére; tisztségét 1979-ig töltötte be. Ő volt a főiskola (1962-től Erdészeti és Faipari Egyetem, ma Soproni Egyetem) Faipari Mérnöki Karának megszervezője és első dékánja is. Tagja volt a Faipari Tudományos Egyesületnek, azon belül az Oktatási Bizottság elnöke volt. Számos tudományos munkája jelent meg – ezek közül hárommal pályadíjat is nyert –, továbbá több faipari szakkönyvnek volt önálló szerzője, illetve társszerzője.

Sírja a budapesti Megyeri temetőben

Elismerései[szerkesztés]

  • Népköztársasági Érdemérem bronz fokozata (1952)
  • Miniszteri dicsérő oklevél (1953)

Magánélete[szerkesztés]

Felesége műszaki tisztviselő volt a Budapesti Vegyesípari Trösztnél; házasságukból három gyermek született.

Emlékezete[szerkesztés]

  • 2002 óta mellszobra áll a Soproni Egyetem területén, a márványoszlopon álló bronz alkotás Nagy Benedek műve.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A Földművelésügyi Minisztérium előterjesztése a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányhoz dr. Szabó Dénes egyetemi tanári kinevezése tárgyában. 1958. május 15. Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, XIX-K-1-c-118, 001/32
  • Nekrológja. Faipar, 1994. március 1. 3. szám, 48. o.Előfizetés szükséges